Wat eten we vandaag? |
Reageer | Pagina <1 34353637> |
Autheur | ||
Teunis
Duizendpoot Lid sinds: 24 Oktober 2019 Locatie: Drenthe Status: Offline Points: 165 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Die petjesworst ken ik inderdaad ook van vroeger. Lunchworst in macaroni is in een aantal gezinnen traditioneel. Maar je kunt er dus iets meer mee. Voortschrijdend inzicht, zullen we maar zeggen. Er zijn meer eetbare zaken van vroegah die tegenwoordig een 2e leven kennen.
Spareribs is populair. In mijn jeugd was dat op de vrijdag de dagaanbieding bij de slager. Goedkoop en in een behoorlijke hoeveelheid vlees want het loonzakje kwam op vrijdag pas binnen als vader thuis kwam, en moeders moest toch maar voor een fatsoenlijk maal zorgen waar een vent op kon werken. In die tijd werden bonen of paddestoelen niet als een hoogwaardige eiwitleverancier beschouwd. Een lange tijd zijn kippenmaagjes (te gebruiken als stoofvlees) niet meer te vinden geweest in winkels. Onder invloed van de eetgewoontes uit zuidelijke landen en het Caribisch gebied verkoopt de poelier op de markt dit weer, al schoon gemaakt en spotgoedkoop.
|
||
Mutti
Hobbyguru Lid sinds: 30 Januari 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8173 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Machtelt, mijn man gebruikt ook lo salt ,maar hij doet maanden met een busje .
Omdat ik een slechte slaper ben ,hoorde ik laatst ' nachts op de radio een programma over zoutgebruik . Dat kunnen ze beter overdag doen . . De fabrikanten proberen het wel naar beneden te krijgen, volgens haar ,maar de klant wil het niet . Dat vind ik onzin ,want dan doe je er zelf zout bij als je dat wilt . Die mevrouw vertelde dat in een fricandel ,niet dat ik die eet , al bijna de hoeveelheid zout zat voldoende voor 1 dag . |
||
Magtelt
Hobbyguru Lid sinds: 26 November 2006 Locatie: Apeldoorn Status: Offline Points: 23668 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ik maak zelf zoute nootjes door ze licht in te smeren met olijfolie en dan te strooien met Losalt. Ik vind ze zout nu eenmaal lekkerder. Ongezouten gooi ik ze in brooddeeg in de broodbakmachine. Ik gebruik al sinds ik eind 40 begin 50 was Losalt. De familie heeft er niets van gemerkt, dat ik overgestapt was op een ander zout. Niks zeggen dom kieken, zeiden we vroeger thuis. Ze hebben ook vaak vegetarisch gehakt in de pastasaus gegeten.
|
||
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen
wat rozengeur. |
||
Mutti
Hobbyguru Lid sinds: 30 Januari 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8173 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ik weet bijna zeker dat je al bij een baby moet beginnen .
Ik maakte voor de kinderen altijd alles zelf met de roerzeef ,zonder zout . Mijn man heeft toen we pas getrouwd waren ,erg moeten wennen ,zij aten thuis echt bremzout .Als ik de scheppen zout zag die bij de aardappels gingen . Mijn schoonmoeder deed ook gesmolten boter over de sla . |
||
Hobbydoos_gebruiker
Hobbyguru Lid sinds: 09 Oktober 2012 Locatie: Brabant Status: Offline Points: 3045 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Vandaag eten wij geroerbakte zalm met aardappelpuree
|
||
suziesfreubels
Hobbyguru Lid sinds: 14 December 2016 Locatie: Nederland Status: Offline Points: 2251 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Andijvie met speklapjes hmmm...
|
||
Mutti
Hobbyguru Lid sinds: 30 Januari 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8173 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Dilianne, hoe maak je dat klaar ,? Geroerbakte zalm ?
|
||
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ik ben ook van de zoutarm en ik geniet dus erg van de dingen waar zout op zit, de bal gehakt, de pannekoek, het eitje - ik ben zo opgevoed.
