Zuurkool |
Reageer | Pagina 12> |
Autheur | |
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 27 Oktober 2019 om 10:01 |
Ik heb voor het dagelijkse snijwerk een mes van Herder, een roestmes zo lekker scherp. Ze noemen het ook wel een molenmesje.
Maar ik vraag dus geregeld aan de huisband of hij mijn gereedschap wil afdrogen, zo van ik misbruik jouw schroevendraaiers niet,
dan kun jij ook best het roestende mes even afdrogen na gebruik.
Tegenwoordig is zelf fermenteren hip, ik kijk graag naar die filmpjes en denk daarna "doei" alhoewel zelf azijn maken van appels me wel
erg lokt . . .
|
|
lidwina
Hobbyguru Lid sinds: 01 Mei 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 14056 |
Post Options
Thanks(0)
|
Die gewone ijzeren mesjes kunnen veel dunner en scherper geslepen worden dan roestvrij staal. Ligt waarschijnlijk aan de hardheid van het materiaal.
|
|
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen. |
|
francis3
Hobbywonder Lid sinds: 20 Januari 2012 Locatie: Belgium Status: Offline Points: 559 |
Post Options
Thanks(0)
|
hoe scherper een mesje, hoe dunner je kan snijden.
|
|
lidwina
Hobbyguru Lid sinds: 01 Mei 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 14056 |
Post Options
Thanks(0)
|
Dank je wel voor de tip om zelf zuurkool te maken Teunis. Ga ik echt niet doen. Ik zie mijn oma nog staan schaven aan witte kolen. Ze had daar een hele grote schaaf voor. Heel veel werk.
Een houten vork werd vroeger gebruikt omdat de het bestek vroeger niet van roestvrij staal was. En zoals Kamilla al zei ontstaat er een chemische reactie met het zuur en ijzer. Dat is ook de reden waarom aardappels en vis niet gesneden mochten worden, de messen werden er vies van en er ontstond ook een heel raar smaakje aan je eten. Ik heb nog een oud aardappelmesje dat niet roestvrij is. Mijn man gebruikt dat het liefste om een appel te schillen. Je kunt er heerlijk dun mee schillen maar je moet het meteen schoonmaken anders gaar het roesten.
|
|
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen. |
|
Kamilla
Hobbyguru Lid sinds: 01 September 2011 Locatie: Almere Status: Offline Points: 5789 |
Post Options
Thanks(0)
|
Metaal en zuur gaat een chemische relatie aan. Zeker als je een metalen vork daar voortdurend in laat zitten.
|
|
Mutti
Hobbyguru Lid sinds: 30 Januari 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8162 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ik ben het met je eens wat betreft die verse Lida.
Vroeger toen ik nog thuis woonde hadden we een groente boer die zei dat je je adem in moest houden als groenteboer als je de zuurkool uit het vat haalde voor de klant . Overigens zag ik gisteren een plaatje op internet van de keulse pot met de grote houten vork . Ik heb geen idee waarom die van hout moest zijn . |
|
Teunis
Duizendpoot Lid sinds: 24 Oktober 2019 Locatie: Drenthe Status: Offline Points: 165 |
Post Options
Thanks(0)
|
Lidwina, is dit iets voor jou? https://www.24kitchen.nl/populair/zelf-zuurkool-maken Het is meer werk, maar met een beetje geluk zelfs elke dag zuurkool! (helaas lukt het mij niet er een link van te maken)
|
|
lidwina
Hobbyguru Lid sinds: 01 Mei 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 14056 |
Post Options
Thanks(0)
|
Het liefste zou ik zuurkool zeker een keer per week eten, ik vind het heerlijk en dan de verse uit het vat. Ik geloof dat ik nog nooit uit een zakje gebruikt heb, maar dat is een tic van mij. Als ik er stamppot van maak is er altijd appelmoes bij. Ook zelf gemaakt, niet uit een pot. Ik heb ooit een recept gemaakt uit de Volkskrant, zeker 50 jaar geleden, ik maak mijn zuurkool nog steeds op die manier.
