rumtopf |
Reageer | Pagina 123> |
Autheur | |
bep
Hobbyguru Lid sinds: 10 Juli 2014 Status: Offline Points: 12111 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 03 Oktober 2015 om 12:13 |
iemand hier al eens rumtopf gemaakt?
Ik heb hier zo'n rumtopf en ben gisteren nog aardbeien en bosbessen gaan kopen. Ander fruit haal ik volgende week. Als ik de recepten er op nalees staat er de ene keer, per kg fruit, de helft suiker. De andere keer staat er : de eerste keer evenveel suiker en de volgende keren de helft (van het gewicht van het toegevoegde fruit). Ook staat er bij de ene : eerst het fruit wat laten trekken in de suiker alvorens in de pot te doen en de andere keer staat er eerst een laag suiker dan wat fruit, terug wat suiker, terug fruit, ... , of nog eerst het fruit dan al de suiker erbovenop en dan pas de rum. Ook staat er bij de ene regelmatig (om de veertien dagen) omroeren en bij de andere gewoon een paar maanden dicht laten. Het moet op een koele plaats (in de kelder), maar niet in de ijskast. Wat is keldertemperatuur? Als ik hem deze week nog kan maken zou hij op tijd klaar zijn voor kerstmis. iemand ondervinding ermee? Ik weet het niet meer. |
|
|
|
breienmaar
Hobbyguru Lid sinds: 07 Juli 2012 Locatie: noordwijk Status: Offline Points: 5582 |
Post Options
Thanks(0)
|
geen idee bep.maar staat er niks op internet?
koelkast temp is 7 graden huiskamer 21 denk, met name denk keldertemp iets van rond de 12 graden of zo, weet wel van vroeger bij oma, dat t in de kelder s winters ijskoud was, maar niet vroor |
|
lidwina
Hobbyguru Lid sinds: 01 Mei 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 14087 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ik heb hem ooit gemaakt, maar dat is lang geleden.
Ik denk dat je Duitse sites moet zoeken, Daar is het volgens mij veel gebruikelijker. Ik had destijds ook een Duits recept, maar dat zal wel ergens ver weg verstopt zijn als ik het nog zou hebben. en nog een Zoals ik het lees is het belangrijk alles na elkaar gelang het seizoen in de pot doen. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van de vruchtensoort. Maar eigenlijk ben je al te laat. Je begint met aardbeien in de aardbeientijd en die is echt voorbij. Maar goed, misschien is dat uit de tijd dat je fruit uit eigen tuin gebruikte.
|
|
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen. |
|
bloem
Hobbyguru Lid sinds: 16 December 2012 Locatie: Friesland Status: Offline Points: 8325 |
Post Options
Thanks(0)
|
http://www.smulweb.nl/recepten/1382231/Rumtopf--op-rum-ingemaakte-vruchten
Ik wist niet van het bestaan er van. wel heb ik veel Vleerbessen wijn gemaakt . er moest op een kilo bessen ,een kilo suiker |
|
oant Sjen
|
|
bep
Hobbyguru Lid sinds: 10 Juli 2014 Status: Offline Points: 12111 |
Post Options
Thanks(0)
|
'k denk dat dat idd van vroeger stamt dat uit eigen tuin. In ieder geval van voor de euro.
Tegenwoordig kan je bijna alles heel het jaar door krijgen en aan bijna dezelfde prijs als tijdens 'het' seizoen. Nu heb ik aardbeien gekocht 3 euro voor een halve kilo. In het seizoen kosten ze 2,69 euro dus zoveel verschil zit er niet op. Voordat de euro er was kostten de aardbeien 50 frank, dus 1 euro en een klets voor een kilo. Ik heb ze zo nog niet geweten sinds de euro, zelfs niet voor een halve kilo. En de confituuraardbeien betaalde ik toen 20 frank voor een kilo en dat is omgerekend 1 gulden oftewel 50 cent. Ook niet meer te vinden. |
|
|
|
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
Kelder is een graad of 10, meestal maak je het in laagjes. Ik heb een keer alleen kwetsen ingemaakt en zag tot mijn spijt toen de
pot helemaal vol was, dat de suiker onopgelost onderin zat. Dus daar moet je echt even opletten. Meestal roer je niet, want dan
raken de lagen door elkaar - maar misschien zijn dat nieuwe inzichten.
|
|
bloem
Hobbyguru Lid sinds: 16 December 2012 Locatie: Friesland Status: Offline Points: 8325 |
Post Options
Thanks(0)
|
lijkt net een school hier, wat zijn Kwetsen ? |
|
oant Sjen
|
|
bep
Hobbyguru Lid sinds: 10 Juli 2014 Status: Offline Points: 12111 |
Post Options
Thanks(0)
|
ik denk dat kwetsen een soort van pruimen zijn (hier toch alleszins)
|
|
|
|
bep
Hobbyguru Lid sinds: 10 Juli 2014 Status: Offline Points: 12111 |
Post Options
Thanks(0)
|
'k ben daarstraks nog fruit gaan kopen en heb alles in de pot gegooid, met de benodigde suiker over op en tussen, en alles rijkelijk overgoten met witte rum.
Een schoteltje erop gezet zodat alles onder blijft en toen kwam de truk : hoe krijg ik het beneden? Antwoord : met veel morsen. Morgen heb ik hier een zatte hond rondlopen denk ik. |
|
|
|
lidwina
Hobbyguru Lid sinds: 01 Mei 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 14087 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ik meen dat kwetsen zgn bakpruimen zijn. Zelf vind ik ze voor niets anders te gebruiken dan op een gistdeegvlaai. Zijn een beetje bitter van smaak en zien er na een dag op een vlaai onoogelijk ingedroogd uit. Maar een versgebakken vlaai is heerlijk. Bakkers doen er een gelei over dat hij niet uitdroogt. maar dat is eigenlijk nep, niet een echte limburgse vlaai. Dit vond ik er over.
