Print Pagina | Close Window

recepten

Geprint van: Forum - Hobbydoos.nl
Category: Diversen
Forum Naam: Koffiecorner
Forum: even bijkletsen
URL: https://forum.hobbydoos.nl/forum_posts.asp?TID=43881
Print Datum: 27 April 2024 om 09:54
Software Version: Web Wiz Forums 12.05 - http://www.webwizforums.com


Onderwerp: recepten
Bericht van: Jondala
Onderwerp: recepten
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 15:49
Soms zien we dingen in het onderwerp "menu van de dag" voorbij komen waar we ons geen voorstelling van kunnen maken. Daarom leek het me wel leuk als iemand dit aangeeft om hier het recept daarvan neer te zetten.
Vrijdag bijvoorbeeld aten wij zelfgemaakte pizza met cajunsaus.
Ik zal hieronder het recept daarvan neerzette en ook van de jambalaya die wij vandaag eten.

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.



Antwoorden:
Bericht van: bep
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 15:54
dat vind ik ook plezant se. En koken is ook een hobby voor sommigen onder ons denk ik. En als het een kwelling is zou het wel plezanter kunnen worden als het 'gewoon' is opgeschreven. En als je het klaarmaakt en niemand het kent kan het niet mislukken, alleen kan het zijn dat het niet je smaak is.
Ik ben benieuwd naar de 'patronen' ervan.

-------------


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 15:59
Cajunsaus.

Benodigdheden:
1 el. bloem
1 teentje knoflook
1 ui
1 tl. cajunkruiden
200 ml. tomatenketchup
100 ml. stroop
scheutje azijn
olijfolie

Bereiden:
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak fijn. Verhit een scheut olijfolie en voeg de bloem toe. Laat de bloem garen tot deze bruin is en naar nootjes ruikt. Voeg de ui, knoflook en cajunkruiden toe. Blus af met de azijn. Voeg de tomatenketchup en stroop toe.

Je kan deze saus ook invriezen. Lekker op pizza of voor bij de bbq. Ikzelf gebruik de saus ook voor "cajun hash browns" .
Ook daar zal ik het recept van neerzetten.


-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 16:03
Tnx.
Opgeslagen Wink


Bericht van: bep
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 16:07
cajunkruiden ga ik wel in de winkel vinden, en die stroop is dat gewoon lopende siroop(van candico, die je op pannenkoeken doet) of ahornsiroop(die minder zoet is) of dikkere die je op de boterham smeert van appelen en peren?

Dat is dus handig dat je het nu kan vragen en als het in een boek of op internet staat heb je er het raden naar.


-------------


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 16:09
cajun hash browns (4 pers)

Benodigdheden:

2 grote aardappels
1 ui
1 groene paprika
3 stengels bleekselderij
1 tl. cajunkruiden
1 pittige worst
3 eieren

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de aardappelen met schil. Verhit in een pan een beetje olie en boter en bak de aardappelrasp.
Snijd de paprika en bleekselderij in blokjes. Pel en snipper de ui. Voeg de ui, paprika en bleekselderij bij de aardappelrasp. Snijd de worst in blokjes en voeg toe. Voeg de cajunkruiden toe. Schep alles in een ovenschaal. Breek de eieren boven het gerecht en zet de schaal in de oven voor ca 20 minuten tot de eieren zijn gestold.

Heerlijk met de cajunsaus.


-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 16:10
Originally posted by bep bep wrote:

cajunkruiden ga ik wel in de winkel vinden, en die stroop is dat gewoon lopende siroop(van candico, die je op pannenkoeken doet) of ahornsiroop(die minder zoet is) of dikkere die je op de boterham smeert van appelen en peren?

Dat is dus handig dat je het nu kan vragen en als het in een boek of op internet staat heb je er het raden naar.


Ja, die stroop voor op de pannenkoeken gebruik ik ook altijd.

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: bep
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 16:15
oké bedankt. En het tweede recept is die yambalaja?

-------------


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 16:23
Jambalaya (4 pers.)

Benodigdheden:

100 gr. Bacon
2 stuks kipfilet
1 grote ui
1 groene paprika
1 rode paprika
1 Spaanse peper
2 teentjes knoflook
zout
peper
225 gr. langkorrelige rijst
1 tl. kurkuma
600 ml. kippenbouillon
pikante paprikapoeder

Bereiding:
Snijd de bacon en kip in stukjes. Snipper de ui. Snijd de paprika's in blokjes en de Spaanse peper in ringen.
Smelt wat boten in een wok en knijp er de knoflook in uit. Doe de ham en de kip erbij en voeg naar smaak peper en zout toe. Voeg de ui, paprika en Spaanse peper toe en laat bakken tot de ui glazig is. Doe de rijst en kurkuma erbij en roer alles goed door. Giet de bouillon erbij en schep nogmaals alles goed door. Draai het gas laag als alles goed kookt en laat onder af en toe roeren de rijst gaar worden tot de bouillon is opgenomen door de rijst.

Lekker met een fruitige groene salade en stokbrood.



-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 16:32
Fruitige groene salade

Benodigdheden:

1 krop ijsberg sla
1 bosje sla uitjes
1/4 komkommer
klein blikje perziken

Dressing:
sap van 1/2 citroen
4 el. olijfolie
1 tl. mosterd
1 tl. honing
peper en zout

Bereiden:

Snijd en was de sla. Snijd de sla uitjes in ringen. Schil de komkommer en snijd in blokjes. Laat de perziken uitlekken en snijd in stukjes of reepjes. Doe alles in een kom en vermeng alles goed.

Voor de dressing:
Vermeng 4 el. olijfolie samen met 4 el. citroensap en de mosterd en honing. Voeg naar smaak peper en zout toe en giet over de sla. Alles goed mengen.

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: bep
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 16:35
aha dit is de yambalaja. Bedankt.

Verandering van spijs doet eten. Letterlijk en figuurlijk

-------------


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 17:17
Als je Spaanse peper moet ontpitten heb je altijd dat je daarna nooit in de ogen kan wrijven. Dan heb ik een goede tip hiertegen. Wrijf je vingers in met wat olie. Hierdoor leg je als het ware een bescherm laagje over je vingers. Na het snijden even de handen wassen en je hebt nergens last van.

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 19:02
Klinkt goed, die Jambalaya
Die salade ook, trouwens.

Ontpitten van een spaanse peper doe ik zo:
Snijd de peper in de lengte doormidden en rasp dan het zaad en de zaadlijsten er met een theelepeltje uit.
Zaadlijsten zijn ook erg scherp.

