boekweitmeel
Geprint van: Forum - Hobbydoos.nl
Category: Diversen
Forum Naam: Koffiecorner
Forum: even bijkletsen
URL: https://forum.hobbydoos.nl/forum_posts.asp?TID=40656
Print Datum: 17 November 2024 om 09:02 Software Version: Web Wiz Forums 12.05 - http://www.webwizforums.com
Onderwerp: boekweitmeel
Bericht van: bep
Onderwerp: boekweitmeel
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 00:14
waar in godsnaam kan ik boekweitmeel kopen? Ik heb alles in huis om die ezelsbalk te maken behalve dus die boekweitmeel.
Op goegel gezien (winkels zijn nu toch dicht) en hier in de contreien is het precies niet te vinden. Op zoek naar dus dat meel kwam ik een recept van Jan in de zak tegen wat ook met boekweitmeel gemaakt wordt. Het zou dus ook al bijna verdwenen zijn in de keuken. Heeft er al iemand dat al gemaakt of kent iemand het nog van vroeger? Het zou dus een pappig deeg met rozijnen zijn die je in een kussensloop moet stoppen en dan een kleine drie uur moet koken. Moet je het warm eten of is het koud ook lekker? Of is het helemaal niet lekker en daarom misschien een bijna verdwenen recept? En is het als broodvervanger bedoeld of eerder als een snoepje/vieruurtje?
-------------
|
Antwoorden:
Bericht van: engeline
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 09:00
ik koop boekweitmeel gewoon(Nederland) in de supermarkt,gebruik het voor de balkenbrij.Van Koopmans! Ik heb weleens gehoort van Jan in de zak,maar verder ken ik het niet,Ik denk wel dat je het uit jouw kussensloop moet halen voor je gaat slapen
|
Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 09:04
hier is het in geen enkele supermarkt waar ik geweest ben te vinden. Zal straks eens naar een Aveve winkel gaan en anders in de natuurwinkel proberen.
Jan in de zak wil ik ook wel eens proberen te maken maar dat doe ik dan wanneer de lakens moeten ververst worden. Kan mijn kussensloop ineens afgekookt worden. (na drie uur gaat die wel proper zijn dan denk ik)
-------------
|
Bericht van: kvdl
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 09:39
Bep, ik haal mijn boekweitmeel bij de Aveve of in Nederland
|
Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 09:42
oke bedankt dan ga ik seffes is naar den aveve. Die is in Belgische (en niet in Noorse) normen juist achter de hoek
-------------
|
Bericht van: kvdl
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 09:46
sterker nog, voor ons is het de dichtstbijzijnde winkel. en je kunt er met de kruiwagen terecht!
|
Bericht van: JokeP
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 09:48
Mijn moeder maakte vroeger regelmatig Jan in de Zak. Van gewoon meel zover ik weet. Inderdaad een pappig deeg met rozijnen. Zij deed het in een theedoek en het werd daarna in water gekookt. Ze sneed daar als het koud was (of misschien ook nog wel een beetje warm) plakken van. We aten het altijd met boterjus (puur gesmolten boter/margarine) en bruine suiker (die dan smolt door de warme boterjus). Vond het als kind erg lekker.
------------- Groetjes, Joke
Yesterday is history, tomorrow is a mystery, and today? Today is a gift, that's why we call it present.
|
Bericht van: JokeP
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 09:49
P.s. wij aten het i.p.v. de broodmaaltijd.
------------- Groetjes, Joke
Yesterday is history, tomorrow is a mystery, and today? Today is a gift, that's why we call it present.
|
Bericht van: lw1463
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 11:19
Boekweit is een gewas dat op arme (redelijk onvruchtbare) gronden groeit, daarom raakt het uit beeld. Maar volgens mij is
er geen man/vrouw over boord als je dus een andere meelsoort gebruikt. Bij natuurwinkels hebben ze het altijd wel, in de gewone
super is het even zoeken.