Kwetsen1 / 1 Er bestaan verschillende rassen, o.a. onderverdeeld in zoete en zure kwetsen. Kwetsen kunnen vers gegeten worden, maar ze worden vooral gebruikt voor gebakvulling, jam en inmaak op sap. In Duitsland bestaat het grootste deel van het kwetsensortiment uit de Hauszwetsche, omdat die het beste bestand zou zijn tegen wintervorst. Bij dit ras vindt voortdurend uitgebreide klonenselectie plaats. Naast de Hauszwetsche komt ook nog wat Frühzwetsche voor; ook hiervan bestaan diverse klonen. Destijds heeft in ons land de Italiaanse Kwets enige opgang gemaakt; deze Kwets is ook wel bekend geweest onder de naam (Dubbele) Bakpruim. Aanvoer sporadisch uit Nederland, Duitsland en Frankrijk, half augustus-september. Maar zoet vind ik ze echt niet.
|
|
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen. |
|
Janne Marie
Hobbyguru Lid sinds: 15 December 2007 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 3141 |
Post Options
Thanks(0)
|
O, dat heeft mijn man jaren geleden veel gemaakt. Erg sterk, ik vond het niet te 'pruimen' maar hij vond het heerlijk. Volgens mij had hij het recept uit een van mijn boekjes. Ik zal eens voor je zoeken of ik het kan vinden (al heb je het al klaar lees ik, hihi).
|
|
Janne Marie
Hobbyguru Lid sinds: 15 December 2007 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 3141 |
Post Options
Thanks(0)
|
Zo, snel gevonden dat viel mee. Gelijk maar voor je uit het boek 'Inmaken' gescand en hier is het:
|
|
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
@Bloem, ik zeg altijd je mag niet kwetsen. Kwetsen zijn pruimen, maar niet rond meer ovaal. Blauw van buiten, geel van binnen.
Bij het schoonmaken moet je met de pitten oppassen, van sommige rassen zit de scherpe punt van de pit los en die moet je er dus ook even uit wippen.
In duitsland zie je soms wel eens kwetsen als een kinderhand zo groot in de supermarkt liggen
|
|
bloem
Hobbyguru Lid sinds: 16 December 2012 Locatie: Friesland Status: Offline Points: 8325 |
Post Options
Thanks(0)
|
dankjewel Dames. weer wat geleerd |
|
oant Sjen
|
|
bep
Hobbyguru Lid sinds: 10 Juli 2014 Status: Offline Points: 12111 |
Post Options
Thanks(0)
|
oei, ik lees nu in het boek van JanneMarie dat ik de pruimen van hun vel zou moeten ontdaan hebben, heb ik dus niet gedaan
en dat de peren eventjes moeten gegaard worden in suikerstroop (heb ik ook niet gedaan). Ach misschien dat ze wat zachter worden als ze er wat langer inliggen. Voor mij zal het ook niet zijn, want alcohol is niet aan mij besteed en vruchten die een eigenaardig smaakske en textuur hebben ook niet; maar ik wou zo eens iets anders voor kerst in huis hebben. In ieder geval bedankt voor de linken en de scan. |
|
|
|
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ik maak wel dronken kwetsen in het seizoen en die hoeven geen maanden te staan (kan wel) - zal ik je een receptje sturen ?
|
|
bep
Hobbyguru Lid sinds: 10 Juli 2014 Status: Offline Points: 12111 |
Post Options
Thanks(0)
|
ik roep na kerstmis wel als ik mij nog eens aan zo'n zattemensenfruit ga wagen. Wat een mens allemaal niet doet om iemand iets 'gezond' voor te zetten.
|
|
|
|
bep
Hobbyguru Lid sinds: 10 Juli 2014 Status: Offline Points: 12111 |
Post Options
Thanks(0)
|
ik las hier over kerstbrood en kerststollen en ben eventjes de topf gaan inspecteren. Nog altijd geen schimmel erop.
Maar nu het volgende : hoe krijg ik het fruit (dus ook het onderste, de aardbeien) eruit zonder te morsen? Want bovenaan liggen de druiven en de peren maar het zou toch mooier zijn als er van alle fruit een beetje in een kommetje ligt. Eerst overkappen in een grote kom? |
|
|
|
Lao-tse
Hobbyguru Lid sinds: 02 December 2015 Locatie: Haarlem Status: Offline Points: 4478 |
Post Options
Thanks(0)
|
Heb met interesse het rumtopf verhaal gelezen.
Lijkt me heerlijk! Maar ja...ik ben dan ook een drankorgel Ik denk dat als het uur van serveren is aangebroken het t mooiste is als je het geheel voorzichtig in een ruime wijde glazen schaal over doet en zo het een beetje kan mengen. Laat even weten wanneer je gaat uitdelen, kom ik efkes langs. |
|
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen" |
|
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
Zonder te morsen onmogelijk, maar jij hebt een hond hè - hik.
Nou heel voorzichtig overdoen in een andere schaal ja, of de mensen zelf laten tappen ?
Het brood is trouwens lekker, maar niet overdreven zoet, dus ik denk erover om toch ook nog maar koekjes te bakken ? ja/nee ?
|
|
Reageer | Pagina 123> |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions Je niet post new topics in this forum Je niet reply to topics in this forum Je niet delete your posts in this forum Je niet edit your posts in this forum Je niet create polls in this forum Je niet vote in polls in this forum |