Print Pagina | Close Window

Venus van Willendorf

Geprint van: Forum - Hobbydoos.nl
Category: Diversen
Forum Naam: Mijn creaties
Forum: Hier kun je je eigen werk presenteren.
URL: http://forum.hobbydoos.nl/forum_posts.asp?TID=45290
Print Datum: 17 Oktober 2018 om 04:36


Onderwerp: Venus van Willendorf
Bericht van: Kamilla
Onderwerp: Venus van Willendorf
Datum bericht: 03 Oktober 2017 om 12:40
Een tijdje terug heb ik dit beeldje geboetseerd: de zogenaamde Venus van Willendorf. Het oorspronkelijke beeldje is 11 CM, gemaakt van kalksteen en gekleurd met rode oker. Vorige eeuw gevonden in Willendorf in Oostenrijk en moet ruim 20.000 jaar oud zijn. De mijne is 19½ CM, gemaakt van chamottenklei en gekleurd met acrylverf in een rode okertint. 

Omdat ik haar graag rechtop wilde kunnen neerzetten, heeft mijn vader een stalen pen-constructie gemaakt. De voetjes/beentjes zijn namelijk ongelijk van lengte en niet in staat het geheel te dragen. Het berkenhouten statief waar ik de stalen pen in verwerkt heb, is vanochtend af gekomen. Om die pen te camoufleren, heb ik haar in een toefje IJslands mos gezet.

De naam Venus is een uit de lucht gegrepen benaming en heeft niets te maken met de veel latere Romeinse Godin Venus. 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Venus_van_Willendorf" rel="nofollow - Venus van Willendorf

Antwoorden:
Bericht van: Lao-tse
Datum bericht: 03 Oktober 2017 om 13:57
Ik vind het een heel fraai beeldje geworden!
Zou het best in mijn kamer willen hebben staan.

Staat heel mooi op de berkenhouten sokkel en ook mooi op de houten tafel.
Mooie oplossing, dat mos.
-------------
Het tegenovergestelde van de liefde is niet de haat, maar onverschilligheid.
© Elie Wiesel


Bericht van: bep
Datum bericht: 03 Oktober 2017 om 14:36
dat is een keischone zogenaamde venus. En dan vraag ik mij af : hoe begint ge daaraan? Met een grote klomp of met kleinere stukken en elke keer op plakken en boetseren en weer een stukske erbij?

-------------
Ge kunt alleen uzelf vertrouwen en dan nog.


Bericht van: lidwina
Datum bericht: 03 Oktober 2017 om 14:48
Zo, er zitten nog meer talenten in jou dan haken en breien. PRACHTIG.

-------------
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 03 Oktober 2017 om 15:29
Toen ik de titel zag dacht ik huh, maar het is heel apart - kun je het origineel ook ergens bezoeken ? Of moest je het met de foto's doen.

-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 03 Oktober 2017 om 18:09
Bedankt voor jullie complimenten en gezellige reacties! Smile  

Het originele beeldje staat in een museum in Wenen. Daar ben ik nooit geweest dus moest ik het met foto's doen. Vanuit alle hoeken heb ik afbeeldingen kunnen vinden op internet en uitgeprint.

Je begint met een boetseerplank met pin. Die pin is a.h.w. de "ruggengraat" van je werkstuk. Daar zet je een goed geknede klont op in ongeveer de grootte die je aan je beeld wilt geven. Daarna ga je het model er in brengen met behulp van houten gereedschap. Eerst de grove contouren en van lieverlee steeds meer details tot het "af" is. 

Als je merkt dat je ergens teveel afgehaald hebt, kan je zonder probleem er weer een mopje klei aanzetten. Voorwaarde is wel dat je de hechtingsoppervlakte van beide delen goed door elkaar vermengt zodat er geen afscheiding meer is. Aan elkaar boetseren heet dat.

Dan laat je het beeldje een dag of 5 tot 8 langzaam onder plastic indrogen. Na die tijd voelt het leerachtig aan en moet je het hele beeld uithollen. Je tilt het voorzichtig van de boetseerpin af en worden er stukken van het beeld afgesneden zodat je met je mirette overal bij kan om de wanddikte ongeveer 1½ tot 2 CM te kunnen maken. De losgesneden delen worden er weer aan geboetseerd. Ook de gaten onder en boven waar de boetseerpin doorheen gegaan is, worden dichtgemaakt. Behalve bij dit beeldje, want daar zit nu de stalen pen onder ingestoken.