------------- http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/
|
Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 12:33
missie geslaagd. Staat nu op het vuur. alleen het meel heb ik er nog niet ingekapt. 'k denk dat het binnen een half uurke ongeveer moet, niet engeline? of moet het ineens mee gekookt worden?
-------------
|
Bericht van: Magtelt
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 12:43
Mijn moeder gebruikte vroeger boekweitmeel en een andere meelsoort voor pannekoeken, maar het recept ben ik kwijt. Ik pak gewoon Koopmans pannenkoekmix en halveer alles, we zijn maar met zijn tweeën.
Zoals je ziet, gebruikte mijn moeder de oude spelling en Koopmans de nieuwe.
------------- Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen
wat rozengeur.
|
Bericht van: engeline
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 13:00
Eerst het spek en de lever zachtjes koken,daarna eruit halen en heeeel klein snijden.terug in de pan.vuur op zijn kleinst laten.voorzichtig onder voortdurend stevig roeren het meel toevoegen,het moet zo stevig worden dat je het eigenlijk niet meer omgeroerd krijgt.Volgens oud recept moet het ook 3x ploffen??.Daarna in met koud water omgespoelde borden scheppen even met natte handen glad maken.goed af laten koelen en dan in folie of plastic in de koelkast bewaren.In plakken van een halve cm snijden in ruim boter lekker knapperig bakken .lekker op een witte boterham met boter met een beetje zout. ben benieuwd!
|
Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 13:03
ja ik dacht dat het al zoiets was. Nog efkes en ik kan mijn forsbollen nog eens oefenen.
Het ruikt hier in ieder geval al heel lekker
-------------
|
Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 13:55
vwalla. 'k Heb hem juist in een schaal geplamuurd of af te laten koelen. Maar volgende keer doe ik er al zeker meer vlees in.
-------------
|
Bericht van: engeline
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 13:58
super,nu moet het goed afkoelen en daarna de koelkast in ,het moet zo stijf worden dat je het kunt snijden. Ik doe het snijden dan meestal met een broodmes(kartels)
|
Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 14:01
ik denk dat ik een bijl of zoiets ga nodig hebben, het kwam er nu al als 1 blok uit en dermee dat ik heb moeten plamuren om het wat gelijk te krijgen.
-------------
|
Bericht van: lidy*
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 14:03
Je maakt 't spannend, Bep! Ben benieuwd.
|
Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 14:22
Moet het er zo uitzien? Of heb ik iets helemaal anders?
Dit noemt men dus online koken.
-------------
|
Bericht van: engeline
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 14:32
Het ziet er voor mij heel smakelijk uit.Ik maak er met natte handen meer een blok van,dan krijg je mooiere plakken.Wel in ruim boter lekker knapperig bakken,OO ik ga dit eind vd week ook maken.Heerlijk!!! hoop dat je het net zo lekker vind als wij!
|
Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 15:29
Ik heb er zo al stukjes van gegeten en dat mocht ik toch al. Als ik nu boebelen krijg dan weet ik waarvan.
-------------
|
Bericht van: breienmaar
Datum bericht: 20 Oktober 2014 om 19:43
ohh gut te gut, vroeger....... haalde je dit bij de slager! die had t eerst in een cakeblik gestopt of zo, opbakken zodat je korstjes krijgt, aten we als vlees, bij de aardappelen en groente
|
Bericht van: engeline
Datum bericht: 23 Oktober 2014 om 21:08
http://www.4shared.com/photo/cjWZ6mocba/P1070026.html" rel="nofollow">
Heerlijk! en Bep is het gelukt en nog belangrijker vond je het lekker?
|
Bericht van: bep
Datum bericht: 24 Oktober 2014 om 15:42
Nu ik uw foto zie, denk ik wel dat het gelukt is, alleen heb ik mijn plakken dus veeeeelen dikker gesneden en had je dus wel een mondvol bij 1 beet. Ietskes dunner zal beter zijn denk ik. De smaak vond ik goed maar het was wat veel in ene keer, dus volgende keer halveer ik het recept met behoud van het vlees
-------------
|
|