zelf wijn maken |
Reageer |
Autheur | |
Teunis
Duizendpoot Lid sinds: 24 Oktober 2019 Locatie: Drenthe Status: Offline Points: 165 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 10 December 2019 om 12:50 |
Is zelf wijn maken moeilijk?
Nee, beslist niet. En het is ook niet duur. Benodigdheden, buiten het normale in een keuken: Een grote fles of afsluitbare pot, zelfs een emmer met deksel is mogelijk. Een dun slangetje Fruit Suiker (bakkers)gist. Recept: 1. Maak het fruit klein, zo klein als mogelijk is. Gebruik een pond fruit per liter wijn. 2. Doe dit in de fles, pot of emmer. Vul aan met water. 3. Doe er suiker bij, 250 gram per liter vocht. 4. Doe er gist bij. 5. Sluit de fles, pot of emmer zodanig af dat er wel 'lucht' uit kan, maar er niet in. 6. Laten staan tot de gist klaar is. 7. De wijn van de droesem scheiden. 8. Genieten van je eigen wijn. Moeilijker dan het dingetje bij punt 5 kan ik het echt niet maken. Wat gebeurt er in de fles? De gist eet de suiker op, piest alcohol en poept CO2 uit. Die CO2 moet ontsnappen uit de fles (pot of emmer), vandaar dat die niet luchtdicht mag worden afgesloten. De alcohol blijft uiteraard in de vloeistof. De suiker verdwijnt in z'n geheel en wordt in gelijke delen omgezet. De aanwezige fruitsuikers zijn door de verdunning verwarloosbaar, vandaar dat je suiker in de vloeistof moet oplossen. Nu punt 5. Hoe sluit je de fles, pot of emmer af? In de flesopening, middels een gaatje in de potdeksel of emmerdeksel, doe je het slangetje met een prop watten. Het slangetje leidt je naar beneden naar een fleje met water. Daarin komt het uiteinde van het slangetje. Dus onder water. Aan de ene kant (wijn) dus in de lucht tussen de vloeistof en de opening, aan de andere kant onder het water. Als de gist gaat werken komen er belletjes in dat flesje. Stoppen de belletjes, dan is de wijn klaar. Direct door naar punt 7. Punt 7: Neem een schone emmer, liefst 1 die nergens anders voor wordt gebruikt, en zeef de wijn door een schone doek. Dan de fles, pot of emmer omspeolen en de wijn daarin terug. Nu de wijn wel luchtdicht afsluiten. Je kunt een kurk in de flesopening doen (of in het gaatje van de deksel). Dat zeven van de wijn herhaal je op gezette tijden, totdat deze helder genoeg is voor jou. De geklaarde wijn kan in oude, omgespoelde, afsluitbare wijnflessen bewaard worden. Langer bewaren kan de smaak aanmerkelijk verbeteren.
|
|
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
Je hebt toch ook echte watersloten daarvoor ?
|
|
Teunis
Duizendpoot Lid sinds: 24 Oktober 2019 Locatie: Drenthe Status: Offline Points: 165 |
Post Options
Thanks(0)
|
Natuurlijk zijn er watersloten, rubber kurken met gat voor dat waterslot en speciale (mand)flessen.
Er zijn zelfs grote plasic tonnen (50 liter) met waterslot en aftapkraantje. Er zijn speciale zeven en overhevelingsapparaten (om de wijn van de droesem te scheiden). Er zijn tafelpersen en fruitkneuswalsen. Maar om het eens te proberen is het zonder waterslot ook te doen. In feite is het flesje water een waterslot! (Ik heb zelfs eens gehad met valpruimen dat in een met een doek afgedekte emmer spontaan gisting ontstond. Geen waterlot, geen gist toegevoegd en toch het begin van wijn!) Mocht iemand er plezier in krijgen, dan is het nog vroeg genoeg om speciale apparatuur te kopen.
|
|
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ik heb me opgegeven voor een cursus imkeren . . . volgend jaar beginnen
|
|
Teunis
Duizendpoot Lid sinds: 24 Oktober 2019 Locatie: Drenthe Status: Offline Points: 165 |
Post Options
Thanks(0)
|
Mijn vrouw heeft de cursus al gedaan. Ze zou dit afgelopen jaar aan de "stage" beginnen bij een 'collega-imker' maar er is hier zoveel ellende met de beruchte mijt, dat de vereniging alles heeft uitgesteld. Maar wat in het vat zit..... Overigens is er van honing een bijzondere lekkere wijn te maken: Mede, al door de Grieken geroemd als een Godendrank.
|
|
Kamilla
Hobbyguru Lid sinds: 01 September 2011 Locatie: Almere Status: Offline Points: 5789 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ook in de Noorse mythologie komt honingmede veelvuldig voor.