En ik doe ook meestal een stuk of zes pepers schoonmaken en fijn snijden en dan in een doosje los invriezen.
Als de peper niet te nat is vriest het niet zo aan elkaar vast.
Zo heb ik altijd een voorraadje gesneden peper en heb ik niet steeds dat gedoe met die gladde olievingers.
Boter helpt ook.

Veel mensen gaan iets drinken of suiker eten als het voedsel te scherp is.
Je kan beter een klontje (echte!)boter of nipje room nemen, het vet breekt    het capsicum, dat is het hete stofje, af.




Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 19:06

Provencaalse ovenschotel,
4 personen

400 gr Rundergehakt
1 kleine courgette
4 vleestomaten
2 teentjes knoflook
2 tl chilipoeder
1 el provencaalse kruiden
1 el tomaten puree
1 grote ui
1 pakje room culinair
75 gr geraspte oude kaas
zout en peper naar smaak
2 el (olijf) olie
Oven voorverwarmen op 180 graden


Snijd de courgette in kleine blokjes
Pel en snipper de ui en bak in de olie mooi glazig
Voeg het gehakt toe en bak het rul (dat gaat heel snel met een pureestamper!)
Voeg chilipoeder, zout, peper naar smaak toe en pers de knoflook, bak dit even mee.
Voeg de courgette toe en laat dit zachtjes garen.
Snijd intussen de tomaten in partjes.

Doe het gehakt mengsel in een ovenschaal en roer de tomaat er voorzichtig door.

Nu de saus maken:
Meng de room culinair met de kruiden en de tomaten puree.
Strooi de geraspte kaas over het gehaktmengsel in de ovenschaal en giet daar de saus overheen.

Zet in de oven en laat in 30 minuten het geheel garen en op smaak komen.

Heerlijk met chiabatta, of turks brood en een frisse salade.


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 26 Juni 2016 om 19:17
Als je ergens uit je eigen bestand met andere opmaak hier wil "plakken" gebeuren er vaak rare dingen met de regelafstand. Geeft niks. Dan hebben we tussen de regels door tenminste gelegenheid om alle ingrediënten bij elkaar te zoeken. Tongue

Zoals hier patronen met creativiteit gewijzigd worden, doe ik dat ook met recepten. Kaas in het eten doet het trouwboekje hier niet overleven.Angry  Soms vervang ik dat door tofu-blokjes of door een omelet in kleine reepjes gesneden toe te voegen. Ook als laatste toegevoegde stukjes avocado doen het goed in een gerecht.

Leuk, courgette! Ze groeien geweldig in de tuin. 


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 01 Juli 2016 om 16:21
Kip Cassatoria

6-8 personen

500-750 gram kipfilet in blokjes
1 pond uien, klein gesneden
2 rode paprika’s in blokjes
6-7 teentjes knoflook, geperst
1 spaans pepertje, zonder zaad en zaadlijsten, fijn gehakt (mag ook weggelaten)
3 blik tomaten – uitlaten lekken, vocht opvangen tomaat in blokjes snijden
bloem
zout
peper
laurierblad
witte wijn of sherry
boter of (olijf)olie

Vleesblokjes bestrooien met peper en zout. Bestrooien met bloem.
Vlees aanbraden in een koekenpan, dan overdoen in een sudderpan.
In dezelfde koekenpan de ui aanbakken en kort de knoflook mee laten bakken (knoflook niet te hard meebakken, anders wordt ze bitter)
Ui / knoflook bij het vlees doen.
Paprika met het pepertje bakken en bij het vlees doen.
Tomaten aanbakken en met die tomaten het aanbaksel in de koekenpan losmaken.
Bij het vlees doen.
Laurierblad en witte wijn bij het vlees doen.
Ca 30 min. Stoven
Het geheel moet lekker papperig worden, als het te droog wordt opgevangen tomatenvocht toevoegen
Proef of zout en peper voldoende is.
Serveer met stokbrood, turks brood of chiabatta.

Drink er de wijn bij die je voor het recept hebt gebruikt.



Bericht van: Dilianne
Datum bericht: 01 Juli 2016 om 20:05
Ik ben niet zo'n kok dus van mij zullen jullie geen recepten ontvangen. Ik ben natuurlijk wel heel blij met jullie recepten!


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 01 Juli 2016 om 22:44
Kleverige chocoladepuddinkjes
4 personen

benodigdheden:
125 gr. pure chocolade
125 gr. boter
3 eieren
150 gr. suiker
35 gr. bloem

Bereiden:
Doe de chocolade en boter in een kom en hang deze in een pan met water dat tegen de kook aan is. Laat hierin de chocolade en boter smelten.
Klop in een andere kom de eieren, suiker en bloem tot ze net een beetje gemengd zijn. Klop er geleidelijk het chocolade-botermengsel door. Laat het dan even staan.
Vet 4 ramequins met een inhoud van 2,5 dl.in met boter en bestuif ze met bloem. Tik de overtollige bloem eruit.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet het puddingmengsel in de vormen en zet ze 10 tot 12 minuten in de oven tot ze aan de bovenkant iets gebarsten zijn en langs de rand stevig zijn.
Laat even wat afkoelen anders is het echt te heet om te eten. Laat het ook weer niet te lang afkoelen, het is namelijk de bedoeling dat de chocolade van binnen nog vloeibaar is.

Volgens het recept gebruik je dus de ramequins. Dit zijn van die bakjes waar je ook crème brulee in maakt.
Ikzelf gebruik vaak cupcake vormpjes van silicone en dan heb je er al snel een stuk of 6.
Voordeel hiervan is dat je dan het puddinkje uit de vorm kan halen (als het een beetje is afgekoeld) en eventueel met een bolletje roomijs en slagroom kan serveren.

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 03 Juli 2016 om 14:33
Orak Arik (Indonesië)


4 – 6 pers.
6 tenen knoflook
2 uien
6 eieren
peper
zout
olijfolie
1 bouillon blokje
1 spitskooltje
1 paprika
1 spaans pepertje (mag ook weggelaten)

Snipper de uien grof.
Paprika in blokjes
Spaans pepertje, heel fijn gesneden
Pers de knoflook, of snijd het heel fijn.
Snijd de spitskool in reepjes
Kluts de eieren met wat zout en peper
Verhit wat olie of boter in een pan en giet een dunne laag ei in de pan.
Het eimengsel wordt bol, bak het aan 2 kanten. (Misschien moet je het ei in 2x bakken)
Zet de gebakken omelet apart.