Omdat dit een gesloten beeldje is, is het belangrijk dat er ontluchtingsgaatjes in gemaakt worden. Anders explodeert het beeldje in de oven. Hiervoor heb ik met een stopnaald de natuurlijke openingen doorgestoken. 

Bij dit beeldje heb ik na het uithollen pas de onderbeentjes kunnen maken. Die waren veel te zwak om de massieve natte klei van de rest van het lijf te kunnen dragen. 

Na een aantal weken langzaam gedroogd te zijn, mag het gebakken worden. Na het bakken breng je het in de gewenste kleur.  Bericht van: Jondala
Datum bericht: 03 Oktober 2017 om 18:34
Mooi gemaakt 👍

-------------
Wacht niet op een goede dag, maar maak er één.


Bericht van: petraco
Datum bericht: 03 Oktober 2017 om 21:19
prachtig gemaakt super dat je ook op deze manier handig bent.


Bericht van: Lelie
Datum bericht: 03 Oktober 2017 om 21:50
Leuk zeg!


Bericht van: QstephanieQ
Datum bericht: 04 Oktober 2017 om 05:35
wow das mooi gedaan!!!Thumbs UpClap

-------------
mijn shop
https://www.etsy.com/nl/shop/steffiedesign" rel="nofollow - https://www.etsy.com/nl/shop/steffiedesign


Bericht van: suziesfreubels
Datum bericht: 04 Oktober 2017 om 09:38
Mooi gemaakt hoor...
Doe ik je zomaar niet na...

-------------
http://suziesfreubels.blogspot.nl" rel="nofollow - http://suziesfreubels.blogspot.nl


Bericht van: pareltje2011
Datum bericht: 04 Oktober 2017 om 11:06
Heel mooi gemaakt ....en dan denk ik ,zou ik dat niet kunnen haken

-------------
WAAROM ZOU JE ALLES GOED MOETEN DOEN
WIE HOUD VOOR JOU DE SCORE BIJ.


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 04 Oktober 2017 om 12:23
Bedankt voor jullie welgemeende reacties. Werken met klei is ontzettend leuk om te doen. Je hebt alleen wel de mogelijkheid nodig om te kunnen bakken. Gelukkig heb ik een eigen keramiek-oven hier thuis.

Voor het idee van Pareltje om deze dame uit Willendorf te haken, is er ook goed nieuws! Ik heb een tijdje geleden hier op het forum een heel oud topic gezien waar een gehaakte versie gepresenteerd werd. Omdat de zoekfunctie hier beperkt is, weet ik het niet zo gauw op te snorren. Maar het moet lukken.


Bericht van: Geerlig
Datum bericht: 04 Oktober 2017 om 14:52
Heel mooi.


Bericht van: creaans
Datum bericht: 04 Oktober 2017 om 17:31
Mooi gemaaktBericht van: Kamilla
Datum bericht: 05 Oktober 2017 om 09:41
Bedankt.

Mijn vader vindt het zo jammer dat ik dat IJslandse mos onder haar beentjes neergelegd heb. Want nu zie je de stalen pen niet die hij gemaakt heeft. Tsja...


Bericht van: bloem
Datum bericht: 05 Oktober 2017 om 09:43
prachtig

-------------
Oant Sjen


Bericht van: JMB
Datum bericht: 05 Oktober 2017 om 15:06
Wauw, wat knap zeg. Ziet er heel mooi uit.


Bericht van: dine
Datum bericht: 05 Oktober 2017 om 15:40
Mooi beeldje !


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 05 Oktober 2017 om 20:28
Ik heb even met uitgebreid gezocht, ik zal haar hier even plakken http://forum.hobbydoos.nl/venus-van-willendorf_topic9412_post167835.html?KW=willendorf#167835" rel="nofollow - http://forum.hobbydoos.nl/venus-van-willendorf_topic9412_post167835.html?KW=willendorf#167835

-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: bep
Datum bericht: 06 Oktober 2017 om 21:24
dankje Kamilla voor de uitleg van de howto. Nog 1 vraagske waarom moet het uitgehold worden, kan het niet in 1 solide blok blijven?

-------------
Ge kunt alleen uzelf vertrouwen en dan nog.


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 06 Oktober 2017 om 22:59
Een massief beeld of ander voorwerp dat moet indrogen en in de oven verhit wordt, zal minstens scheuren gaan krijgen of zelfs uit elkaar barsten. Een uitgehold beeld zal gelijkmatiger drogen en ook in de oven stabiel blijven.

