Soorten garen
Geprint van: Forum - Hobbydoos.nl
Category: Patronen Hobbydoos
Forum Naam: Vragen
Forum: Heb je een vraag over een patroon stel hem hier
URL: https://forum.hobbydoos.nl/forum_posts.asp?TID=2274
Print Datum: 15 Juli 2025 om 01:45 Software Version: Web Wiz Forums 12.05 - http://www.webwizforums.com
Onderwerp: Soorten garen
Bericht van: The Anny
Onderwerp: Soorten garen
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 08:57
Hoi allemaal,
Ik ben nog steeds een groentje in "hakenland" en heb een vraag over de soorten garen. Hoe bepaal je welk garen goed is voor te haken? Je vindt zoveel garen maar dan staat er op "breigaren". Is deze dan absoluut niet te gebruiken voor te haken...
Zijn er misschien lieve mensen de mij wat tips kunnen geven in het kiezen van garen. Zijn er mss type/merk wat goed is of..
Nu dat ik toch aan het vragen ben Hier komt vraag nummer twee. De verschillende samenstellingen is ook prijsbepalend. Ik ben er al achter gekomen dat 100% katoen het duurste is   Zijn er samenstelling wat absoluut af te raden of aan te raden is. Ik zou niet graag iets maken en na éénmaal te gebruiken niet meer om aan te zien is... bv krimpen of pluizen..
Nu komt het groentje pas echt naar boven... Maar ik hoop dat enkele van jullie mij toch goede tips kunnen geven...
...Alle tips zijn welkom...
Alvast hartelijk bedankt ! The Anny
-------------
|
Antwoorden:
Bericht van: Magtelt
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 09:43
Volgens mij maakt het geen verschil of je haakt of breit met de garens van Wibra, Zeeman, Hans Textiel, Action of de merkgarens. Ik heb nooit gemerkt dat een breisel of haaksel snel lelijk werd. Ik heb van Saskia (Wibra) een omslagdoek, die al jaren dag in dag uit in gebruik is en waar de katten vrolijk in zitten te klauwen en te verharen, dus hij moet geregeld in de wasmachine.Die ziet er nog net zo uit als toen ie pas gehaakt was.
------------- Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen
wat rozengeur.
|
Bericht van: Marike
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 10:02
Hi Anny, nee maakt inderdaad helemaal niet uit, maar het ene garen pluist nou eenmaal sneller dan het andere... sorry maar is denk ik toch een questie van uitproberen. Ben nu bezig met een hello kitty tasje van garen van hans textiel perla... ik vind het in 1 woord VRESELIJK garen en gebruik het dus ook niet meer ondanks dat het maar 79 eurocent per bol is. Er zijn een heleboel dames die voor het haken en breien acryl garens gebruiken in verschillende diktes. Waar je even op moet letten als je met katoen en wol kledingstukken gaat breien/haken dat het garen kan krimpen in de wasmachine. Dus maak altijd eerst een proeflap die je ook wast zoals je het kledingstuk anders ook zou wassen. Dit voorkomt een heleboel ellende. Voor knuffels is dit niet zo belangrijk. Ik haak en brei het liefst met menggarens, dus katoen met acryl of wol met acryl ofzo, dit blijft vaak erg mooi ook na vele malen wassen....
Hoop dat je er iets aan hebt....
|
Bericht van: The Anny
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 11:46
Dank je wel, ben ik al een stapje verder!!
Zeer bruikbare tips in de vorige reacties. Kga ze zeker onthouden.
Groetjes The Anny
-------------
|
Bericht van: breioma
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 12:47
Ik sluit me aan bij marike,er is wel verschil met het werken ,het een ligt nu eenmaal beter in de hand dan het ander,vooral uitproberen wat je zelf prettig vind om te werken,en dan is er nog de prijs natuurlijk,duur hoeft niet perse goed te zijn.Ik werk met zuiver wol ,katoen en gemengde kwaliteiten,ner wat voor kleuren ik tegenkom,er is nog nooit iets gekrompen.Als ik goedkoop wil gebruik ik acryl,maar dat vind ik niet zo fijn.
|
Bericht van: Carola
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 12:58
ik gebruik alles wat je maar kan bedenken behalve perla van hantextiel!!
|
Bericht van: L33ntje
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 13:02
Natruurlijke vezels zijn het duurst EN het moeilijkst te wassen, vooral wol. Ook zijn ze minder vormvast; je moet ze meestal in vorm (liggend) laten drogen. Wol pluist vreselijk, maar blijft mooi als je de pluizen er regelmatig afhaalt-kamt-scheert.
