op welke leeftijd
Geprint van: Forum - Hobbydoos.nl
Category: Diversen
Forum Naam: Koffiecorner
Forum: even bijkletsen
URL: https://forum.hobbydoos.nl/forum_posts.asp?TID=41202
Print Datum: 17 November 2024 om 03:38 Software Version: Web Wiz Forums 12.05 - http://www.webwizforums.com
Onderwerp: op welke leeftijd
Bericht van: bep
Onderwerp: op welke leeftijd
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 12:14
zijn jullie beginnen handwerken?
Ik heb op de lagere school van de nonnen handwerken geleerd.
Mijn eerste trui heb ik gebreid toen ik 12 was. Dat was zo'n trui die in die tijd mode was : hoge rolkol, strak, stukje blote buik en blote rug. En dan moet je je voorstellen dat de broeken toen nog heel hoog in de taille kwamen. dus als je het nu bekijkt was het eigenlijk een beginnendeborstjesverwarmerke met hoge kol.
Van toen af breide ik dus mijn wintertruien zelf. Nu doe ik dat nog omdat ik nooit een dikke trui in de winkel vind die een hoge kol heeft die wat afhangt.
Ook haakte ik mijn zakken (lees boekentas) voor de halve dag school op woensdag en zaterdag. De andere dagen had ik een behoorlijke degelijke boekentas.
Ik brei nooit volgens een patroon maar haal wel inspiratie daar uit.
En jullie?
-------------
|
Antwoorden:
Bericht van: lw1463
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 12:47
Gewoon jong, veel punniken met restjes. Op school heb ik wel geweven, die dingetjes moeten nog wel ergens liggen. Maar mijn moeder
had niet het geduld om mij echt goed te leren breien en haken. Ik zie nu aan mijn nichtje ook hoe moeilijk dat is. Ik heb in mijn middelbare
school tijd een trui gebreid en die totaal uitgetrokken toen ik zag hoe hij werd met in elkaar naaien - matrassteek, wat is dat.
Toen heel heel heel lang niets gedaan. Toen ik stopte met werken ben ik weer gaan breien en dat gaat op en af, maar ik kan het nu een
stuk beter dan eerder. Ik heb ook meer geduld om het tot een goed einde te brengen dan eerder.
Borduren, deed ik ook als mini - maar echt leuk en voldoening eruit putten, neuj.
------------- http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/
|
Bericht van: Lelie
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 12:51
Ik heb vorig jaar mezelf leren breien. Heb het al 8 jarige vroeger wel geleerd van mijn oma, maar was het totaal vergeten. Twee jaar geleden heb ik leren haken, via youtube enzo :) dus ik was 21!
|
Bericht van: Mutti
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 13:30
Ik denk vanaf een jaar of 4 . Mijn moeder breide alles voor ons Net na de oorlog was er nog weinig te krijgen en was er nog veel op de bon . Er werd dus ook veel uitgehaald en weer opnieuw gebruikt
Ik moest steeds strengen ophouden en ik wilde ook wel eens breien . Eigenlijk vond ze me nog te klein ,maar ik ben achter haar gaan zitten en deed haar gewoon na .Toen ze zag dat ik het echt wilde heeft ze het me ook geleerd Ik brei dus op dezelfde manier als zij deed . Als we later samen aan een trui breide nam ik een pen een half nr dunner omdat ik iets losser breide . Op een gegeven moment wilde ik ook wel eens wat anders dan eigen gebreid Voor mijn tiende verjaardag kreeg ik eindelijk iets dat gekocht was. Helaas hadden we toen de watersnoodramp en kwam er niet veel van . Wel zie ik het nog duidelijk voor me .