Dat scheuren en barsten heeft te maken met het vocht dat in de klei zit. De buitenkant droogt het eerste uit terwijl de binnenkant nog veel vocht heeft. Een gedroogde buitenkant krimpt ietsje. Als de binnenkant dan nog vochtig en niet gekrompen is, zal de droge buitenkant barsten. Het droogproces duurt gauw 3 tot 6 weken en moet heel langzaam gebeuren.

Wanneer het beeld inmiddels kurkdroog is, mag het gebakken worden. Vanaf ongeveer 300 graden komt er nog chemisch gebonden vocht vrij. Dit moet ook nog langzaam de kans krijgen eruit te trekken. Tegen de 600 graden zit het kristalpunt. Dan is het steen geworden. Als er dan nog vocht in zit, explodeert het! Tot die 600 graden moet de oven geleidelijk in minstens 6 uur tijd opgewarmd worden. Daarna mag je regelrecht door naar de uiteindelijke temperatuur (1040 tot 1060).

Snap je het nog een beetje, Bep?


Bericht van: bep
Datum bericht: 06 Oktober 2017 om 23:19
ja ik kan nog volgen. En als ge het solide beeld een paar maanden laat staan en regelmatig heel lichtjes de buitenkant besproeid, zou dan de binnenkant ook niet gedroogd zijn?

-------------
Ge kunt alleen uzelf vertrouwen en dan nog.


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 06 Oktober 2017 om 23:31
In theorie zou dat misschien kunnen. Ik heb een beeldje onder plastic staan om het droogproces zo traag mogelijk te laten verlopen. Maar dan krijg je hetzelfde probleem in de oven nog een keer. Bij een dik massief beeld wordt de opwarmtijd daardoor misschien wel 24 uur. Dat chemisch gebonden vocht kan dan nog steeds voor problemen zorgen. Dat heb je bij zo'n grote dikte niet in de hand.

Ik heb 1 keer een explosie gehad rond de 650 graden toen ik een massieve plaat van ruim 4 CM dik en 25 bij 30 CM aan het bakken was. Hij lag plat op de bakplaat. Het vocht dat vrij kwam kon niet door de bakplaat heen en moest via de bovenkant van het werkstuk verdampen. Een enorme plof...    Bericht van: bep
Datum bericht: 06 Oktober 2017 om 23:53
oei, dat zal wel verschieten geweest zijn, plat op de grond gaan liggen en dan stillekes ernaartoe kruipen om te zien of het nog heel is of dat ge er een stenen puzzel van moet maken. Sjaans dat die oven niet mee de lucht ingaat dan.
-------------
Ge kunt alleen uzelf vertrouwen en dan nog.


Bericht van: lidwina
Datum bericht: 07 Oktober 2017 om 09:46
Originally posted by Kamilla Kamilla wrote:Mijn vader vindt het zo jammer dat ik dat IJslandse mos onder haar beentjes neergelegd heb. Want nu zie je de stalen pen niet die hij gemaakt heeft. Tsja...

Eigenlijk ben ik het met je vader eens. Mij lijkt zo'n stalen pen eronder wel stoer.
 
-------------
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 07 Oktober 2017 om 21:04
Een stalen pin tussen de benen die daar het lijf ingaat... Ik had gezocht naar een zo onzichtbaar mogelijke manier om het beeld overeind te zetten. Aan de achterkant is ook nog vanalles te zien en staande kan je er omheen lopen.

Originally posted by bep bep wrote:

oei, dat zal wel verschieten geweest zijn, plat op de grond gaan liggen en dan stillekes ernaartoe kruipen om te zien of het nog heel is of dat ge er een stenen puzzel van moet maken. Sjaans dat die oven niet mee de lucht ingaat dan.


Zeker! Geschrokken, naar de oven toe kruipen, maar niet kijken wat er kapot is. Want de oven mag niet geopend worden wegens te groot temperatuurverschil. Afwachten tot het hele proces klaar is en de temperatuur gedaald is tot beneden de 100 graden. Dat duurt zo'n kleine 24 uur. Geduld moet geoefend worden.

Dat dikke platte werkstuk was overlangs gespleten. D.w.z. dat de afbeelding helemaal goed gebleven was en een dikte had van nog maar 1 CM. De rest van die plaat was compleet verbrijzeld. Ik heb met alabastine vulmiddel voor grote gaten de bedoelde dikte weer op kunnen bouwen. Mooi werkstuk geworden.Print Pagina | Close Window