Acryl daarentegen is niet warm (al kan het wel zweterig zijn) en kan lelijk gaan pluizen, maar is wel weer heel makkelijk in het onderhoud EN goedkoop. Voor kindertruien en knuffels is het altijd prima geschikt. De meeste siergarens zijn een mengsel van allerlei synthetische stoffen, tot nylon en dralon aan toe, in de regel gedragen die zich zoals acryl (pas alleen op met viscose, dat een plantaardige kunststof is; dat krimpt enorm in de was en rekt weer uit na droging. Heel apart. )
Kledingstukken die echt warm moeten zijn (dikke truien, sjaals, mutsen) MOET je bijna wel van (gedeeltelijk) wol maken, anders functioneren ze niet zoals je gehoopt had. Voor veel mensen is wol echter té warm (vooral in centraal verwarmde huizen) en ook zijn er erg veel mensen overgevoelig voor wol (de bekende kriebeltrui. Hoe fijner de wol, hoe minder last). Mohair (geitenhaar) is een RAMP om te dragen op de blote huid of nek. Het ziet er prachtig uit, maar pas er mee op ! Ik gebruik het alleen voor knuffels en randjes.
Voor haken is katoen of een katoenmengsel het meest geschikt, omdat de gladdere draden de structuur van het haakwerk goed laten uitkomen. Maar niemand verbiedt je om met struisvogelgaren te haken hoor; als jij je naald er doorheen krijgt en de steken nog ziet, is het goed.
------------- A clean house is a sign of a wasted life
|
Bericht van: L33ntje
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 13:07
Heb je geen idéé waar je garen van gemaakt is, dan kun je een kleine 'vuurproef' nemen; neem een klein stukje draad en steek dat in de fik. Gaat het vlammetje uit, en hou je brosse as over, dan heb je een dierlijk product (wol, mohair, angora, alpaca etc.). Je ruikt dan ook duidelijk schroeiend haar. Hou je hele zachte as over (en ruikt het naar papier of open haard) dan heb je katoen of linnen in je handen. Ruik je plastic, smelt de draad en heb je een keihard bolletje 'as', dan is het een kunststof.
De uitzonderingen zijn rayon en viscose; dat zijn wel kunststoffen, maar gedragen zich als iets tussen katoen en kunststof in (ook in het dragen overigens).Ze zijn dan ook plantaardig van oorsprong, en niet zoals nylon en acryl van aardolie gemaakt.
------------- A clean house is a sign of a wasted life
|
Bericht van: Carola
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 13:11
sooooheee ik wist niet dat we ook nog een garen expert hier hadden... whoehoeee goed hoor en echt duidelijk geschrefen!!
|
Bericht van: breioma
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 13:27
Wauw wat een goed uitleg!!
|
Bericht van: L33ntje
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 13:30
Nou....garenexpert......ik heb twee jaar modevakschool (textielwarenkennis) gedaan, en dit was niet alleen het énige leuke vak (samen met stofversieren), maar ik raak ALTIJD mijn wikkels kwijt, en dan is het verrekte handig om te weten. Ik doe het zelfs in de winkel wel eens (heel stiekum) om bijvoorbeeld te kijken of iets echt of nep bont is .( Wel heel voorzichtig hoor, met pluisjes). En vooral voor lappen stof (coupons) is het wel handig om voor het naaien zeker te weten of het nog gaat kreuken of krimpen. Veel gebruikte kennis dus gewoon.
------------- A clean house is a sign of a wasted life
|
Bericht van: Magtelt
Datum bericht: 23 Augustus 2007 om 14:47
Was er ook niet een stof, die naar peterselie rook bij verbranding? Ik herinner me zoiets van het Detex-overhoren van mijn dochter.
------------- Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen
wat rozengeur.
|
Bericht van: The Anny
Datum bericht: 24 Augustus 2007 om 09:17
WAW, wat een super uitleg... Dank je wel. Ik heb hem uitgeprint en ga het zeker eens uittesten!
DANK JEWEL iedereen en zeker en vast L33ntje !!! Groetjes The Anny
-------------
|
Bericht van: L33ntje
Datum bericht: 24 Augustus 2007 om 16:31
Ja, naar peterselie, naar nagellak, naar afbijt, naar koffie, weet ik veel, elke syntheet schijnt weer naar iets anders te ruiken, maar eerlijk gezegd rook ik dat er nooit aan. Plastic is plastic. En mijn kennis komt inderdaad uit de DETEX-mappen.
------------- A clean house is a sign of a wasted life
|
|