Tijdens mijn opleiding leerde ik ook andere technieken die stoffen doen ontstaan zoals weven ,kantklossen . Ik ben weer echt gaan breien toen mijn dochter vroeg of ik iets voor mijn kleinzoon wilde breien . Het virus is toen ook op haar overgegaan .
|
Bericht van: Cully
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 14:00
Ik denk dat ik een jaar of 7 was. In de vakanties mocht ik dan iets in een handwerkblad uitzoeken en maken. Ik zocht altijd iets groots uit, maar dat mocht niet. Daarna dook ik dan de restjes mand in om een knuffel te haken of breien. Kruisjes borduren vond ik ook heel erg leuk. Andere borduursteken lukte niet zo (daar heb ik tegenwoordig een borduurmachine voor!).
Vroeger breide ik veel, maar vind ik nu niet meer zo leuk. Als kind vond ik haken al heel leuk, maar omdat mijn moeder dit niet zo goed kon, heb ik denk ik meer gebreid.
We hadden wel handvaardigheid op de lagere school, maar handwerken heb ik toch echt geleerd van mijn moeder en oma.
|
Bericht van: Prideke
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 14:44
6 :) mijn oma vond me een hopeloos geval, van 10 steken maakte ik er 15 om te eindigen met 7 hihi. Rond mijn 12e is het goed gekomen en breide ik mijn eerste trui.
------------- http://enoos-creation.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://enoos-creation.blogspot.nl/
|
Bericht van: C4th
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 15:47
Oeh, dan was ik met 38 wel behoorlijk aan de late kant... Zag bij de Blokker zo'n beginnerspakketje liggen om een uiltje te maken (nee: het eindproduct heeft niemand buiten huis ooit mogen aanschouwen en dat hou ik ook maar zo). Ik had toen echter wel de smaak te pakken, via de http://www.echtstudio.nl/haakpatroon-winston-de-olifant.html" rel="nofollow - Winston olifantjes van Kookidoo (tegenwoordig Echt Studio) naar de wat grotere projecten als Kaketoe's, Winnie de Pooh's, Mochilla bags. Mijn nieuwe liefde is stokhaken (grote halen snel thuis).
|
Bericht van: Annenaud
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 16:29
Op de lagere school heb ik wel leren handwerken, maar daarna niks meer meegedaan. 3 of 4 jaar terug op de Kreadoe een borduurpakket gekocht van Dora (zo'n voorbedrukt kussen ) om het borduren weer eens op te pakken. Dus 29/30 zeg maar. In 2013 (als ik het goed zeg) een sjaal gebreid voor mijn dochter en vorig jaar oktober begonnen met haken.
|
Bericht van: By MG
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 16:55
Nou....dat was op de basisschool. Er kwam speciaal een handwerk juf voor. Het was altijd m'n lievelingsvak. Daar heb ik de basis geleerd zeg maar. Een paar jaar geleden ben ik me verder gaan verdiepen in haken en dat is uit gegroeid tot een verslaving!!!!
------------- http://madebymg.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://madebymg. blogspot.nl/
https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/bymg/
|
Bericht van: Geerlig
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 18:03
Ik heb vroeger ook handwerk les gehad op de lagere school. Het handwerken zit bij ons ook in de familie. Het probleem bij mij is dat ik altijd een goed patroon voor me moet hebben.
|
Bericht van: engeline
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 18:32
Ik ook op de lagere school van zuster Asselina(grrr) in de 4e klas begonnen wij met de hand een rok te maken.Met elastiek in de band.Er zat een jongensschool naast ons en die trokken dan altijd die rok naar beneden Later ook breien geleerd op 2 ijzeren naaldjes nr 2 met witte katoen.Nou dat ging me toch stroef! Na een dag was het al smoezelig.Op mijn 16e mijn eerste trui gebreid en daarna eigenlijk nooit meer gestopt.Elk huis,gehaakte gordijntjes en ook altijd alles zelf gebreid en genaaid voor mijn 2 dochters. En precies.....eigenlijk verslaafd.
