Haken en breien, gratis breipatronen en haakpatronen
winkelpatronenhomeforum

  FAQ FAQ  Forum Zoekfunctie   Agenda   Registeren Registeren  Inloggen Inloggen

Topic geslotenvraag over jam maken

 Reageer Reageer
Autheur
  Onderwerp Zoeken Onderwerp Zoeken  Onderwerp opties Onderwerp opties
drempt View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 11 Februari 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 3806
Direct Link To This Post Onderwerp: vraag over jam maken
    Posted: 24 Juli 2010 om 17:02

dames die jam maken

Ik heb een vraag ik heb net op vangilse.nl gekeken voor jam recepten

en bij het recept kersen jam staat dat er in een theeei een paar gekneusde pitten meegekookt moeten worden tijdens het koken van de kersen

waarom is dat? moet dat?

ben benieuwd

 

en bij sommige recepten wordt citroensap toegevoegd is dat voor het te verdikken?

Chris



zoveel idee�n zo weinig tijd
Back to Top
pien66 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 08 Februari 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 2146
Direct Link To This Post Posted: 24 Juli 2010 om 17:05
citroen is volgens mij voor de kleur vast te houden
Groeten Jacqueline
Back to Top
Magtelt View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 26 November 2006
Locatie: Apeldoorn
Status: Offline
Points: 23708
Direct Link To This Post Posted: 24 Juli 2010 om 18:58
Citroen verdiept de smaak, ook als je wat druppels over gewassen aardbeien gooit.

Maar die gekneusde pitten zijn me een raadsel.
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen

wat rozengeur.
Back to Top
L33ntje View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru


Lid sinds: 15 Juni 2007
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 2047
Direct Link To This Post Posted: 24 Juli 2010 om 20:45
De gekneusde kersenpitten bevatten de voor kersen zo typische amandelsmaak, dus als je daar van houdt (ik vind het zelf namelijk uitgesproken smerig) kun je gekneuse pitten meekoken, om dus een sterkere amandelsmaak aan je jam mee te geven. Hou je daar niet van : vooral weglaten. Je jam wordt er beslist niet slechter van. 
Back to Top
muis28 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 28 Augustus 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 2011
Direct Link To This Post Posted: 24 Juli 2010 om 21:17

citroensap verlengd ook de houdbaarheid van de jam

 

Beter een creatieve rotzooi dan een opgeruimde leegte



Saskia
Back to Top
drempt View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 11 Februari 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 3806
Direct Link To This Post Posted: 25 Juli 2010 om 09:49

aha weer iets wijzer

bedankt dames

dan ga ik vandaag maar weer eens kersen jam maken

wellicht verstandig om citroensap toe te voegen als het de jam langer houdbaar maakt

heb inmiddels al een voorraadje hihi

Chris



zoveel idee�n zo weinig tijd
Back to Top
muis28 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 28 Augustus 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 2011
Direct Link To This Post Posted: 25 Juli 2010 om 15:32

die wijsheid over dat citroensap heb ik ook maar van mijn moeder, anders had ik mijn jam ook zonder gemaakt.

Maar ja iets langer houdbaar is mij toch ook wel wat waard, ik heb intussen ruim 40 potjes staan.

Beter een creatieve rotzooi dan een opgeruimde leegte



Saskia
Back to Top
drempt View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 11 Februari 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 3806
Direct Link To This Post Posted: 25 Juli 2010 om 16:53

oh saskia zoveel heb ik er nog niet hoor we hebben er inmiddels ook al van gegeten

ik zit op 16 potjes nu 8 kersen (4 met citroen en 4 zonder) en geen gekneusde pitten in gedaan tijdens het koken

aardbeien 3 en 5 aardbeien rodebessen

ik heb nog pruimen(nog nooit jam van gemaakt maar zal vast hetzelfde zijn) in de vriezer en inmiddels aarbeien en rode bessen omdat ik niet alles al tot jam wilde maken

heb jij zoveel fruit in de tuin dan?

 

Chris



zoveel idee�n zo weinig tijd
Back to Top
marlene View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 17 September 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 1512
Direct Link To This Post Posted: 25 Juli 2010 om 21:29
ik doe er ook altijd citroen door, geen idee waarom, tot nu toe dan
Back to Top
muis28 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 28 Augustus 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 2011
Direct Link To This Post Posted: 26 Juli 2010 om 08:52

Ik had van mijn moeder 2 jaar geleden veel rode bessen gekregen, die zaten nog in de vriezer en wilde graag die lade leeg hebben.

dus in gedeeltes heb ik de bessen eruit gehaald en die iedere keer gemengd met ander fruit. Aardbeien zijn er op dit moment volop verkrijgbaar. Frambozen en blauwe bessen (ook zo verkrijgbaar) hebben ze bij AH in de vriezer. Mijn moeder kreeg nog een emmer kersen, dus daar ehb ik toen ook nog een flinke lading van meegenomen.

Fruit uit de vriezer hoef je niet eerst te ontdooien, gewoon bevroren in de pan doen en dan vuur eronder zetten.

Ik gebruik altijd de geleisuiker speciaal om jam van te maken, de helft minder suiker dan gewonen geleisuiker en toch lekkere jam.

Dus als je jam op is en je wilt nog jam maken van het fruit dan je nu invriest, geen probleem.

Smul maar lekker vna je zelfgemaakte jam.

Beter een creatieve rotzooi dan een opgeruimde leegte



Saskia
Back to Top
drempt View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 11 Februari 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 3806
Direct Link To This Post Posted: 26 Juli 2010 om 09:10

dankje vor de tip

ik had inderdaad bij ah in de vriezer frambozen gezien

de frambozen bij mijn schoonouders zijn dit jaar erg slecht ( zij spuiten niet)

dus die zal ik moeten kopen

onze tuin aardbeien zijn op zoook bij mijn schoonouders die moet ik ook kopen nu en ev invriezen

Ook ik neem geleisuiker special veel lekkerder en met citroen toegevoegd nog lekkerder fris

 

Chris



zoveel idee�n zo weinig tijd
Back to Top
muis28 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 28 Augustus 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 2011
Direct Link To This Post Posted: 26 Juli 2010 om 19:21

ik koop meestal de 2e keus aardbeien (vreemdgevormde en zonder kroontjes), veel goedkoper dan de 1e keus en net zo lekker voor in de jam.

Ik had graag bramer erbij gehad, maar die kon ik nergens vinden.

Beter een creatieve rotzooi dan een opgeruimde leegte



Saskia
Back to Top
 Reageer Reageer

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.05
Copyright ©2001-2022 Web Wiz Ltd.

Deze pagina werd gegenereerd in 0.580 seconden.
Lang Yarns