Haken en breien, gratis breipatronen en haakpatronen
winkelpatronenhomeforum

  FAQ FAQ  Forum Zoekfunctie   Agenda   Registeren Registeren  Inloggen Inloggen

Topic geslotenNog geen ontbijtkoek

 Reageer Reageer
Autheur
  Onderwerp Zoeken Onderwerp Zoeken  Onderwerp opties Onderwerp opties
merino View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Lid sinds: 08 Juli 2009
Locatie: Canada
Status: Offline
Points: 97
Direct Link To This Post Onderwerp: Nog geen ontbijtkoek
    Posted: 25 Augustus 2009 om 22:53

Wil even melden dat ik de ontbijtkoek nog niet gemaakt heb. Moet het recept mee nemen naar de Nederlandse winkel en kijken of ik een paar ingredienten kan vinden.

Heeft iemand misschien een recept voor roggebrood? Ik bedoel het vochtige donkere brood dat altijd heel dun wordt gesneden. Ik heb het ge "googled" maar zonder veel succes.
Als iemand een recept heeft zou ik het heel graag willen hebben. Alvast bedankt.

Groeten,
Annelies
Ik brei in Canada
Back to Top
Lidia2 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 17 Augustus 2006
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 2743
Direct Link To This Post Posted: 26 Augustus 2009 om 00:41
Roggebrood
Ingrediënten:
- 500 gram roggemeel
- 10 gram zout
- 1 flinke eetlepel stroop
- 2 dl. heet water
Bereiding:
Meng het roggemeel in een kom met het zout, voeg de stroop en het water toe
en meng en kneed het geheel tot een stevig deeg; voeg - indien nodig -
tijdens het kneden nog 1 of 2 eetlepels heet water toe.
Vorm van het deeg eerst een bal en plat die rondom af tot een soort drie-
dimensionale rechthoek. Doe het deeg in een beboterde vorm (bijv. een
kleine cakevorm of een passend koekblik) en dek de vorm af met dubbel-
gevouwen aluminiumfolie (de kant die tegen het deeg aan komt moet eerst
worden beboterd). Bak het broodje ca. 3 uur in de op 125 graden Celcius
verwarmde oven. Of doe het deeg in een vorm voorzien van een goed sluitend
deksel en stoom het brood ca. 3 uur boven kokend water.
Afkomstig van:
Culifon (bron recept: "Het Broodboek" van Ria Holleman)
 
Ik heb er eigenlijk zo maar een gepakt hoor, maar er staan er genoeg als je googled.
Groetjes, Lidia
Back to Top
Lidia2 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 17 Augustus 2006
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 2743
Direct Link To This Post Posted: 26 Augustus 2009 om 00:57

En dan staat hier nog een recept van donker roggebrood, is heel wat uitgebreider dan het andere recept.

http://www.tournedos.nl/brood/Roggebrood+donker.html

Laat je even weten welke je gaat maken en hoe hij was, ben heel benieuwd heb het zelf ook nog nooit gemaakt. Het is hier te koop bij de supermarkten. Die laatste donkere zou ik ook wel willen proberen, maar ik vraag me af of ik de spullen ervoor kan kopen hier.

Groetjes, Lidia

Back to Top
chrisje View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 29 April 2007
Locatie: Belgium
Status: Offline
Points: 5572
Direct Link To This Post Posted: 26 Augustus 2009 om 11:21

ik weet niet goed wat je bedolet met "stroop", lidia, is hier iets anders in belgenland, denk ik...  Is stroop voor dit recept dat spul dat je pannenkoeken doet, of die op de boterham gaat (appelstroop heet dat geloof ik) ?

 

ik koop altijd die "doosjes" met roggebrood omdat ze zo lang houdbaar zijn, maar lijkt me wel eens leuk om zelf te proberen...