|
Bericht van: kvdl
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 18:38
Ik heb het ook op school geleerd, dus met een jaar of acht in de handwerkles (jaloers op de jongens die mochten figuurzagen....). Als tiener heel veel gebreid, was toen erg in de mode. Probleem destijds was dat je wel patronen had van de grote wolmerken maar de truien die ik mooi vond waren altijd van dure speciale wol, dat moest dan dus met goedkoper garen en dan werd het niet echt zoals op het plaatje. Ik heb zelfs nog tijdens colleges gebreid op de universiteit, de prof werd er helemaal dol van maar er stond nergens dat dat niet mocht (mijn alternatieve geitenwollensokkenperiode....). Daarna jaren stilgelegen. Mijn huidige man werd ook zenuwachtig van het getik van breinaalden, dus dorst ik in het begin niet te breien 's avonds. Sinds een paar jaar weer opgepakt, de kinderen wilden een trui met Cars of Nijntje en dat was toch wel leuk om te doen, bovendien zijn er tegenwoordig bamboe breinaalden die zijn stiller, en je kunt met rondbreinaalden ook recht breien dus die priem zit niet meer in zijn zij te prikken.hij stuurt me wel meer richting haken want hij daar wordt hij nog steeds minder zenuwachtig van, maar al met al hebben we nu een evenwicht. Kleine amigurimi-haakwerkjes blijken ook handig als je ergens op de kinderen moet wachten tijdens het sporten/dansen/etc, het past precies in de handtas en het voelt toch zinvoller dan op je mobiel tokkelen.
|
Bericht van: petraco
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 21:27
Ik kreeg het thuis met de paplepel mee. Mijn moeder deed veel breien en wij zijn begonnen met punniken denk met 4 jaar ongeveer. Op de lagere school hadden we handwerk les daar kregen we van alles breien, haken macramé enz. Jammer dat dit nu niet meer is vanwege tijd gebrek zeiden de leraren aan ons toen ik dit eens vroeg. Onze dochter nu 10 neemt vaak de breinaalden of haaknaald mee om in de vrije tij toch even te hobby'en. Mijn eerste trui was af met 12 jaar denk ik. Daarna zat ik achter de naaimachine en heb in mijn tienerjaren alleen maar zelf gemaakte kleding aan gehad. Hoop dat de jeugd van nu ook eens wat creatiever gaat worden inplaats van steeds nitendo, tablet en telefoon. Handwerken is toch ook een goede hersen training.
|
Bericht van: JokeP
Datum bericht: 10 Januari 2015 om 23:44
Vanaf m'n vierde ben ik gaan borduren. Mijn moeder kocht voor mij en mijn broer van dat stugge grootmazige stramien (bij V&D) en patroonboekjes met eenvoudige patroontjes. Toen ik 6 was heeft de juf me leren breien tijdens de eigenlijke tekenles. Omdat ik het zo graag wilde leren en mijn moeder er geen tijd voor had. Vanaf die leeftijd maakte ik ook beestjes van vilt. Mijn moeder was geabonneerd op de Ariadne en die heb ik stukgekeken. Heb daar ontzettend veel knuffels uit gemaakt. En eigenlijk ben ik nooit gestopt met handwerken/knutselen. Wel periodes van veel naaien, dan weer breien enz.
------------- Groetjes, Joke
Yesterday is history, tomorrow is a mystery, and today? Today is a gift, that's why we call it present.
|
Bericht van: Cully
Datum bericht: 11 Januari 2015 om 09:01
Ik kreeg wel ens een Ariadne van mijn oma of de buurvrouw. Ook ik heb daar veel knuffels uit gemaakt. Ik heb er nog een aantal liggen, jeugd sentiment.
|
Bericht van: bep
Datum bericht: 11 Januari 2015 om 10:58
zo te lezen hebben de meesten onder ons als kind toch al wat 'kennis' meegekregen.
Sommige hebben zich dan 'gespecialiseerd'.
Wat ik wel knap vind is dat diegenen die het nooit als kind hebben geleerd, toch de smaak later te pakken hebben gekregen en aan 'zelfstudie' zijn begonnen.
En blijkbaar hebben we allemaal ook al eens een periode gehad dat we het ene liever deden dan het andere en soms zelfs een tijdje aan 'drooglegging' deden.