De grote fabrikanten maken niks omdat ze begaan zijn met onze gezondheid, het gaat gewoon om het gewin. Zodra je etiketten gaat lezen, vallen
de schellen je van de ogen. Maar zout en suiker (in zijn vele vormen) vallen in dezelfde categorie, het is goedkoop, het conserveert en de
consument koopt toch wel.
Dus straks bak ik weer zelf brood waarvan ik weet hoeveel zout/suiker er in zit met meel van de molen.
|
||
Teunis
Duizendpoot Lid sinds: 24 Oktober 2019 Locatie: Drenthe Status: Offline Points: 165 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ik kook zonder zout, maar wel met veel kruiden/specerijen.
Voornamelijk die uit Azië. (Invloed van mijn jeugd door veelvuldig eten bij Indische buren, veel lekkerder dan boerenkool) Welke kruiden/specerijen gebruiken jullie het meest? |
||
Kamilla
Hobbyguru Lid sinds: 01 September 2011 Locatie: Almere Status: Offline Points: 5789 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Specerijen die ik gebruik zijn geelwortel, komijn, koriander, laos, citroengras, dille, dragon, cayennepeper, fenegriek.
Tuinkruiden: lavas, melisse, bieslook, oregano, selderij, peterselie, thijm. En de natuurlijke inheemse kruiden uit de tuin: brandnetels, paardebloemblad, smalle en brede weegbree, duizenblad, herderstasje. De smaak van Hollandse pot waardeer ik evengoed als meer exotische smaken. Ik gebruik de kruiden zo zuiver mogelijk. Dus geen fabrieksmatige mengsels met extra toevoegingen. |
||
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ik hou erg van kerrie en van paprika (de milde vorm), ik kan erg genieten van zout op een gekookt ei vooral omdat ik weinig zout eet.
Ook rozemarijn uit de eigen tuin, heerlijk.
Maar wat eten we vandaag . . . we eten vandaag "uit" dus het is nog een grote verrassing.
|
||
Kamilla
Hobbyguru Lid sinds: 01 September 2011 Locatie: Almere Status: Offline Points: 5789 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Wij eten ook zeer zoutarm. Mijn moeder mocht niet of nauwelijks zout en heeft mij zoutarm grootgebracht. Ik lust dus geen zout over bepaalde dingen zoals een ei.
Goed dat je me daaraan herinnert, LW!!! Mijn rozemarijnplant heb ik twee jaar geleden eruit gegooid omdat die helemaal verhout was. Ik moet nog steeds een nieuw plantje kopen. Rozemarijn smaakt geweldig!
|
||
Mutti
Hobbyguru Lid sinds: 30 Januari 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8173 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ik doe ook nooit zout in het eten bij het koken .
Wie zouter wil doet het er maar zelf bij . Ik kijk vaak naar dat kookprogramma op de Belgische TV Ik geloof Canvas . Ik sta dan altijd versteld hoeveel zout hij gebruikt en boter . |
||
Mutti
Hobbyguru Lid sinds: 30 Januari 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8173 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Overigens heb ik andijvie gegeten en mijn man stoofpeertjes .
|
||
handwerkjuffie
Hobbywonder Lid sinds: 25 Augustus 2016 Locatie: Gld. Status: Offline Points: 623 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Vandaag een grote pan erwtensoep aan het koken, lekkere winterkost! Was gedeeltelijk voor vandaag bedoeld, maar de buurvrouw vroeg of we zin hadden om vanavond te komen gourmetten, dus morgen een bordje erwtensoep en de rest in porties in de vriezer, voor als ik eens weinig tijd heb.
Ondertussen ook bezig met het maken (als 'voorraad achter de hand' voor drukke dagen) van een stoofschotel, met o.a. rundvlees, pompoen en dadels als hoofdingrediënten (en dan allerlei dingen erin zoals kruidnagel, laurier, tijm, sjalotjes...). Mjammie, laat die winter maar komen! Ik ben er (bijna) klaar voor! |
||
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ik vind erwtensoep iets dat de dag erna haast lekkerder is, dus het lijkt me geen straf om dat morgen pas te eten.