 

Back to Top
Eeyore82 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru


Lid sinds: 03 Januari 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 2002
Direct Link To This Post Posted: 26 Augustus 2009 om 11:22
Ik denk dat je nu fries Roggebrood bedoeld? Daar hoort in elk geval geen gist doorheen.
Het hoort ook van de hele korrel, of gebroken korrel gemaakt te worden. Daarnaast is het het lekkerst als de rogge 1 a 2 dagen staat te weken. Ook hoort er oud roggebrood doorheen verwerkt te worden. Recept weet ik helaas niet, ik kom uit een bakkersgezin dus dat recept wat daar gebruikt wordt is te groot om aan te passen.

Groetjes Marije
Back to Top
corine View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 12 Oktober 2006
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 3518
Direct Link To This Post Posted: 26 Augustus 2009 om 13:19
Ingrediënten ( Fries roggebrood)
- 500 gram roggemeel
- 10 gram zout
- 1 flinke eetlepel stroop
- 2 deciliter heet water
Bereiding
Meng het roggemeel in een kom met het zout.
Voeg de stroop en het water toe en meng en kneed het geheel tot een stevig deeg.
Voeg - indien nodig - tijdens het kneden nog 1 of 2 eetlepels heet water toe.
Vorm van het deeg eerst een bal en plat die rondom af tot een soort rechthoek.
Doe het deeg in een beboterde vorm (bijv. een kleine cakevorm of een passend koekblik).
Dek de vorm af met dubbelgevouwen aluminiumfolie (de kant die tegen het deeg aan komt moet eerst worden beboterd).
Bak het broodje ca. 3 uur in de op 125 graden Celcius verwarmde oven.
Of doe het deeg in een vorm voorzien van een goed sluitend deksel en stoom het brood ca. 3 uur boven kokend water.

Back to Top
Prideke View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 31 Mei 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 8249
Direct Link To This Post Posted: 26 Augustus 2009 om 13:35
Ha Chrisje,

Met stroop wordt volgens mij gewoon het spul bedoelt wat je op pannekoeken smeert. Suikerstroop dus. Mag het anders zijn dan moet iemand me maar verbeteren.

Groetjes Simone
Back to Top
Lidia2 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 17 Augustus 2006
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 2743
Direct Link To This Post Posted: 26 Augustus 2009 om 13:52

Ja inderdaad stroop is het geen je op de pannekoeken doet.

Ga je hem maken Chrisje??? Ik heb van de week Duivekater gemaakt, heb hem op mijn site gezet. Was veel werk moest steeds weer rijzen.

Groetjes, Lidia

Back to Top
Eeyore82 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru


Lid sinds: 03 Januari 2009
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 2002
Direct Link To This Post Posted: 26 Augustus 2009 om 15:20
Denk dat dat recept ook in de buurt komt, er zijn ook veel broodsoorten waarin rogge wordt verwerkt, maar dat is veel meer gewoon brood.
Ben heel benieuwd of het lukt. Vooral de smeuigheid is lastig bij roggebrood. Misschien omdat deze gestoomd wordt dat het bij deze goedkomt.
Ik zal mijn oom ook nog even vragen, hoe zij het nu precies doen.
Vers roggebrood schimmelt trouwens heel erg snel.

Back to Top
merino View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Lid sinds: 08 Juli 2009
Locatie: Canada
Status: Offline
Points: 97
Direct Link To This Post Posted: 26 Augustus 2009 om 22:17
Heel hartelijk bedantk allemaal!!

Wanneer ik na volgende week weer thuis ben ga ik de recepten proberen. We gaan een weekje kamperen. Daarna zal ik ook een andere baan moeten vinden maar hopenlijk vind ik tijd om te bakken en te breien.

Groeten,

Merino
Ik brei in Canada
Back to Top
 Reageer Reageer

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.05
Copyright ©2001-2022 Web Wiz Ltd.

Deze pagina werd gegenereerd in 0.297 seconden.
Lang Yarns