Print Pagina | Close Window

rumtopf

Geprint van: Forum - Hobbydoos.nl
Category: Diversen
Forum Naam: Koffiecorner
Forum: even bijkletsen
URL: https://forum.hobbydoos.nl/forum_posts.asp?TID=42616
Print Datum: 28 April 2024 om 01:45
Software Version: Web Wiz Forums 12.05 - http://www.webwizforums.com


Onderwerp: rumtopf
Bericht van: bep
Onderwerp: rumtopf
Datum bericht: 03 Oktober 2015 om 12:13
iemand hier al eens rumtopf gemaakt?

Ik heb hier zo'n rumtopf en ben gisteren nog aardbeien en bosbessen gaan kopen. Ander fruit haal ik volgende week.

Als ik de recepten er op nalees staat er de ene keer, per kg fruit, de helft suiker.
De andere keer staat er : de eerste keer evenveel suiker en de volgende keren de helft (van het gewicht van het toegevoegde fruit).

Ook staat er bij de ene : eerst het fruit wat laten trekken in de suiker alvorens in de pot te doen en de andere keer staat er eerst een laag suiker dan wat fruit, terug wat suiker, terug fruit, ... , of nog eerst het fruit dan al de suiker erbovenop en dan pas de rum.

Ook staat er bij de ene regelmatig (om de veertien dagen) omroeren en bij de andere gewoon een paar maanden dicht laten.

Het moet op een koele plaats (in de kelder), maar niet in de ijskast.

Wat is keldertemperatuur?

Als ik hem deze week nog kan maken zou hij op tijd klaar zijn voor kerstmis.

iemand ondervinding ermee?

Ik weet het niet meer.

-------------



Antwoorden:
Bericht van: breienmaar
Datum bericht: 03 Oktober 2015 om 12:19
geen idee bep.maar staat er niks op internet?
koelkast temp is 7 graden
huiskamer 21
denk, met name denk keldertemp iets van rond de 12 graden of zo, weet wel van vroeger bij oma, dat t in de kelder s winters ijskoud was, maar niet vroor


Bericht van: lidwina
Datum bericht: 03 Oktober 2015 om 13:19
Ik heb hem ooit gemaakt, maar dat is lang geleden.
Ik denk dat je Duitse sites moet zoeken, Daar is het volgens mij veel gebruikelijker. Ik had destijds ook een Duits recept, maar dat zal wel ergens ver weg verstopt zijn als ik het nog zou hebben.
http://www.edeka.de/nord/frisches-aus-dem-norden/typisch-norddeutsch/rumtopf-ansetzen/rumtopf_ansetzen.jsp" rel="nofollow - http://www.edeka.de/nord/frisches-aus-dem-norden/typisch-norddeutsch/rumtopf-ansetzen/rumtopf_ansetzen.jsp
en nog een
http://www.mamas-rezepte.de/rezept_Rumtopf-9-1322.html" rel="nofollow - http://www.mamas-rezepte.de/rezept_Rumtopf-9-1322.html
Zoals ik het lees is het belangrijk alles na elkaar gelang het seizoen in de pot doen. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van de vruchtensoort.
Maar eigenlijk ben je al te laat. Je begint met aardbeien in de aardbeientijd en die is echt voorbij.
Maar goed, misschien is dat uit de tijd dat je fruit uit eigen tuin gebruikte.


-------------
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.


Bericht van: bloem
Datum bericht: 03 Oktober 2015 om 13:54
http://www.smulweb.nl/recepten/1382231/Rumtopf--op-rum-ingemaakte-vruchten

Ik wist niet van het bestaan er van.
wel heb ik veel Vleerbessen wijn gemaakt .
er moest op een kilo bessen ,een kilo suiker


-------------
oant Sjen


Bericht van: bep
Datum bericht: 03 Oktober 2015 om 14:21
'k denk dat dat idd van vroeger stamt dat uit eigen tuin. In ieder geval van voor de euro.
Tegenwoordig kan je bijna alles heel het jaar door krijgen en aan bijna dezelfde prijs als tijdens 'het' seizoen.

