Print Pagina | Close Window

Zuurkool

Geprint van: Forum - Hobbydoos.nl
Category: Diversen
Forum Naam: Koffiecorner
Forum: even bijkletsen
URL: https://forum.hobbydoos.nl/forum_posts.asp?TID=46444
Print Datum: 28 April 2024 om 23:41
Software Version: Web Wiz Forums 12.05 - http://www.webwizforums.com


Onderwerp: Zuurkool
Bericht van: Mutti
Onderwerp: Zuurkool
Datum bericht: 21 Oktober 2019 om 10:31
Vraagje over zuurkool.

Mijn man had het er over dat hij wel weer eens trek in zuurkool had .

Nu kun je verse zuurkool hier alleen per schaal van 1 kilo kopen wat veel te veel is .

Mijn vraag kun je verse zuurkool in de diepvries bewaren ?




Antwoorden:
Bericht van: lidwina
Datum bericht: 21 Oktober 2019 om 11:34
Ja, men zegt dat het kan. Zelf heb ik het nooit gedaan. Ik koop 1 pond zurkool. En maak dat voor 2 keer. De eerste keer eten we het apart. Ik maak dan puree erbij voor 2 keer. De zuurkool die over is doe ik bij de puree, dan is het dus stamppot geworden. Die gaat in de diepvries voor een volgende keer. Opgewarmd zegt men dat hij waterig wordt. Ik heb daar geen last van. Ik laat het ontdooien en dan in de oven met paneermeel en boter erop om een mooi bruin korstje te krijgen. Niks waterig maar wel erg lekker. Dit foefje kunt je natuurlijk ook toepassen voor een kilo zuurkool. Hier is zuurkool gewoon uit het vat te koop bij de groenteboer.Ik koop een pond omdat mijn man zuurkool apart erg lekker vindt en ik liever stamppot heb. Om de beurt onze zin.

-------------
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.


Bericht van: Mutti
Datum bericht: 21 Oktober 2019 om 11:47
Grappig Lidwina ,

Mijn man is ook van de losse en dan met ananas en ik van de stamp ,maar puree is niet zo je van het voor mijn man

Maar puree kan ik ook van de overgebleven aardappels maken als ik daar twee poties van kook .

Bedankt voor de tip .

Dan wordt het maar een zakje i.p.v. losse zuurkool .
Onze laatste groentenboer heeft ook zijn deuren gesloten .









Bericht van: Magtelt
Datum bericht: 21 Oktober 2019 om 17:04
Is het niet in potjes van Hak te koop?

-------------
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen

wat rozengeur.


Bericht van: Mutti
Datum bericht: 21 Oktober 2019 om 17:42
Nee zuurkool heb ik nog nooit gezien in die potjes ,maar ik heb er ook nooit opgelet .

Wel die zakjes ,maar ik heb liever zuurkool uit het vat .
Maar ja als de groentenboer z,n deuren sluit .

Ik begrijp er niets van . Het is altijd druk en ze bezorgden ook maaltijden aan huis ,ook in de service flats .


Bericht van: Magtelt
Datum bericht: 21 Oktober 2019 om 18:26
Weggeconcurreerd door de supermarkt, waarschijnlijk.

Even gegoogled: Hak wijnzuurkool, pot van 340 gram. Maar ja, hun schorseneren in pot zijn niet overal te koop. Zuurkool misschien ook niet.

-------------
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen

wat rozengeur.


Bericht van: Mutti
Datum bericht: 21 Oktober 2019 om 18:57
Bedankt .

Ik zal eens kijken of onze supermarkt het heeft staan .maar er gaat meer uit het assotiment dan dat er bij komt .

Ik denk ook dat de supermarkt de oorzaak is en de bezorging aan huis van de supermarkt .


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 22 Oktober 2019 om 10:05
Ik koop ook eigenlijk op gemak een zak, vooral ook omdat het zo goed houdbaar is en snel klaar als je in de winter eens geen flauw idee
hebt om te koken. Niet echt zero waste dus, daar moet ik dus aan werken LOL


-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: Magtelt
Datum bericht: 22 Oktober 2019 om 12:14
In Amerika wordt zuurkool als garnering gebruikt op een hotdog. Je zou het als garnering van varkensvlees kunnen gebruiken, bijvoorbeeld witte bonen, hamlapje met zuurkool.

-------------
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen

wat rozengeur.


Bericht van: bep
Datum bericht: 25 Oktober 2019 om 13:18
dan woon ik in Amerika want hier heb ik ook alleen maar zuurkool op een hotdog gezien. Ik vroeg mij al af of er mensen waren die zuurkool 'anders' aten, dus blijkbaar kan het wel.
Ga ik ook eens proberen, de overschot door de puree te draaien. Ik ben benieuwd naar de smaak.

-------------


Bericht van: Mutti
Datum bericht: 25 Oktober 2019 om 13:31
Hier is de proef al gedaan .Gekookte verse zuurkool gestoofd in ananassap met stukjes ananas .

De rest van de zuurkool is als stamppot de vriezer ingegaan ,in twee porties, want ik denk dat manlief dat zo niet lust ,krijgt hij wat anders waar ik niet dol op ben zoals bieten .

In de Elzas is het een specialiteit .




Bericht van: bep
Datum bericht: 25 Oktober 2019 om 13:36
Efkes een vraagske : gekookte verse zuurkool is dat dan een witte kool die ge zelf in repeltjes snijdt en dat kookt? Of is het al echt zuurkool (zoals die zakskes in de winkel)?

-------------


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 25 Oktober 2019 om 14:03
Verse zuurkool haal je bij de groenteman, die dat in grote vaten heeft, die kool is rauw gesneden en dan gefermenteerd. Dat is gelijk wat er
in die zakjes zit. En wat hele oude omaatjes vroeger thuis in een grote Keulse pot maakten . . . deksel met een kei erop.


