Print Pagina | Close Window

Haakpatronen verkopen

Geprint van: Forum - Hobbydoos.nl
Category: Patronen Hobbydoos
Forum Naam: Vragen
Forum: Heb je een vraag over een patroon stel hem hier
URL: http://forum.hobbydoos.nl/forum_posts.asp?TID=47186
Print Datum: 28 Januari 2022 om 12:25


Onderwerp: Haakpatronen verkopen
Bericht van: Rups89
Onderwerp: Haakpatronen verkopen
Datum bericht: 09 Juli 2021 om 14:09
Hoi

Mag je haakpatronen verkopen die je zelf ontworpen hebt van een bestaande trui (via foto internet)?
Nagemaakt van een foto zeg maar.

Groetjes,Antwoorden:
Bericht van: Hulten1
Datum bericht: 09 Juli 2021 om 17:19
Wij zijn geen juristen, maar nagemaakt van een foto/ bestaand patroon zou ik nu niet bepaald zelfontworpen noemen. Dus mijns inziens is het niet eerlijk om dan geld te gaan vragen voor een patroon.


Bericht van: carolina2
Datum bericht: 09 Juli 2021 om 17:46
zeker wetn doe ik het ook niet maar ik weet dat het zelfmaakmodeblad 'Knip' eens een actie had (paar jaar geleden) waarbij lezeressen een jurk die ze ergens gezien hadden konden opgeven en knip maakte er dan een knippatroon van. Van een paar van die jurken dan misschien 4 ofzo.

Nouja wat ik er mee wil zeggen is dat zij eigenlijk 'hetzelfde' deden als wat jij nu beschrijft en dat dat kennelijk mag.
Misschien is het wat anders als je die trui of jurk massaal gaat produceren en goedkoper gaat verkopen want dan is het, volgens mij, oneerlijke concurrentie. Dan is het net als al die kleding nagemaakt van bekende merken...

Maar als je een patroon maakt...dat is toch voor een heel andere doelgroep.

ik heb ook een fantastische maar oude beha uit elkaar getornd om het patroon te kunnen natekenen en gebruik dat ook. En ik weet dat lingerie scholen heel veel van die patronen hebben en gebruiken.

nouja, succes er maar mee Thumbs Up
en als je het heel zeker wilt weten schrijf je een mailtje aan het 'juridisch loket', die geven je binnen een paar dagen gratis en voor niets het juiste antwoord.

http://www.juridischloket.nl/contact/" rel="nofollow - http://www.juridischloket.nl/contact/


-------------
dit gaat voorbij


Bericht van: carolina2
Datum bericht: 09 Juli 2021 om 22:42
ik ga mezelf even tegen spreken....
er wordt natuurlijk regelmatig kleding in beslag genomen, niet omdat ze bekende merken namaken maar omdat ze dat onder de naam van dat merk verkopen en dat mag niet, de naam van die ander gebruiken.

namaken mag wel en een voorbeeld wat me daarbij het eerst te binnen schiet zijn de 'klompen' van Crocs die natuurlijk talrijk en in alle vormen zijn en worden nagemaakt. dat mag kennelijk.
en Duct tape, ook zo een waarvan de na maaksels in elke winkel verkocht worden....


-------------
dit gaat voorbij


Bericht van: lw1463
Datum bericht: 11 Juli 2021 om 11:36
Daar is ook iets raars mee, er zijn van die kunstbrei patronen, die b.v. alleen in tekst of alleen in tekening zijn daar wil ik even van af zijn.
Er is dus iemand, die maakt daar ECHT leesbare patronen van, zodat echt iedereen het snapt en daar is een rechtszaak over geweest en 
volgens mij kwam het er uiteindelijk op neer dat het mocht. Je mag dan niet originele foto's van het oorspronkelijke patroon maken,
maar blijkbaar wel een ander type beschrijving - niet copy paste en een ander lettertype, maar echt een andere manier van beschrijven


-------------
http://brandlos.blogspot.nl/" rel="nofollow - http://brandlos.blogspot.nl/


Bericht van: lidwina
Datum bericht: 11 Juli 2021 om 13:35
Ik heb ooit gehoord dat als in een patroon 3 dingen anders zijn dan in het origineel, mag je het je eigen patroon noemen. En dat schijnen echt maar kleinigheden te hoeven zijn. Het is lang geleden dat ik dit ooit hoorde. Of het klopt??? geen idee. Ik heb ooit een Pipi Langkous popje gebreid. Ik had het gratis patroon gezien onder de naam Pipi Langkous in het Engels, misschien longstocking?. Toen ik het wilde maken kon ik het niet meer vinden. Het heette plotseling anders: Red hair girl.

-------------
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.


Bericht van: Dilianne
Datum bericht: 12 Juli 2021 om 09:59
Originally posted by Rups89 Rups89 wrote:

Hoi

Mag je haakpatronen verkopen die je zelf ontworpen hebt van een bestaande trui (via foto internet)?
Nagemaakt van een foto zeg maar.

Groetjes,


Ik ben bang van niet. Als iemand dit ziet en denkt dat is van patroon of heeft iemand van foto "afgebreid" dan en zeker als er copyright op zit, kon je weleens een berichtje ontvangen van iemand. Zeker weten doe ik het niet!Print Pagina | Close Window