Nu heb ik aardbeien gekocht 3 euro voor een halve kilo. In het seizoen kosten ze 2,69 euro dus zoveel verschil zit er niet op.

Voordat de euro er was kostten de aardbeien 50 frank, dus 1 euro en een klets voor een kilo. Ik heb ze zo nog niet geweten sinds de euro, zelfs niet voor een halve kilo. En de confituuraardbeien betaalde ik toen 20 frank voor een kilo en dat is omgerekend 1 gulden oftewel 50 cent. Ook niet meer te vinden.

-------------


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 03 Oktober 2015 om 19:58
Kelder is een graad of 10, meestal maak je het in laagjes. Ik heb een keer alleen kwetsen ingemaakt en zag tot mijn spijt toen de
pot helemaal vol was, dat de suiker onopgelost onderin zat. Dus daar moet je echt even opletten. Meestal roer je niet, want dan
raken de lagen door elkaar - maar misschien zijn dat nieuwe inzichten.


-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: bloem
Datum bericht: 03 Oktober 2015 om 20:34
Originally posted by lw1463 lw1463 wrote:

Kelder is een graad of 10, meestal maak je het in laagjes. Ik heb een keer alleen kwetsen ingemaakt en zag tot mijn spijt toen de
pot helemaal vol was, dat de suiker onopgelost onderin zat. Dus daar moet je echt even opletten. Meestal roer je niet, want dan

raken de lagen door elkaar - maar misschien zijn dat nieuwe inzichten.


lijkt net een school hier, wat zijn Kwetsen ?

-------------
oant Sjen


Bericht van: bep
Datum bericht: 03 Oktober 2015 om 21:18
ik denk dat kwetsen een soort van pruimen zijn (hier toch alleszins)

-------------


Bericht van: bep
Datum bericht: 03 Oktober 2015 om 22:59
'k ben daarstraks nog fruit gaan kopen en heb alles in de pot gegooid, met de benodigde suiker over op en tussen, en alles rijkelijk overgoten met witte rum.

Een schoteltje erop gezet zodat alles onder blijft en toen kwam de truk : hoe krijg ik het beneden?
Antwoord : met veel morsen.
Morgen heb ik hier een zatte hond rondlopen denk ik.

-------------


Bericht van: lidwina
Datum bericht: 03 Oktober 2015 om 23:02
Ik meen dat kwetsen zgn bakpruimen zijn. Zelf vind ik ze voor niets anders te gebruiken dan op een gistdeegvlaai. Zijn een beetje bitter van smaak en zien er na een dag op een vlaai onoogelijk ingedroogd uit. Maar een versgebakken vlaai is heerlijk. Bakkers doen er een gelei over dat hij niet uitdroogt. maar dat is eigenlijk nep, niet een echte limburgse vlaai. Dit vond ik er over.

Kwetsen

Is familie van de Pruim, een lang ovale diepblauwe op een Pruim lijkende vrucht met droog, kruidig zoet, stevig, geel vruchtvlees.
Er bestaan verschillende rassen, o.a. onderverdeeld in zoete en zure kwetsen.
Kwetsen kunnen vers gegeten worden, maar ze worden vooral gebruikt voor ge­bakvulling, jam en inmaak op sap.
In Duitsland bestaat het grootste deel van het kwetsensortiment uit de Hauszwetsche, omdat die het beste bestand zou zijn tegen wintervorst. Bij dit ras vindt voortdurend uitgebreide klonenselectie plaats. Naast de Hauszwetsche komt ook nog wat Frühzwetsche voor; ook hier­van bestaan diverse klonen. Destijds heeft in ons land de Italiaanse Kwets enige opgang gemaakt; deze Kwets is ook wel bekend geweest onder de naam (Dubbe­le) Bakpruim.
Aanvoer sporadisch uit Nederland, Duitsland en Frankrijk, half augustus-sep­tember.