Maar uiteindelijk beginnen we steeds opnieuw. En ik denk dat ik weet waarom : wij vrouwen (want er heeft geen enkele man geantwoord) kunnen niet zoals de mannen zomaar in een zetel zitten te zitten; wij moeten zelfs onder het tv kijken iets met onze handen doen en iets nuttigs doen.
-------------
|
Bericht van: Magtelt
Datum bericht: 11 Januari 2015 om 11:04
Op de lagere school was het huilen met de lamp aan, een babybroekje van stroeve katoen op roestende naalden. "Echte meisjes houden van handwerken, blijf jij maar bij de jongens", oh wat een straf, lezen en tekenen. Haken en punniken kon ik wel. Ik ben pas onder invloed van een vriendin gaar breien, toen mijn dochter 4 was en een leuke Nenucoopop kreeg. Met 3 suissesboekjes en Hemaboeken. Voor poppen en kinderen.
Ik lees patronen alleen voor inspiratie, ik houd me er zelden aan.
------------- Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen
wat rozengeur.
|
Bericht van: Jips
Datum bericht: 11 Januari 2015 om 11:56
Ik heb van mijn moeder leren naaien en van haar moeder, mijn oma, leren haken en breien. Ik denk dat ik een jaar of 6 was.Mijn oma woonde in Groningen en wij gingen alle basisschoolvakanties bij opa en oma logeren. Ik zat dan altijd met haaknaald/breipennen en wol te rommelen. Misschien ook nog leuk om even te melden dat mijn jongste zoon van 11 ook altijd met een bol wol in zijn handen voor de tv zit, of te vingerhaken of te vingerbreien. Al zijn knuffels hebben wel een sjaaltje of iets aan of om. Hij vroeg mij vorige week om een haaknaald en of ik hem wilde leren hoe dat moest
|
Bericht van: Janne Marie
Datum bericht: 11 Januari 2015 om 11:58
Jee, dat weet ik niet meer, volgens mij al wel heel jong.
|
Bericht van: engeline
Datum bericht: 11 Januari 2015 om 13:08
Jips wrote:
Ik heb van mijn moeder leren naaien en van haar moeder, mijn oma, leren haken en breien. Ik denk dat ik een jaar of 6 was.Mijn oma woonde in Groningen en wij gingen alle basisschoolvakanties bij opa en oma logeren. Ik zat dan altijd met haaknaald/breipennen en wol te rommelen. Misschien ook nog leuk om even te melden dat mijn jongste zoon van 11 ook altijd met een bol wol in zijn handen voor de tv zit, of te vingerhaken of te vingerbreien. Al zijn knuffels hebben wel een sjaaltje of iets aan of om. Hij vroeg mij vorige week om een haaknaald en of ik hem wilde leren hoe dat moest
|
Wat leuk van jouw zoon! Bij ons breicafe,komt trouw elke dinsdagavond Basil die kussens en sloffen breit,ook borduurt hij .toen zijn vrouw nog leefde breide hij de trui en zijn vrouw de boorden.Hij is 79,maar hij past prima in het geheel,kwekt ook de hele avond gezellig mee!
|
Bericht van: Hobbydoos_gebruiker
Datum bericht: 11 Januari 2015 om 13:33
Ik al op de lagere school alwaar toen nog handwerken gegeven werd. Vervolgens diverse technieken uitgeprobeerd (haken, macramé, borduren, breien etc.). Mijn eerste grote borduurwerk heb ik op de lagere school gemaakt "de muizenschoen (borduurwerk)" Ik vind het heel jammer dat dit allemaal niet meer op scholen wordt gegeven.
|
Bericht van: Corneliaz
Datum bericht: 11 Januari 2015 om 14:41
Ik heb ook leren haken van mijn oma. De hele familie werd gek van de pannenlappen . Toen op de lagere school ook handwerkles les gehad. Ben altijd wel blijven handwerken.