(Ik doe vier eieren loskloppen en dan als een omelet bakken. Dus ene kant zachtjes bakken tot boven ook beetje gestolt is, dan om keren en andere kant bakken.
Is het voor meer personen en gebruik je meer eieren en kan je het omelet  beter  in twee of meer delen bakken)

Verhit olie in een wok (of hapjespan) en fruit daarin de ui met de paprika en de spaanse peper, fruit de knoflook kort mee. (kort, want anders wordt het bitter)
Fruit de spitskool mee.
Verkruimel het groentenbouillonblokje en roer het er door.
(uit de groenten komt genoeg vocht)
Snijd het gebakken ei in stukken van ca 2 X 2 en roer het door het groentemengsel.
Proef even of en nog zout en of peper bij moet. Meestal niet.

Serveer de Orak Arik met (basmati) rijst of met noedels of mie.

Spitskool is heel snel gaar, dus ca 2 minuten roerbakken is genoeg.
Wanneer het ei in de pan gaat verliest de kool snel zijn knapperigheid, dus niet te lang wachten met opdienen als het ei erdoor zit.

Variatie:
Gebruik oosterse roerbakgroenten i.p.v. spitskool.
Of neem 700 gram sperziebonen of peultjes en eventueel champignons.
Ook heel lekker (mijn favoriet) in stukjes ca 2 x 2 gesneden snijboon met twee fijn gesneden uien.
Bij boontjes doe ik de boontjes eerst roerbakken en pas daarna de ui en knoflook erbij.
Bij de variaties iets langer roerbakken, groenten mag knapperig blijven.
Als je niet van wat pittiger houdt kan je het rood pepertje weglaten.
Zaad en zaadlijsten uit het pepertje halen als niet van heel pittig houdt.

De groenten snijden en het ei bakken doe ik van te voren.
Dan hoef je alleen nog te roerbakken en rijst of noedels te koken.

Edit: 3--7--2016
Onduidelijkheid over het ei gebruik aangepast. Wink


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 03 Juli 2016 om 14:52
Het ziet er reuze smakelijk uit. Al lezende is me niet duidelijk wat er met het overgebleven deel van het nog niet gebakken ei gaat gebeuren. Er is een dunne laag ei in de pan aan 2 kanten gebakken. En de rest? Het kan zijn dat ik het verkeerd lees. 

Je kan natuurlijk eindeloos variëren met restjes en met seizoensgroente uit de tuin. Leuk!  



 


Bericht van: bep
Datum bericht: 03 Juli 2016 om 15:04
eigen improvisatie voor dat ei, ik heb ongeveer de helft in de pan gegoten dan de zijkanten naar binnen geduwd en de overschot errond gegoten en terug naar binnen geduwd en dan in stukken en brokken efkes omgedraaid zodat het nat weg was. (En dan is het al bijna in hapklare stukjes)

Of zoals in het recept van lao-tse staat 2 omeletten bakken

-------------


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 03 Juli 2016 om 15:15
Ha bedankt! Het was even puzzelen...

Omdat ik de maaltijden voor 2 personen bereid, bak ik meestal 1 of 2 eieren. Dan is 1 omeletje makkelijk en voldoende.   


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 03 Juli 2016 om 17:46
Ik doe vier eieren loskloppen en dan als een omelet bakken. Dus ene kant zachtjes bakken tot boven ook beetje gestolt is, dan om keren en andere kant bakken.
Omdat het opgeklopt is zit er lucht ,wat omhoog kan komen, rijzen.
Omdat het een vleesloos iets is, doe ik voor manlief en mij ieder twee eieren.

Grappige is dat je ook eventueel stukjes kip of stevige vis kan gebruiken. Als je dan van tevoren even bakt en gaart, kan dat dus ook.






Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 03 Juli 2016 om 19:08
Originally posted by Lao-tse Lao-tse wrote:

 Grappige is dat je ook eventueel stukjes kip of stevige vis kan gebruiken. Als je dan van tevoren even bakt en gaart, kan dat dus ook.

Een andere mogelijkheid om het vleesloos te houden (veganistisch), is tofu in blokjes of reepjes gesneden toevoegen. Maar met al onze variaties is er geen Indonesiër meer die het oorspronkelijke recept er nog in kan herkennen. LOL

Als het maar gezond en lekker is...


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 03 Juli 2016 om 19:22
Oh maar ze variëren er zelf ook lustig op los hoor!

Ik bedoel maar... het zal geen traditioneel recept zijn, gezien het gebruik an het bouillonblokje. Approve


Bericht van: C4th
Datum bericht: 04 Juli 2016 om 12:01
Top topic. Ik zal hier binnenkort ook eens wat dingen posten


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 08 Juli 2016 om 19:16
Biryani met eieren.

Hoofdgerecht
4 personen

4 el olie
2 uien gesnipperd
300 gram basmatirijst
450 ml water
wat zout
2 tl koekkruiden
1 tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
1 tl (pittige) paprikapoeder
3 cm verse gemberwortel
2 verkruimelde laurierblaadjes
2vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
300 gr bloemkool in roosjes
200 gr diepvriesdoperwtjes
2 tomaten in blokjes
2 el Griekse yoghurt
250 ml water
2 el rozijnen
2 el amandelschaafsel
6 bijna hard gekookte eieren

Verwarm 2 el olie in een pan en fruit hierin de helft van de ui.
Schep de rijst erdoor en laat de rijst even meebakken.
Voeg het wat en wat zout toe en laat het ca 5 min. koken.

Verwarm de rest van de olie in een hapjes pan roer de specerijen en laurierbladkruim samen met de rest van de ui door de olie bak 1-2 min.
Schep de aardappels, bloemkool, doperwten en tomaat erdoor en bak nog eens ca 2 min.
Roer de yoghurt met 250 ml water met wat zout los.
Voeg yoghurt bij de groenten en breng weer aan de kook.
Laat de groenten ca 4 min. zachtjes koken.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schep de helft van de rijst in een ingevette ovenschaal.
Verdeel de groenten en het vocht over de rijst.
Verdeel de rest van de rijst met het kookvocht over de groenten.
Strooi er de rozijnen en de amandelen over.
Zet de schaal 40-50 min. in de oven tot alles gaar is.
Kook de eieren, pel ze en snijd ze in vieren
Verdeel de eieren over de rijstschotel als het uit de oven komt.



-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: bep
Datum bericht: 08 Juli 2016 om 21:43
koekkruiden zijn dat speculaaskruiden?

