Print Pagina | Close Window

Nog geen ontbijtkoek

Geprint van: Forum - Hobbydoos.nl
Category: Diversen
Forum Naam: Koffiecorner
Forum: even bijkletsen
URL: https://forum.hobbydoos.nl/forum_posts.asp?TID=10650
Print Datum: 14 November 2025 om 17:56
Software Version: Web Wiz Forums 12.05 - http://www.webwizforums.com


Onderwerp: Nog geen ontbijtkoek
Bericht van: merino
Onderwerp: Nog geen ontbijtkoek
Datum bericht: 25 Augustus 2009 om 22:53

Wil even melden dat ik de ontbijtkoek nog niet gemaakt heb. Moet het recept mee nemen naar de Nederlandse winkel en kijken of ik een paar ingredienten kan vinden.

Heeft iemand misschien een recept voor roggebrood? Ik bedoel het vochtige donkere brood dat altijd heel dun wordt gesneden. Ik heb het ge "googled" maar zonder veel succes.
Als iemand een recept heeft zou ik het heel graag willen hebben. Alvast bedankt.

Groeten,
Annelies

-------------
Ik brei in Canada



Antwoorden:
Bericht van: Lidia2
Datum bericht: 26 Augustus 2009 om 00:41
Roggebrood
Ingrediënten:
- 500 gram roggemeel
- 10 gram zout
- 1 flinke eetlepel stroop
- 2 dl. heet water
Bereiding:
Meng het roggemeel in een kom met het zout, voeg de stroop en het water toe
en meng en kneed het geheel tot een stevig deeg; voeg - indien nodig -
tijdens het kneden nog 1 of 2 eetlepels heet water toe.
Vorm van het deeg eerst een bal en plat die rondom af tot een soort drie-
dimensionale rechthoek. Doe het deeg in een beboterde vorm (bijv. een
kleine cakevorm of een passend koekblik) en dek de vorm af met dubbel-
gevouwen aluminiumfolie (de kant die tegen het deeg aan komt moet eerst
worden beboterd). Bak het broodje ca. 3 uur in de op 125 graden Celcius
verwarmde oven. Of doe het deeg in een vorm voorzien van een goed sluitend
deksel en stoom het brood ca. 3 uur boven kokend water.
Afkomstig van:
Culifon (bron recept: "Het Broodboek" van Ria Holleman)
 
Ik heb er eigenlijk zo maar een gepakt hoor, maar er staan er genoeg als je googled.
Groetjes, Lidia


Bericht van: Lidia2
Datum bericht: 26 Augustus 2009 om 00:57

En dan staat hier nog een recept van donker roggebrood, is heel wat uitgebreider dan het andere recept.

http://www.tournedos.nl/brood/Roggebrood+donker.html

Laat je even weten welke je gaat maken en hoe hij was, ben heel benieuwd heb het zelf ook nog nooit gemaakt. Het is hier te koop bij de supermarkten. Die laatste donkere zou ik ook wel willen proberen, maar ik vraag me af of ik de spullen ervoor kan kopen hier.

Groetjes, Lidia



Bericht van: chrisje
Datum bericht: 26 Augustus 2009 om 11:21

ik weet niet goed wat je bedolet met "stroop", lidia, is hier iets anders in belgenland, denk ik...  Is stroop voor dit recept dat spul dat je pannenkoeken doet, of die op de boterham gaat (appelstroop heet dat geloof ik) ?

 

ik koop altijd die "doosjes" met roggebrood omdat ze zo lang houdbaar zijn, maar lijkt me wel eens leuk om zelf te proberen...

 



Bericht van: Eeyore82
Datum bericht: 26 Augustus 2009 om 11:22
Ik denk dat je nu fries Roggebrood bedoeld? Daar hoort in elk geval geen gist doorheen.
Het hoort ook van de hele korrel, of gebroken korrel gemaakt te worden. Daarnaast is het het lekkerst als de rogge 1 a 2 dagen staat te weken. Ook hoort er oud roggebrood doorheen verwerkt te worden. Recept weet ik helaas niet, ik kom uit een bakkersgezin dus dat recept wat daar gebruikt wordt is te groot om aan te passen.

Groetjes Marije


Bericht van: corine
Datum bericht: 26 Augustus 2009 om 13:19
Ingrediënten ( Fries roggebrood)
- 500 gram roggemeel
- 10 gram zout
- 1 flinke eetlepel stroop
- 2 deciliter heet water
Bereiding
Meng het roggemeel in een kom met het zout.
Voeg de stroop en het water toe en meng en kneed het geheel tot een stevig deeg.
Voeg - indien nodig - tijdens het kneden nog 1 of 2 eetlepels heet water toe.
Vorm van het deeg eerst een bal en plat die rondom af tot een soort rechthoek.
Doe het deeg in een beboterde vorm (bijv. een kleine cakevorm of een passend koekblik).
Dek de vorm af met dubbelgevouwen aluminiumfolie (de kant die tegen het deeg aan komt moet eerst worden beboterd).
Bak het broodje ca. 3 uur in de op 125 graden Celcius verwarmde oven.
Of doe het deeg in een vorm voorzien van een goed sluitend deksel en stoom het brood ca. 3 uur boven kokend water.



-------------


Bericht van: Prideke
Datum bericht: 26 Augustus 2009 om 13:35
Ha Chrisje,

Met stroop wordt volgens mij gewoon het spul bedoelt wat je op pannekoeken smeert. Suikerstroop dus. Mag het anders zijn dan moet iemand me maar verbeteren.

Groetjes Simone


-------------
http://enoos-creation.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://enoos-creation.blogspot.nl/



Bericht van: Lidia2
Datum bericht: 26 Augustus 2009 om 13:52

Ja inderdaad stroop is het geen je op de pannekoeken doet.

Ga je hem maken Chrisje??? Ik heb van de week Duivekater gemaakt, heb hem op mijn site gezet. Was veel werk moest steeds weer rijzen.

Groetjes, Lidia



Bericht van: Eeyore82
Datum bericht: 26 Augustus 2009 om 15:20
Denk dat dat recept ook in de buurt komt, er zijn ook veel broodsoorten waarin rogge wordt verwerkt, maar dat is veel meer gewoon brood.
Ben heel benieuwd of het lukt. Vooral de smeuigheid is lastig bij roggebrood. Misschien omdat deze gestoomd wordt dat het bij deze goedkomt.
Ik zal mijn oom ook nog even vragen, hoe zij het nu precies doen.
Vers roggebrood schimmelt trouwens heel erg snel.



Bericht van: merino
Datum bericht: 26 Augustus 2009 om 22:17
Heel hartelijk bedantk allemaal!!

Wanneer ik na volgende week weer thuis ben ga ik de recepten proberen. We gaan een weekje kamperen. Daarna zal ik ook een andere baan moeten vinden maar hopenlijk vind ik tijd om te bakken en te breien.

Groeten,

Merino

-------------
Ik brei in Canada



Print Pagina | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.05 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2022 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net