@kamilla, de mijne zijn ook stakerig aan het worden, misschien dat ik ze stekken kan. Ik heb dit jaar ook een laurierboompje (Laurus nobilis) gekocht,
alleen al door de bladeren aaien geeft een heerlijke geur - ik heb nog niet durven oogsten . . .
|
||
Mutti
Hobbyguru Lid sinds: 30 Januari 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8173 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Erwtensoep is inderdaad de volgende dag lekkerder .
Voor noodgevallen ligt er nog zuurkool stamppot en boerenkool stamppot in de vriezer . Ik vind het met een kieskeurige man best lastig in de winter wat gezonds op tafel te zetten . Hij bracht laatst zalm mee . Ik heb het precies klaargemaakt zoals op de verpakking stond ,met de kookwekker er naast ,maar om nu te zeggen dat ik het lekker vond . |
||
Teunis
Duizendpoot Lid sinds: 24 Oktober 2019 Locatie: Drenthe Status: Offline Points: 165 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ha, de eerste 5 zijn Aziatische specerijen! Bovendien de basis voor (je eigen) kerrie.
Je bent je er hopelijk van bewust dat de genoemde tuin- en inheemse kruiden voornamelijk geneeskrachtige kruiden zijn? Hollandse pot kan ik maar ten dele waarderen, als ik dat al maak, dan altijd met een Aziatische twist. Spinazie bijvoorbeeld met gebakken ui, paprika en tomaat er doorheen, afgemaakt met eigen gemaakte kerrie. Boerenkool wordt gewokt/gebakken met ui, paprika, tomaat en knoflook, op het laatst bedruppelt met sojasaus en vermengt met Bami Trafasie (Surinaams/Hindoestaans kruidenmengsel). Alleen lof met ham uit de oven volgens een Belgisch recept is redelijk "normaal".
|
||
Kamilla
Hobbyguru Lid sinds: 01 September 2011 Locatie: Almere Status: Offline Points: 5789 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Zeker ben ik me bewust van de geneeskracht van inheemse kruiden. Vaak wordt daar spannender over gedaan dan nodig is. De Aziatische kruiden hebben evengoed geneeskrachtige kwaliteiten alleen zijn de meesten zich daar niet van bewust. Denk maar aan de ayurvedische kruiden en kookkunst.
|
||
Teunis
Duizendpoot Lid sinds: 24 Oktober 2019 Locatie: Drenthe Status: Offline Points: 165 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Het is niet zo zeer omdat het spannend of gevaarlijk zou zijn, een normaal denkend mens eet immers geen kilo peterselie om te kunnen hallucineren, en meidoorn of monnikskap worden normaal gesproken niet in de keuken gebruikt, maar meer dat het lichaam went aan dagelijks kleine hoeveelheden, zodat als het kruid wordt ingezet als geneesmiddel, de geneeskracht minder effect heeft..
Er is een goede reden waarom Hildegard von Bingen al in de middeleeuwen adviseerde om de dagelijkse kruidenthee (of de gekruide wijn) niet elke dag van dezelfde kruiden te drinken. Ayurvedische kruiden zijn mij bekend, niet allemaal van de tientallen die er zijn, en ook een aantal van de eetrichtlijnen is mij bekend. Overigens zijn de kruiden en eetrichtlijnen maar een (al dan niet kleiner) onderdeel van het totaalpakket, wat verrassend veel overeenkomst heeft met datgene wat momenteel door westerse artsen wordt gepropageerd. Het gedachtegoed verschilt uiteraard, maar de "uitkomsten" niet zo heel veel, zij het dat de ayurveda meer differentiatie kent, toegespitst op het type mens.
|
||
Reageer | Pagina <1 34353637> |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions Je niet post new topics in this forum Je niet reply to topics in this forum Je niet delete your posts in this forum Je niet edit your posts in this forum Je niet create polls in this forum Je niet vote in polls in this forum |