------------- Groetjes Corneliaz
Ga met je tijd mee maar kom van tijd tot tijd terug.
|
Bericht van: breienmaar
Datum bericht: 12 Januari 2015 om 11:05
op school breien, n drama,ijzeren nld klef katoen, had liever bij de jongens gezeten, knutselen lag me meer. in de ''eerste'' brei hype in de jaren 80 t breien opgepakt en weer laten vallen, daarna veel voor de kinderen kleren genaaid en zon 3 jaar geleden helemaal ingepakt door de arugurimis, of hoe je dat ook schrijft, en toen was t hek van de dam, breien, sokken, sjaals, poncho enz en haken, dekens, tassen
|
Bericht van: Nespa
Datum bericht: 12 Januari 2015 om 14:22
ik heb altijd wel handwerk hobbies gehad. breien deed ik al op lagere school maar dat waren lapjes voor mijn cavia om mee te spelen en op te liggen en nadat hij stierf stopte ik. een jaar terug sprak ik met een vriendin en die vroeg waarom ik het niet weer oppakte. ik gaf aan dat ik niet meer gebreid had since mijn cavia maar ze stimuleerde me het toch weer te proberen. dus ik kocht een goedkope set naalden en wol van de zeeman en begon aan 2 sjaals. en nu maak ik knuffels voor vrienden en kennissen.
------------- when i smile beware, when i am grinning like the cheshire cat you beter run
|
Bericht van: bloem
Datum bericht: 12 Januari 2015 om 14:43
vanaf mijn vierde. ik breide kleertjes voor mijn pop. en met 6 jaar zat ik al achter de naaimachine.dat vond ik leuker om te doen.
------------- oant Sjen
|
Bericht van: lidwina
Datum bericht: 12 Januari 2015 om 16:00
Van onze hulp in de huishouding leren breien toen ik 5 was. Mijn eerst produkt, een rose onderbroekje voor de pop heb ik nog. Haken weet ik niet meer, ik denk op school. We hadden een keer per week handwerkles. Breien vond ik tot mijn 16e verschrikkelijk. Ineens sloeg het virus toe. Verder alles geleerd op de Mulo en op de kweekschool.
------------- Groetjes, Lida. Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.
|
Bericht van: Oepske
Datum bericht: 12 Januari 2015 om 16:03
Ons mama maakte veel van onze kleren zelf. Breien, haken, naaien werden ons snel aangeleerd. In eerste leerjaren op de lagere school moesten we een debardeurke breien. Telkens ik een paar naalden gebreid had, trok ons mama die uit en herbegon ze tot zover ik gekomen was. Zo kon ik steeds vanaf een regelmatige brei verder werken.
------------- Grx
|
Bericht van: MaaikeA
Datum bericht: 13 Januari 2015 om 14:13
Al heel vroeg in mijn jeugd kreeg ik als ik ziek was de knopendoos op mijn schoot en mocht ik knopen op en lapje naaien. Omdat mijn moeder begin van de vorige eeuw samen met haar een vriendin een hoeden en bont winkeltje in de Kinkerstraat in Amsterdam had begrijpen jullie wel dat het met de paplepel is ingegoten. Op de lagere school leerde ik haken, breien, verstellen, mazen, smokken enz. Mijn moeder was er een, hier heb je een lapje, zo moet je knippen en zoek maar uit. Jammer dat ze op school niet meer de basis leren, je kan nu eenmaal niet altijd een mama of papa hebben die dit kan.
------------- Maaike https://nl.pinterest.com/speldennaald/
|
Bericht van: simonevv
Datum bericht: 13 Januari 2015 om 14:49
Ik leerde op de lagere schol tijdens de handwerkles breien. Eenlapje met de basis steken een ajourpatroon, dan een pannenlappen met de kleuren rood, wit en blauw, het lapje was zo klein dat de nog je vingers verbranden. In onze ogen een enorme lap en dan moest er nog een gemaakt worden met een koord ertussen . Op een trapnaaimachine en ruitjespapier leren recht te stikken. een geruit schort gemaakt met onder aan kruisteken in de ruitjes. Jaren niet gedaan en toen met mijn kinderen weer besmet. En nu weer op een heel laag pitje vanwege alle ontstekingen in de gewrichten van mijn armen
-------------
|
|