-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: bep
Datum bericht: 25 Oktober 2019 om 14:14
Ik denk dat die vaten hier in Amerika niet te vinden zijn. Heel heel misschien tegen de Duitse grens.

-------------


Bericht van: Mutti
Datum bericht: 25 Oktober 2019 om 14:19
Het zijn zakskes in de winkel ,maar vroeger kon je het los bij de groenteboer kopen ,

Dat is dan verse zuurkool of zuurkool uit het vat . De groenteboer haalde het met een houten vork uit een blauw plastic vat ,het is gewoon al in reepjes gesneden en behandeld ik dacht met zout

De zuurkool uit de zakjes zijn vaak voorzien van kruiden of wijn, dat maakt wel wat uit in smaak ,maar ook weer niet zoveel ,maar het ziet er het zelfde uit





Bericht van: lw1463
Datum bericht: 25 Oktober 2019 om 19:49
Als je op goegel met plaatjes zoekt naar zuurkool uit het vat ga je het vast begrijpen. Als ze in Amerika een groenteboer hebben
hebben ze het vast, maar je moet het waarschijnlijk wel even vragen. Zo'n vat is namelijk niet erg sexy en staat dus meestal ergens
achteraf of onder de toonbank.


-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: Teunis
Datum bericht: 25 Oktober 2019 om 22:05
En bij de Jumbo of Delhaize zullen die zakjes toch echt wel te koop zijn. Die zakjes zijn zo direct in de vriezer te leggen. Doen wij al jaren. Overigens eten wij zuurkool inderdaad op een broodje met worst, zeg maar een hotdog. 


Bericht van: lidwina
Datum bericht: 26 Oktober 2019 om 11:29
Het liefste zou ik zuurkool zeker een keer per week eten, ik vind het heerlijk en dan de verse uit het vat. Ik geloof dat ik nog nooit uit een zakje gebruikt heb, maar dat is een tic van mij. Als ik er stamppot van maak is er altijd appelmoes bij. Ook zelf gemaakt, niet uit een pot. Ik heb ooit een recept gemaakt uit de Volkskrant, zeker 50 jaar geleden, ik maak mijn zuurkool nog steeds op die manier.

-------------
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.


Bericht van: Teunis
Datum bericht: 26 Oktober 2019 om 12:13
Lidwina, is dit iets voor jou?

https://www.24kitchen.nl/populair/zelf-zuurkool-maken

Het is meer werk, maar met een beetje geluk zelfs elke dag zuurkool!

(helaas lukt het mij niet  er een link van te maken)


Bericht van: Mutti
Datum bericht: 26 Oktober 2019 om 12:23
Ik ben het met je eens wat betreft die verse Lida.

Vroeger toen ik nog thuis woonde hadden we een groente boer die zei dat je je adem in moest houden als groenteboer als je de zuurkool uit het vat haalde voor de klant .

Overigens zag ik gisteren een plaatje op internet van de keulse pot met de grote houten vork .
Ik heb geen idee waarom die van hout moest zijn .


Bericht van: Kamilla
Datum bericht: 26 Oktober 2019 om 12:30
Originally posted by Mutti Mutti wrote:

Overigens zag ik gisteren een plaatje op internet van de keulse pot met de grote houten vork . Ik heb geen idee waarom die van hout moest zijn .

Metaal en zuur gaat een chemische relatie aan. Zeker als je een metalen vork daar voortdurend in laat zitten.


Bericht van: lidwina
Datum bericht: 27 Oktober 2019 om 09:25
Dank je wel voor de tip om zelf zuurkool te maken Teunis. Ga ik echt niet doen. Ik zie mijn oma nog staan schaven aan witte kolen. Ze had daar een hele grote schaaf voor. Heel veel werk.
Een houten vork werd vroeger gebruikt omdat de het bestek vroeger niet van roestvrij staal was. En zoals Kamilla al zei ontstaat er een chemische reactie met het zuur en ijzer. Dat is ook de reden waarom aardappels en vis niet gesneden mochten worden, de messen werden er vies van en er ontstond ook een heel raar smaakje aan je eten. Ik heb nog een oud aardappelmesje dat niet roestvrij is. Mijn man gebruikt dat het liefste om een appel te schillen. Je kunt er heerlijk dun mee schillen maar je moet het meteen schoonmaken anders gaar het roesten.



-------------
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.


Bericht van: francis3
Datum bericht: 27 Oktober 2019 om 09:51
hoe scherper een mesje, hoe dunner je kan snijden. 



Bericht van: lidwina
Datum bericht: 27 Oktober 2019 om 09:58
Originally posted by francis3 francis3 wrote:

hoe scherper een mesje, hoe dunner je kan snijden. 

Die gewone ijzeren mesjes kunnen veel dunner en scherper geslepen worden dan roestvrij staal. Ligt waarschijnlijk aan de hardheid van het materiaal.


-------------
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 27 Oktober 2019 om 10:01
Ik heb voor het dagelijkse snijwerk een mes van Herder, een roestmes zo lekker scherp. Ze noemen het ook wel een molenmesje.
Maar ik vraag dus geregeld aan de huisband of hij mijn gereedschap wil afdrogen, zo van ik misbruik jouw schroevendraaiers niet,
dan kun jij ook best het roestende mes even afdrogen na gebruik.
 
Tegenwoordig is zelf fermenteren hip, ik kijk graag naar die filmpjes en denk daarna "doei" alhoewel zelf azijn maken van appels me wel
erg lokt . . .


-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/



Print Pagina | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.05 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2022 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net