-------------


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 08 Juli 2016 om 22:37
Op mijn verpakking van het merk "Silvo" staat: koek en speculaaskruiden. Je kan er dus ontbijtkoek (peperkoek) en speculaasjes mee kruiden. In mijn keuken is het dus hetzelfde.


Bericht van: bep
Datum bericht: 08 Juli 2016 om 22:47
dan nu in de mijne ook. bedankt

-------------


Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 13:26
Probleem : ik wil die cajunsaus maken voor de bbq van morgen.

'k dacht rap efkes naar de winkel voor cajunkruiden. NIET te vinden hier. Heb dan dus recepten gevonden om zelf die kruiden te maken. Maar geen enkele is hetzelfde. weet er iemand wat er zeker allemaal in moet?

-------------


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 13:39
Ik weet niet naar welke winkel je gaat. Ik koop die namelijk bij de Albert Heijn. Dat is een wit vierkant potje met een blauwe dop.

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 13:42
aha daar ben ik nog niet geweest. Sjaans dat die winkels hier nu ook zijn, wel niet dik bezaaid, maar niet ver van hier ook niet. Zien dat ik er straks nog geraak. Is toch wel ietskes handiger dan eerst allerlei andere kruiden(heb er een paar niet) kopen om dan te mengen.
Bedankt.

-------------


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 13:43


-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 13:47
Ook lekker op de BBQ:
Kip Tandoori
(of ander vlees of vis met tandoori kruiden)

Tandoorikruidenrecept van een chefkok gekregen:

Tandoori kruiden om het vlees mee in te wrijven

5 delen  paprikapoeder ( naar smaak mild of  pittig)
2    "      komijn poeder
2    "      koriander poeder
1/2 deel gemberpoeder
1/2   "    kaneel
1/2   "    bruine basterd suiker
1/2   "    zout

-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 13:53
wilt dat toch wel lukken dat ik al die dingen in mijn kruidenkastje heb staan zekers. Alleen is mijn koriander in bollekes. Efkes door de pepermolen draaien dan.

dat gaat een lekker stukske kip pour moimême zijn (a ja ge kunt dat niet voorschotelen als ge zelf niet weet hoe het smaakt).
bedankt.

-------------


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 13:55
Heee, dat is leuk!!! Een tandoori-recept om zelf te maken. Daar kan je ook tofu en quorn (vleesvervangers) mee kruiden. 


Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 14:08
ik mis nog iets in die mengeling, maar ik weet niet wat. (heb juist geproefd)

-------------


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 15:05
Originally posted by bep bep wrote:

ik mis nog iets in die mengeling, maar ik weet niet wat. (heb juist geproefd)

mengeling van de tandoori of van cajun?



-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 15:06
Ik vond op inet er nog een, met veel meer kruiden:

1 tl. zwarte peper
2 tl. ketoembar ( korianderkorrels of poeder)
4 kruidnagels
1 tl. chiliflakes of 1 halve verse rode peper
1/2 tl. nootmuskaat
2 tl. djinten ( komijn)
1/2 eetl. djahe (gember), wat verse gember kan ook
2 eetl. zoete paprika
1 tl. ceylonkaneel
1tl. keltisch zeezout


-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 15:08
nog ene.

  • 1 Halve eetlepel zwarte peper
  • 4 Eetlepels komijnzaad
  • 3 Eetlepels korianderzaad
  • 8 Hele kruidnagels
  • 5 Eetlepels paprikapoeder
  • 1 Halve eetlepel cayenpeper
  • 1 Halve eetlepel kaneel
  • 1 Theelepel nootmuskaat
  • Halve eetlepel zeezout


nou dan is die van mijn chef maar simpel. Ermm



-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 15:12
het was van de tandoori

maar bij het zien van het volgende recept, heb ik er nog eens de hoeveelheid zout en gember bijgedaan en nu is hij beter. Hetgeen ik miste zit er nu bij.


en ik blijf de smaak in mijn mond hebben, dus is het goed.

-------------


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 17:21
Ik heb het zelf nog niet gemaakt.
Ik hoop dat je lekker gaat eten morgen!




-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 18:26
juist terug van de ah hier. Geen cajunkruiden te vinden, niet bij de kruiden, niet bij sauzen, niet in een vierkant of een rond potje, blauw of wit scheeltje. Gelukkig wist ik ongeveer nog welke ik miste om de cajunkruidenmengeling zelf te maken. En ik heb de juiste bij. Dus seffens die mengeling maken en dan de saus.

-------------


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 18:36


-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 21:41


Gelijk een expert ineens gebotteld en buitenkant schoongelikt.


Ik mag ze.

-------------


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 22:10
@ bep.
Hoe laat worden we verwacht?



-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: bep
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 23:16
sorry Lao-tse, 'k heb dit morgenavond pas gelezen.

-------------


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 20 Juli 2016 om 23:38
LOLLOLLOLLOLLOLLOL

-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 21 Juli 2016 om 10:43
Uhm bep, wat heb je nou precies gemaakt ?

-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: bep
Datum bericht: 21 Juli 2016 om 23:57
de cajunsaus die dus erg lekker was. Zelfs gewoon bij groenten

-------------


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 22 Juli 2016 om 15:32
Originally posted by bep bep wrote:

de cajunsaus die dus erg lekker was. Zelfs gewoon bij groenten
Maar je hebt t ook in een pot ingemaakt ? Ja toch ? en staat het recept nog hoger in dit
topic of komt het nog ?


-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 22 Juli 2016 om 15:36
Het recept van de cajunsaus staat op de eerste pagina

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: bep
Datum bericht: 22 Juli 2016 om 16:56
nee zo'n expert ben ik niet. Ik heb ze gemaakt en in lege flesjes van tomatensap gegoten. Stopke erop en ijskast in.

-------------


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 26 Juli 2016 om 12:35
Gerookte forelsalade met witlof, zoete appel en krieltjes (4personen)

Ingrediënten:

750 gr. krieltjes
3 stronkjes witlof
1 zoete appel (bijv. golden delicious)
1 bosje radijs
Turkse yoghurt
200 tot 250 gr. gerookte forel
1½ eetl. Extra vierge olijfolie
1½ theel. mosterd
3 theel. witte wijn azijn
3 theel. honing
Peper & zout

Bereiding

Was de krieltjes en snijd ze in kwarten. Kook de krieltjes gaar in 10 tot 12 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel op de pan uitstomen.
Snijd ondertussen de witlof in de lengte in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in blokjes. Snijd de appel in blokjes. Snijd of schaaf de radijs in dunne plakken en snijd de helft van het radijsblad klein.
Meng de witlof, appel, radijs en het grootste gedeelte van het fijngesneden blad in een saladekom.