Hier is 4711 en brandspiritus de enige alcohol in huis. Dus zelf wijn of mede maken zal wel niet aan de orde komen. Maar het is een leuke klus zoals ik het van jou lees. |
|
Teunis
Duizendpoot Lid sinds: 24 Oktober 2019 Locatie: Drenthe Status: Offline Points: 165 |
Post Options
Thanks(0)
|
@Kamilla, het zal mij niet verbazen als Scandinaviƫ (via handel maar ook als Vikingse huurling) via Gothenland, de Balkan en Perziƫ in aanraking zijn gekomen met de mede uit Griekenland. Of het daar oorspronkelijk vandaan komt....
Wijn maken, evenals bier brouwen (de Egyptenaren waren er al mee bekend) is al zo oud dat we de ontstaansgeschiedenis niet meer tot het allereerste begin kunnen achterhalen.
|
|
bloem
Hobbyguru Lid sinds: 16 December 2012 Locatie: Friesland Status: Offline Points: 8325 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ik heb ook wel vlierbessen wijn gemaakt.
maar dan alleen een pond bessen /suiker en bijvullen met water. in de zon zetten in de vensterbank en de kurk er losjes op. de eerste keer ging het goed fout dus .ik had alle maar rode vlekken op mijn plafon. wat een drama. maar ja er was nog geen googel in de jaren 70. de overige wijn was best lekker. |
|
oant Sjen
|
|
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
Deze cursus geeft aan dat je al in het eerste jaar meteen aan de slag kunt . . . inmiddels zijn er ook genoeg aanmeldingen, dus . . .
2020 het jaar van Maja
|
|
Teunis
Duizendpoot Lid sinds: 24 Oktober 2019 Locatie: Drenthe Status: Offline Points: 165 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ja, ik weet al wat het drama heeft veroorzaakt! De fles was te vol gevuld in combinatie met een net iets te vaste kurk. De gisting geeft een laag bovenop de 'wijn' en bubbelt. Er komt CO2 vrij die er uit moet. Als de kurk net iets te vast op de fles zat, krijg je overdruk in de fles. Uiteindelijk gaat de kurk met een plop eraf en spuit de laag bovenop de wijn als een geiser de fles uit. Overigens is deze 'methode' de oudste die wijnmakers kennen. Fruit, suiker en water in een vat (fles, emmer of wat dan ook) losjes afdekken en vertrouwen op een spontane gisting. Iets moderner: fruit, suiker, water en gist in een emmer, afdekken met een doek en de eerste 5 dagen een aantal keren omroeren. Daarna zeven en het vocht terug in de emmer en weer afdekken. Niet meer roeren. er komen bubbeltjes aan het oppervlak (zoals van bovenaf bekeken bij een glas Cola) en wachten totdat het vocht niet meer bubbelt. Dan weer zeven en opslaan in flessen afgesloten met een kurk. Drinkbaar na een maand of wat. Betrouwbaar is het niet, er kunnen immers allerlei verontreinigingen optreden (o.a. azijnzuurbacterie) en het fruitvliegje is nooit ver weg (maakt water van wijn) , maar je kunt verrassende resultaten krijgen.
|
|
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ik ben eigenlijk wel blij dat je het hier geplant hebt, want wie weet ga ik het dan toch een keer proberen. Ik heb 1 keer spontane gisting
gehad met frambozensap . . . en dan moet je nagaan uit de sapketel, dus het fruit is verhit geweest.
|
|
Reageer | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions Je niet post new topics in this forum Je niet reply to topics in this forum Je niet delete your posts in this forum Je niet edit your posts in this forum Je niet create polls in this forum Je niet vote in polls in this forum |