Maar zoet vind ik ze echt niet.


-------------
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.


Bericht van: Janne Marie
Datum bericht: 04 Oktober 2015 om 09:48
O, dat heeft mijn man jaren geleden veel gemaakt. Erg sterk, ik vond het niet te 'pruimen' maar hij vond het heerlijk. Volgens mij had hij het recept uit een van mijn boekjes. Ik zal eens voor je zoeken of ik het kan vinden (al heb je het al klaar lees ik, hihi).


Bericht van: Janne Marie
Datum bericht: 04 Oktober 2015 om 09:58
Zo, snel gevonden dat viel mee. Gelijk maar voor je uit het boek 'Inmaken' gescand en hier is het:



Bericht van: lw1463
Datum bericht: 04 Oktober 2015 om 10:40
@Bloem, ik zeg altijd je mag niet kwetsen. Kwetsen zijn pruimen, maar niet rond meer ovaal. Blauw van buiten, geel van binnen.
Bij het schoonmaken moet je met de pitten oppassen, van sommige rassen zit de scherpe punt van de pit los en die moet je er dus ook even uit wippen.
In duitsland zie je soms wel eens kwetsen als een kinderhand zo groot in de supermarkt liggen
 


-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: bloem
Datum bericht: 04 Oktober 2015 om 11:45

dankjewel Dames. weer wat geleerd

-------------
oant Sjen


Bericht van: bep
Datum bericht: 04 Oktober 2015 om 12:20
oei, ik lees nu in het boek van JanneMarie dat ik de pruimen van hun vel zou moeten ontdaan hebben, heb ik dus niet gedaan
en dat de peren eventjes moeten gegaard worden in suikerstroop (heb ik ook niet gedaan).

Ach misschien dat ze wat zachter worden als ze er wat langer inliggen.

Voor mij zal het ook niet zijn, want alcohol is niet aan mij besteed en vruchten die een eigenaardig smaakske en textuur hebben ook niet; maar ik wou zo eens iets anders voor kerst in huis hebben.

In ieder geval bedankt voor de linken en de scan.

-------------


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 04 Oktober 2015 om 19:40
Ik maak wel dronken kwetsen in het seizoen en die hoeven geen maanden te staan (kan wel) - zal ik je een receptje sturen ?

-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: bep
Datum bericht: 04 Oktober 2015 om 21:52
ik roep na kerstmis wel als ik mij nog eens aan zo'n zattemensenfruit ga wagen. Wat een mens allemaal niet doet om iemand iets 'gezond' voor te zetten.

-------------


Bericht van: bep
Datum bericht: 22 December 2015 om 14:56
ik las hier over kerstbrood en kerststollen en ben eventjes de topf gaan inspecteren. Nog altijd geen schimmel erop.

Maar nu het volgende : hoe krijg ik het fruit (dus ook het onderste, de aardbeien) eruit zonder te morsen? Want bovenaan liggen de druiven en de peren maar het zou toch mooier zijn als er van alle fruit een beetje in een kommetje ligt.
Eerst overkappen in een grote kom?

-------------


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 22 December 2015 om 15:11
Heb met interesse het rumtopf verhaal gelezen.
Lijkt me heerlijk!
Maar ja...ik ben dan ook een drankorgel Beer

Ik denk dat als het uur van serveren is aangebroken het t mooiste is als je het geheel voorzichtig in een ruime wijde glazen schaal over doet en zo het een beetje kan mengen.

Laat even weten wanneer je gaat uitdelen, kom ik efkes langs. Wink




-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 22 December 2015 om 16:36
Zonder te morsen LOL onmogelijk, maar jij hebt een hond hè - hik.
Nou heel voorzichtig overdoen in een andere schaal ja, of de mensen zelf laten tappen ?
Het brood is trouwens lekker, maar niet overdreven zoet, dus ik denk erover om toch ook nog maar koekjes te bakken ? ja/nee ?