Maak in een kom een yoghurtsaus van de Turkse yoghurt, olijfolie, mosterd, witte wijn azijn, honing, peper en zout.

Verdeel de gerookte forel met een vork in kleine stukken en voeg de forel, de krieltjes en de yoghurtsaus toe aan de groenten in de saladekom.

Verdeel de salade over de borden en garneer met het overige fijngesneden radijsblad.

Lekker met stokbrood


-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 26 Juli 2016 om 12:47
Magere mandarijnen kwarktaart

Ingrediënten:

1 blikje mandarijnen
125 ml. slagroom
250 gr. magere kwark
4 blaadjes gelatine
1 pak lange vingers

Bereiden:

Week de gelatine in koud water. Maak het sap van de mandarijnen warm en los hier de gelatine in op. Laat het vocht afkoelen.
Klop de slagroom zonder suiker stijf.
Meng de kwark, de slagroom en het sap met gelatine door elkaar.
Leg de lange vingers op de bodem van een springvorm van ongeveer 20 cm doorsnee.
Doe hier bovenop de kwark die gemengd is met de slagroom en sap met gelatine.
Laat het geheel goed afkoelen en opstijven in de koelkast.
Garneer de taart met de stukjes mandarijn.

Wat ik ook vaak doe is wat stukjes mandarijn klein snijden en door de kwark mengen.

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: elke
Datum bericht: 17 Augustus 2016 om 17:42
Even een vraag, in Italië hebben we eens een zéér lekkere pittige spaghetti bolognaise geproefd.
Ik heb al verschillende bolognaise sausen uitgeprobeerd , maar die smaak vind ik nog niet terug.
Wie zou er een recept hebben van zo'n pittige bolognaisesaus?


Bericht van: C4th
Datum bericht: 17 Augustus 2016 om 18:41
Was het een echt een bolognesesaus of was het misschien een pasta Arrabbiata?
Laatstgenoemde heeft ook chilipepers in de saus.


Bericht van: elke
Datum bericht: 17 Augustus 2016 om 18:43
Nee het was een bolognaise saus


Bericht van: bep
Datum bericht: 18 Augustus 2016 om 15:32
ik maak mijn spaghettisaus op de volgende manier

boter in een kookpot, gesneden ajuin erbij, wortel in stukjes erbij, een hele soepselder in stukjes, paprika ook in stukjes, 2 geperste lookteentjes erover en een chillipeperke. Tegen dat het gaat aanbakken doe ik er een heel klein beetje water bij en een kippebouillonblokje.
Nog efkes laten sudderen en dan doe ik het gehakt erbij en dan een bokaal spaghettisaus napolitana (witte produkten), een doos gepelde en in stukjes gehakte tomaten met basilicum en een kartonnetje gezeefde tomaten. En dan proef ik en kap ik er nog spaghettikruiden hot erbij, totdat de smaak voor ons goed is. En dan een beetje binden met maïzena.

-------------


Bericht van: elke
Datum bericht: 18 Augustus 2016 om 16:40
@bep, dat ziet er ook lekker uit, ga ik eens uitproberen dank u Smile


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 22 Augustus 2016 om 18:38
Italiaanse vis uit de oven. Voor 2 personen
8 groene olijven zonder pit
1 teentje knoflook
1 eetl citroensap
1 eetl olijfolie
1 1/2 eetl tomatenpuree
2 stuks pangasiusfilet


Warm de oven voor op 190 graden.
Hak de olijven en de knoflook klein.
Maak een mengsel van de olijven, de knoflook, citroensap, tomatenpuree en olie.
Leg de vis in een ovenschaal en bestrijk de vis met het mengsel.
Laat de vis in de oven in 15 minuten gaar worden.
Erg lekker met aardappelpuree en sperziebonen.



-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 27 Augustus 2016 om 23:14
Recept eierkoeken

Ingrediënten, 100 gr. Kristalsuiker 2 eieren 100 gr. Zelfrijzend bakmeel

Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. Doe de suiker in een kom en voeg de eieren toe. Mix met een mixer het geheel ongeveer 4-5 minuten totdat je een redelijk dik beslagje hebt. Voeg vervolgens de gezeefde bloem toe en meng alles met een spatel goed door elkaar. Gebruik geen garde of mixer want anders krijg je geen luchtige eierkoeken. Verdeel met een lepel ongeveer 6 hoopjes over een bakplaat met bakpapier. Zet de eierkoeken voor ongeveer 15 minuten in de oven.



-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: bep
Datum bericht: 29 Augustus 2016 om 17:11
die eierkoeken ga ik tegen het weekend maken denk ik. duurt maar een half uurke dus moet te doen zijn.
bedankt voor het recept en ik zal laten weten of ze lekker bevonden worden of niet.

-------------


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 29 Augustus 2016 om 18:03
Ik heb ze vandaag weer gemaakt. Voor wat variatie kan je er ook wat vanillesuiker of citroensap doorheen mengen s

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 30 Augustus 2016 om 08:40
Ik ben heel benieuwd

-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: bep
Datum bericht: 03 September 2016 om 09:34
de eerste eierkoeken die ik maakte was geen groot succes. ze bleven plat en als ik ze van het bakpapier haalde hing er nog meer aan het bakpapier dan er koek overbleef.

Daarjuist tweede poging.
Ik heb er nog 1 kleine afgestreken eetlepel natriumbicarbonaat bijgedaan en de oven op 220° gezet zodat ze verschoten dat het zo warm was en de hoogte in gingen.
De smaak was ook beter met dat zoutduokoolzuur.

Ik heb er 2 opeengeplakt met wat zelfgemaakte frambozenconfituur.



-------------


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 03 September 2016 om 10:44
Mmmmmmmmmm

-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 03 September 2016 om 11:17
Toch ook maar eens proberen.

-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 21 September 2016 om 20:40
Wokschotel met knoflookgamba's en makkelijke atjar.
4 personen

Ingrediënten.
knoflookgamba's
3 teentjes knoflook
200 ml. olijfolie
400 gram gepelde en schoongemaakte gamba's

Mie
100 gr. rijstmie

Wokschotel

1 prei
1 winterpeen
1 rode paprika
1 komkommer
1 paksoi
1 rode ui
4 el. sweet chillisaus
100 gr. gezouten cashewnoten

Makkelijke atjar

200 ml. azijn
250 gr. suiker
1 tl. sambal
½ tl. kurkumma
¼ tl. korianderpoeder
1 prei
1 komkommer
1 winterpeen

Bereidingswijze:

Gamba's
Pel en hak de knoflook fijn. Meng de gamba's met de olie en knoflook en laat circa 30 minuten marineren

Mie
Breng water aan de kook en draai het vuur uit. Wel de mie in 4 minuten in het hete water en giet af.

Wokschotel
Was de prei en snijd het groen eraf. Snij het witte gedeelte in stukken van ongeveer 5cm.
Schil de wortel en snijd in dunne reepjes.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in dunne reepjes.
Pel de rode ui en snijd in parten
Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer in repen
Halveer en was de paksoi en snijd in reepjes.
Verhit de wok en bak de gemarineerde gamba's op hoog vuur ongeveer 5 minuten. Bewaar de olie voor de rest van de wokschotel. Laat de gamba's uitlekken op keukenpapier.
Verhit een extra scheutje knoflookolie in de wok en wok de wortel, prei, rode ui en paksoi circa 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de paprika en komkommer toe en wok dit nog 2 minuten mee. Voeg op het laatst de chilisaus, de cashewnoten en de gamba's toe.
Serveer de wokschotel met de mie.

Snelle atjar
Breng de azijn met de suiker, sambal en specerijen aan de kook. Haal de pan van het vuur als de suiker is opgelost.
Was de prei en snijd het witte gedeelte in dunne ringen. Snijd de komkommer in plakjes. Schil de wortel en snijd in dunne repen. Je kunt ook linten van de wortel schaven met een dunschiller.
Meng alle groente door het warme azijnmengsel en laat ongeveer 30 minuten marineren.


-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: bep
Datum bericht: 22 September 2016 om 12:39
die snelle atjar zal ik eens voor mijn man maken. Die is er verzot op (als het die zoetzure fijngesneden gele en oranje staafjes toch zijn die je bij de chinees als versiering krijgt)

-------------


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 22 September 2016 om 13:07
Ja dat is inderdaad zoiets. Je kan er ook meer van maken en dan in een weckpot bewaren.

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 10 Oktober 2016 om 10:54
Dubbele chocoladebrownies

Ingrediënten
175 gr. pure chocolade
100 gr. zachte boter
300 gr. lichtbruine basterdsuiker
1 dl. melk
3 eieren
125 gr. bloem
1½ eetl. cacaopoeder
zout

Verwarm de oven voor op 175 graden. Hak 100 gr. van de chocolade in kleine stukjes. Doe de rest van de chocolade in een schaal, hang de schaal in een pannetje met warm water en laat zo al roerend de chocolade smelten. Klop in een kom de boter en suiker in ca.5 minuten tot een luchtige crème. Klop er achtereenvolgens de melk, eieren, bloem, cacaopoeder, de gesmolten chocolade en een snufje zout door. Spatel de stukjes chocolade erdoor. Vet een ovenschaal van ongeveer 20x30 cm in en beleg de bodem met een stukje bakpapier. Schep het beslag erin en strijk de bovenkant glad. Bak de koek in de oven in ca. 30 minuten tot de bovenkant lekker knapperig is. Binnenin mag de koek lekker zacht blijven. Laat de koek afkoelen tot lauw en snijd hem dan in blokjes. Laat de brownies op een rooster afkoelen.

Dit recept is ook erg leuk om met kinderen te maken.

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 10 Oktober 2016 om 11:00
Brown Betty

Ingrediënten

5 appels (jonagold)
2 theel. kaneel
170 gr. bloem
150 gr. boter
150 gr. bruine basterdsuiker

Siroop

135 gr. bruine basterdsuiker
1 citroen
60 ml. warm water

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd in partjes.
Meng het kaneelpoeder door de appels. Vet de bakvorm in en verdeel de appelparten erover.
Wrijf de bloem met de bruine suiker en boter tot kruimels.

Siroop
Meng de bruine suiker met het sap van de citroen door het water. Schenk de siroop over de appels en verdeel de kruimels erover. Bak de cake in circa 1 uur gaar.

Gebruik hier geen springvorm voor maar een ovenschaal. Bij een springvorm loopt de siroop er aan de onderkant meteen uit.

Dit recept ziet er heel raar uit als het uit de oven komt maar het is echt verrukkelijk.

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 10 Oktober 2016 om 11:07
Die bruine Betty klinkt heel lekker.
Niet moeilijk ook.


-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 10 Oktober 2016 om 11:43
Originally posted by Lao-tse Lao-tse wrote:

Die bruine Betty klinkt heel lekker.
Niet moeilijk ook.


Het is inderdaad heel makkelijk te maken. Het lekkerste is die als het nog wat warm is.


-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 07 November 2016 om 15:20
Vandaag de Bruine Betty gemaakt.
Ohhh errug lekker al ziet het er inderdaad niet uit, manlief vroeg of het wel goed gelukt was. LOL
Lijkt me heerlijk met een bolletje vanille-ijs.




-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 07 November 2016 om 15:43
Ooooh ja, dat is ook heeeeeeel erg lekker

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: JMB
Datum bericht: 07 November 2016 om 15:59
Kent iemand dit recept, tegen verkoudheid?
1 pak bruine basterdsuiker
1 flesje donkerbruin bier
20 anijsblokjes.
Dit allemaal in een pan laten smelten en dooreen roeren, daarna kun je het overgieten in een fles.

Het zou een heel goed werkend verkoudheidsdrankje worden.
Nu wou ik het gaan maken, heb altijd wel bruine suiker en anijsblokjes in huis. Toevalling had mijn man laatst verschillende soorten bier gekregen waarbij ook bruin bier.

Maar, blijk ik toch geen anijs meer te hebben. Snap er niets van die heb ik altijd in huis. Zul je net zien. En niemand thuis, ben zelf nog te ziek om weg te gaan. Zit dan maar te wachten tot mijn man thuiskomt, kan hij het gaan halen.

O ja, het zou al tijdens het bereiden goed helpen. Zal mij benieuwen, wil wel een keer een nacht lekker slapen.


Bericht van: bep
Datum bericht: 07 November 2016 om 19:42
nee ik ken dat brouwsel niet. Maar ondertussen heb je toch al wel dat flesje bier ingenomen met een lepel suiker in je mond? Dan is het seffens maar anijsblokjes sabbelen.