-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: bep
Datum bericht: 22 December 2015 om 20:39
B A K K E N !!!!!!

-------------


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 23 December 2015 om 11:00
Originally posted by bep bep wrote:

B A K K E N !!!!!!
OK ok will do. Heb trouwens toch ook gister de stol geproefd Embarrassed, ook erg ok.

-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: Magtelt
Datum bericht: 23 December 2015 om 11:23
Ik heb een citroenwolkentaart in de oven staan. Ik hoorde laatst dat Engelsen een kerstpudding (taart?) dagen van tevoren maken en dan elke dag gaatjes prikken en daar jajum in gieten. Zal ik dat ook doen en mijn visite morgen niet waarschuwen?

-------------
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen

wat rozengeur.


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 23 December 2015 om 11:47
Christmaspudding.

Die wordt zelfs maanden van te voren gemaakt.
En dan gaat er 1 witte boon of muntje in.
Vaak is het traditie dat allen die in het huis zijn even in de pudding roeren.
Daarna gaat het in een vorm en elke zoveel dagen, weet niet pcies hoeveel, besprenkelen ze hem met rum.
Er zit vaak niervet in verwerkt,
Het is een zwaar op de maag liggende pudding.

De christmaspudding staat bol van de tradities en dat kan van familie tot familie verschillen.

Wat ik ervan weet heb ik uit de boeken van Agatha Christy.  Smile


-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: bep
Datum bericht: 23 December 2015 om 19:25
magtelt, ge kunt de taart in twee snijden en ene helft puur citroenwolk geven en de andere helft, ja het is al wel laat nu, dus stel ik voor om die gewoon onder te dompelen in de jajum. Dan hebt ge 2 pure taarthelften . En degene die moet rijden krijgt de eerste pure en de anderen die jajumpure.

-------------


Bericht van: Magtelt
Datum bericht: 24 December 2015 om 17:19
Goed idee, Bep.

Mijn moeder bakte met Driekoningen altijd een taart met een witte boon of een muntje. Wie dat vond was een dag de baas, althans dat dacht die persoon dan. Maar in die tijd stond de wil van een kind achter de deur bij de bezemsteel.

-------------
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen

wat rozengeur.


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 24 December 2015 om 19:44
Voor 3koningen een taart, wat voor eentje ?

-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: bep
Datum bericht: 24 December 2015 om 19:53
een driekoningentaart. http://www.njam.tv/recepten/traditionele-driekoningentaart

of een internationale http://plusmagazine.knack.be/nl/011-2845-Driekoningentaartop-diverse-manieren.html

-------------


Bericht van: Magtelt
Datum bericht: 25 December 2015 om 13:23
Volgens mij was het gewoon een versierde tulband, het is al lang geleden.

-------------
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen

wat rozengeur.


Bericht van: bep
Datum bericht: 02 Januari 2016 om 22:25
voor de geïnteresseerden, efkes een evaluatie.

Met kerst hebben er hier dus 3 van de zeven volwassenen een proefje genomen. Ene vond het heel lekker en de andere 2 : het was te doen.
Pot terug beneden gezet en hij plakte al van boven tot vanonder.

Met oudjaarsdag de pot verhuist naar mijn ouders thuis, omdat met nieuwjaar iedereen er langs komt. Mijn vader ging direkt proeven en heeft een tweede glas moeten nemen om goed te kunnen proeven. Het was lekker maar wel straf zei hij.

's anderendaags heeft de rest van de familie die wilden kunnen proeven.
En 's avonds was de plakpot leeg.

-------------


Bericht van: Janne Marie
Datum bericht: 03 Januari 2016 om 10:49
Dus het was een groot succes. Ja je moet ervan houden, hier moest mijn man de hele pot maar mooi zelf leeg maken, visite durfde zich er niet aan te wagen omdat het zo sterk was. En ik ook niet.
Ik heb ooit ook eens een pot aalbessenlikeur gemaakt. Die heb ik maar aan iemand hier in de buurt gegeven, bleef bij ons maar staan. Later vroeg ik wanneer ik het weer ging maken, het was zo lekker. Heb gezegd dat ie het recept maar moest komen halen. Ik deed het niet meer.


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 03 Juli 2017 om 15:50
Bep, was het dronken fruit voor herhaling vatbaar ? Heb bessen geplukt en dan gaan ze straks in de hips-pot (Beer)

-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: bep
Datum bericht: 07 Juli 2017 om 14:21
als ge het in de kelder kunt zetten is het een aanrader. Wij hebben geen kelder, dus had ik het in de 'warme' periode in de koelkast gezet. Als het frisser werd en buiten keldertemperatuur was in de veranda met de deuren dag en nacht open. Wel lag er bij het nuttigen er ook zo'n dikke suikerlaag onderin omdat ik bang was om erin te roeren en er zo onherkenbare 'dronkenietsen' in te creëren.

-------------


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 08 Juli 2017 om 11:17
Ik zie altijd plaatjes van heel mooi gelaagde rumpotten, maar toen ik de rode bessen op de witte gooide begonnen ze al te mengen . . .
Dus . . . gewoon af en toe roeren denk ik, ik heb de suiker in de brandewijnfles gedaan, das makkelijk schudden en daarna schenken.
De pot staat in de kelder, niet zo koud als de koelkast - maar niet zo warm als binnen&buiten. Nou moet ik er alleen aan denken
om af en toe er wat bij te doen.


-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: pareltje2011
Datum bericht: 08 Juli 2017 om 12:29
En ik krijg dorst...🍷mmmmm

-------------
WAAROM ZOU JE ALLES GOED MOETEN DOEN
WIE HOUD VOOR JOU DE SCORE BIJ.


Bericht van: dine
Datum bericht: 09 Juli 2017 om 11:11
In een ver verleden heb ik enkele jaren zo'n rumtopf gemaakt.
(laatste jaren waren het kersen op genever, ook lekker)
Telkens een lading fruit, de helft suiker, rum of genever en omroeren.
Zeker zorgen dat je fruit ondergedompeld is !(tegen schimmelvorming) en afdekken met plasticfolie (tegen lucht en insecten), deksel erop en op een donkere, koele plaats (of kelder) bewaren. Ideale keldertemperatuur is 13 à 14 graden.
Met de feestdagen roer je eerst alles goed rond met een soep- of sauslepel om het fruit te mengen.
Het is wel heel lekker maar je fruit ziet er niet uit na al die maanden, alles heeft dezelfde kleur en je ziet nauwelijks het verschil tussen een aardbei, een kers of een bosbes.    


Bericht van: bep
Datum bericht: 10 Juli 2017 om 00:17
die kersen op jenever zijn dat die boerenjongens zoals ze zeggen?

-------------


Bericht van: dine
Datum bericht: 10 Juli 2017 om 11:24
Neen Bep, boerenjongens wordt gemaakt met krieken.
Wij hebben bewust kersen genomen omwille van de zoetere smaak.
Bij sommige potjes extra smaakversterkers toegevoegd zoals kaneel, vanillestokjes en/of kruidnagels.


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 10 Juli 2017 om 14:26
Bij ons zijn boerenjongens rozijnen en boerenmeiden abrikozen. Net in Duitsland geweest en eens even wat goedkopere korn
voor de rumpot ingeslagen.


-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: bep
Datum bericht: 10 Juli 2017 om 16:33
en wat is korn?

-------------


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 11 Juli 2017 om 11:22
Ik heb er niet zo heel erg bij nagedacht, volgens mij is het graanjenever. Nou niet helemaal hetzelfde maar in die richting, de richting van 32% alcohol Dead

-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/



Print Pagina | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.05 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2022 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net