-------------


Bericht van: JMB
Datum bericht: 08 November 2016 om 10:25
Ja Bep had ik beter kunnen doen haha. Nee, heb het brouwsel gemaakt, terwijl ik boven de pan stond hielp het niet. Heb een glas vol gedronken en was weer aan de sjees. (Maar, afgelopen nacht wel wat beter geslapen.) Denk dat ik steeds maar een lepel van dat spul moet nemen.


Bericht van: bep
Datum bericht: 08 November 2016 om 19:45
als ik zo'n valling heb slaap ik met een sjaal rond mijn nek. En dan hoest ik al een stuk minder en kunnen de buren en mijn man slapen.

-------------


Bericht van: JMB
Datum bericht: 09 November 2016 om 14:42
Het hoesten is gelukkig al een stuk minder. Ik ging 's nachts maar vaak een tijd naar beneden, dan kon de familie rustig slapen. maar ja dan ben je wel doodmoe. Dan ging ik om half 7 maar weer naar boven, ging mijn man het bed maar uit dan kon ik wat proberen te slapen, tussen al dat hoesten door.

Maar, gelukkig al een stuk beter dus, wordt nog wel af en toe wakker maar val toch wel weer in slaap.

Weet je wat ik nu gebruik?
Heb wat laurierdrop in een shaker gedaan, daar een beetje water bij en shaken maar. Dan schep ik het schuim eruit en lepel dat op. Af en toe doe ik er weer wat water bij. Het helpt, een héél klein beetje maar.


Bericht van: petraco
Datum bericht: 09 November 2016 om 21:12
wat ook kan helpen tegen hoesten is vicks onder de voeten smeren en lekker warme sokken er over heen doen. Doen we altijd bij de kids en hoor ze dan de hele nacht niet hoesten. Beterschap en lekker rustig aan doen.


Bericht van: C4th
Datum bericht: 09 November 2016 om 22:42
Hier zit ik aan een gemberworteldrankje met citroen en honing in de hoop de ergste hoestbuien eruit te krijgen. Ben ondertussen ook naar de dokter gesommeerd (voor een hoestje ja... vond ik zelf ook belachelijk, maar om onder het gezeik hier thuis uit te komen maar gegaan.. heb nu ook codeïnetabletten... ben alleen niet zo van de pilletjes)


Bericht van: niania
Datum bericht: 09 November 2016 om 23:11
ik loop ook al te snotteren
heb twee dagen keelpijn gehad maar dat is nu gelukkig weg
hoop dat dat ook zo blijft
nu dat snotteren nog weg en dan ben ik wel weer de oude


Bericht van: niania
Datum bericht: 09 November 2016 om 23:14
Originally posted by petraco petraco wrote:

wat ook kan helpen tegen hoesten is vicks onder de voeten smeren en lekker warme sokken er over heen doen. Doen we altijd bij de kids en hoor ze dan de hele nacht niet hoesten. Beterschap en lekker rustig aan doen.


lijkt me wel een oplossing heb ik nog nooit gehoord
dat zit in een potje en dat lijkt op vaseline? heb ik dat goed?

hoe zijn jullie op dit idee gekomen?



Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 09 November 2016 om 23:16
Beterschap allemaal Niania en C4th! 

Toen ik in april niet meer van mijn hoestbuien afkwam en het teveel nachtrust ging kosten, kreeg ik ook codeïne. Natuurlijk wil je het het liefste niet maar dit leek toch echt een noodgeval. Er is een Melrosum hoestsiroop van Natterman waar codeïne in verwerkt is. Misschien is dat nog een optie. Zodra het bij mij zou willen beginnen, wil ik zo'n flesje eens proberen.   


Bericht van: bep
Datum bericht: 10 November 2016 om 10:40
vicks onder de voeten heb ik nog nooit gehoord. Wel op de borst en de rug en dan afdekken met watten (deden mijn grootmoeder en mijn moeder altijd bij ons als we klein waren)

-------------


Bericht van: JMB
Datum bericht: 10 November 2016 om 10:48
Hier is het gelukkig al bijna voorbij, na 2 weken dag en nacht hoesten 's nachts nog maar 2x wakker geweest door een hoestbui. Wat een verademing zeg.

Heb dus van alles al geprobeerd. Vroeger hielp kippebouillon goed, maar dat hielp deze keer ook niet.

Dames die nog zulke enorme hoestbuien hebben, sterkte. Het gaat over, maar helaas niet zo snel.


Bericht van: petraco
Datum bericht: 10 November 2016 om 20:38
Originally posted by niania niania wrote:

Originally posted by petraco petraco wrote:

wat ook kan helpen tegen hoesten is vicks onder de voeten smeren en lekker warme sokken er over heen doen. Doen we altijd bij de kids en hoor ze dan de hele nacht niet hoesten. Beterschap en lekker rustig aan doen.


lijkt me wel een oplossing heb ik nog nooit gehoord
dat zit in een potje en dat lijkt op vaseline? heb ik dat goed?

hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

Niania, zit inderdaad in een meestal glazen potje, ook te krijgen bij kruidvat. Lijkt inderdaad op vaseline maar ruikt lekker fris en sterk.

We hebben dit zelf gevonden op met googlenen toen onze kids maar bleven hoesten. En uit geprobeerd. Hielp hier goed. In de voeten wordt altijd alles als eerste opgenomen door het lichaam dus snel verspreid. Ook de pedicure heeft ons dit al eens verteld.
Proberen waard kan ook geen kwaad.
Succes en beterschap


Bericht van: petraco
Datum bericht: 10 November 2016 om 20:39
Originally posted by bep bep wrote:

vicks onder de voeten heb ik nog nooit gehoord. Wel op de borst en de rug en dan afdekken met watten (deden mijn grootmoeder en mijn moeder altijd bij ons als we klein waren)

Bep, dit is ook van vroeger. Gevonden op google en uitgeprobeerd hier hielp het. Als ze beginnen met hoesten gaan we dit meteen toepassen en de kids vragen er zelfs om.
De voeten neemt altijd alles als eerste op.
Proberen kan altijd kan geen kwaad en ruikt lekker fris.
Succes en beterschap


Bericht van: niania
Datum bericht: 10 November 2016 om 21:11
ga het morgen meteen kopen

dank je wel voor de tip


Bericht van: petraco
Datum bericht: 10 November 2016 om 21:21
Originally posted by niania niania wrote:

ga het morgen meteen kopen

dank je wel voor de tip

graag gedaan en hoop dat het je net zo helpt als de kids.
beterschap


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 13 April 2017 om 14:58
Recept aspergesalade
Nodig voor 2 personen

500 gr. asperges
zout
1 ei
2 eetl. slasaus
2 eetl. zure room
azijn
½ eetl. tomatenketchup
peper

Schil de asperges en snijd een stukje van de houtige onderkant.
Kook de asperges in water met zout 5 minuten en laat ze in het kookwater afkoelen.
Kook het ei hard, pel en hak het klein.
Maak van de slasaus, de zure room, wat azijn, de tomatenketchup, het ei en wat peper een saus.
Snijd de afgekoelde asperges in stukken en meng door de saus.

Lekker met gekookte aardappelen en een bieflapje

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: bep
Datum bericht: 13 April 2017 om 18:42
dat wilt lukken ik heb hier nog wat asperges liggen. Dankjewel voor het saladereceptje.

-------------


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 16 April 2017 om 11:35
Wat leuk om de asperges eens onder aandacht te brengen. Een zeer reinigende groente in het voorjaar. Wij eten ze in dit seizoen ongeveer 2 keer per week. Alleen alle zure ingrediënten die jij bij de salade vermeld hebt, overleven mijn trouwboekje niet. LOL Vandaar dat ik de asperges gekookt als warme groente eet en daar wel een ei bij klaarmaak. Je kan er zowel een aardappel- als rijstgerecht bij maken. 


Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 22 Mei 2017 om 10:34

Noten abrikozen brood zonder gist.

 ca 15 sneetjes

 

250 gr studentenhaver

300 gr volkorenmeel

200 gr bloem

2 tl baksoda

1 tl zout

400-500 ml karnemelk

150 gr gedroogde abrikozen in reepjes.

 

Haal de rozijnen uit de studentenhaver en hak de noten grof.

Meng in een kom de bloem met het volkorenmeel, de baksoda en het zout.

Voeg 400 ml karnemelk toe en meng het met deeghaken tot een egaal deeg.

Voeg de gehakte noten, rozijnen en de abrikozen toe en kneed alles met de hand goed door.

Als het deeg te droog is kan er nog wat karnemelk bijgevoegd worden.

 

Vorm van het deeg een brood en doe dat in de ingevette bakvorm druk het deeg goed in de hoekjes aan.

Snij de bovenkant met een scherp mesje in.

Zet de bakvorm in het midden van een niet voorverwarmde oven op 175 graden.

Bak het brood in 50-55 minuten gaar.

Schud het brood uit de vorm en laat afkoelen.

Lekker als het nog lauwwarm is en met roomboter is het een tractatie.

 



-------------
Ik ben nu op een leeftijd dat mijn lichaam de volgende dag zachtjes tegen mij fluisterd:
"Dat moet je niet meer doen"


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 31 Juli 2017 om 14:58
Recept | Thaise curry met garnalen en mango (3-4 personen)

250 gram garnalen (liefst vers, maar uit diepvries kan ook)
2 kopjes pandanrijst
kokosnoot olie
400 gram creamy kokosnootmelk
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 kleine ui, gesnipperd
half zakje peen julienne
rode paprika, in grove stukken
150 ml water
1 groente bouillonblokje
1-2 eetlepels rode curry pasta
1 mango, in blokjes
scheutje vissaus (optioneel)
zout en rode pepervlokken, naar smaak
2 limoenen (1 uitgeknepen voor het sap, de ander in partjes)
Werkwijze

Begin met het koken van de rijst.Verhit vervolgens wat kokosnoot olie in een wok en voeg hier de gesnipperde ui aan toe. Als de ui glazig is geworden, voeg je de knoflook en de rode curry toe, dit fruit je zo’n 2 minuutjes. Begin met 1 eetlepel rode curry, en proef. Als het voor jou wat pittiger en kruidiger mag, voeg dan nogmaals 1 eetlepel rode curry toe. Voeg daarna de groente toe (paprika, wortel) en wok dit zo’n 2 minuten. Voeg daarna het water, het bouillonblokje en de kokosnootmelk toe en breng het geheel op smaak met een scheutje vissaus, limoensap en wat zout en rode pepervlokken. Mocht de saus niet goed indikken, maak dan gebruik van maizena om de saus wat steviger en romiger te maken.

Wok als laatste in een andere pan de garnalen in wat kokosnoot olie tot ze mooi roze, knapperig en stevig zijn. Voeg ze toe aan je curry en voeg ook meteen de blokjes mango toe. Laat het geheel nu zo’n 5 minuten sudderen. Serveer met pandanrijst, limoen partjes en een flinke bos koriander.



-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: Jondala
Datum bericht: 31 Juli 2017 om 15:07
maaltijdsalade met kip

Ingrediënten

1 zakje gemengde sla
1/2 komkommer
1 paprika
2 stukken biologische kipfilet
2 takjes rozemarijn
6-8 plakjes parmaham of serranoham
1 teentje knoflook
1 theelepel paprikapoeder
Zout en peper

Ingrediënten voor de dressing

1,5 eetlepel zonnebloemolie of olijfolie
1 eetlepel mayonaise
1,5 eetlepel yoghurt
1 theelepel honing
1 theelepel Dijon mosterd
Zout en peper

Stap 1

Maak de kipfilet schoon. Leg vervolgens een vel bakpapier op je keukenblad. Leg daarop 3 tot 4 plakjes parmaham per kipfilet. Haal de blaadjes van de rozemarijn takjes en snij deze wat kleiner. Snij tevens de knoflook. Verdeel de rozemarijn en knoflook over de parmaham. Leg vervolgens de kipfilet op de parmaham. Strooi daaroverheen nog wat paprikapoeder en wat zout en peper. Wikkel vervolgens de parmaham om de kipfilet heen. Vouw het vel bakpapier over de kipfilet heen en sla met een koekenpan de kipfilet wat platter. Dit heeft 2 voordelen. De kipfilet is gelijker qua dikte en de parmaham blijft goed zitten.

Stap 2

Zet vervolgens een pan op het vuur om de kipfilet te bakken. Maak intussen ook de salade klaar wat fijn gesneden paprika en wat stukjes komkommer. Natuurlijk kun je hier je eigen draai aan geven. Intussen is de kipfilet waarschijnlijk ook al bijna klaar.

Stap 3

Tijd om de dressing te maken. Doe alle ingrediënten (olie, yoghurt, mayonaise, mosterd, honing en wat zout en peper) in een bakje en meng deze door elkaar. Dat is alles.

Stap 4

Tijd om op te scheppen en te genieten van een goede maaltijd.







-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.



Print Pagina | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.05 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2022 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net