|
|
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen. |
|
Teunis
Duizendpoot Lid sinds: 24 Oktober 2019 Locatie: Drenthe Status: Offline Points: 165 |
Post Options
Thanks(0)
|
En bij de Jumbo of Delhaize zullen die zakjes toch echt wel te koop zijn. Die zakjes zijn zo direct in de vriezer te leggen. Doen wij al jaren. Overigens eten wij zuurkool inderdaad op een broodje met worst, zeg maar een hotdog.
|
|
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
Als je op goegel met plaatjes zoekt naar zuurkool uit het vat ga je het vast begrijpen. Als ze in Amerika een groenteboer hebben
hebben ze het vast, maar je moet het waarschijnlijk wel even vragen. Zo'n vat is namelijk niet erg sexy en staat dus meestal ergens
achteraf of onder de toonbank.
|
|
Mutti
Hobbyguru Lid sinds: 30 Januari 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8162 |
Post Options
Thanks(0)
|
Het zijn zakskes in de winkel ,maar vroeger kon je het los bij de groenteboer kopen ,
Dat is dan verse zuurkool of zuurkool uit het vat . De groenteboer haalde het met een houten vork uit een blauw plastic vat ,het is gewoon al in reepjes gesneden en behandeld ik dacht met zout De zuurkool uit de zakjes zijn vaak voorzien van kruiden of wijn, dat maakt wel wat uit in smaak ,maar ook weer niet zoveel ,maar het ziet er het zelfde uit |
|
bep
Hobbyguru Lid sinds: 10 Juli 2014 Status: Offline Points: 12059 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ik denk dat die vaten hier in Amerika niet te vinden zijn. Heel heel misschien tegen de Duitse grens.
|
|
|
|
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
Verse zuurkool haal je bij de groenteman, die dat in grote vaten heeft, die kool is rauw gesneden en dan gefermenteerd. Dat is gelijk wat er
in die zakjes zit. En wat hele oude omaatjes vroeger thuis in een grote Keulse pot maakten . . . deksel met een kei erop.
|
|
bep
Hobbyguru Lid sinds: 10 Juli 2014 Status: Offline Points: 12059 |
Post Options
Thanks(0)
|
Efkes een vraagske : gekookte verse zuurkool is dat dan een witte kool die ge zelf in repeltjes snijdt en dat kookt? Of is het al echt zuurkool (zoals die zakskes in de winkel)?
|
|
|
|
Mutti
Hobbyguru Lid sinds: 30 Januari 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8162 |
Post Options
Thanks(0)
|
Hier is de proef al gedaan .Gekookte verse zuurkool gestoofd in ananassap met stukjes ananas .
De rest van de zuurkool is als stamppot de vriezer ingegaan ,in twee porties, want ik denk dat manlief dat zo niet lust ,krijgt hij wat anders waar ik niet dol op ben zoals bieten . In de Elzas is het een specialiteit . |
|
bep
Hobbyguru Lid sinds: 10 Juli 2014 Status: Offline Points: 12059 |
Post Options
Thanks(0)
|
dan woon ik in Amerika want hier heb ik ook alleen maar zuurkool op een hotdog gezien. Ik vroeg mij al af of er mensen waren die zuurkool 'anders' aten, dus blijkbaar kan het wel.
Ga ik ook eens proberen, de overschot door de puree te draaien. Ik ben benieuwd naar de smaak. |
|
|
|
Magtelt
Hobbyguru Lid sinds: 26 November 2006 Locatie: Apeldoorn Status: Offline Points: 23641 |
Post Options
Thanks(0)
|
In Amerika wordt zuurkool als garnering gebruikt op een hotdog. Je zou het als garnering van varkensvlees kunnen gebruiken, bijvoorbeeld witte bonen, hamlapje met zuurkool.
|
|
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen
wat rozengeur. |
|
lw1463
Hobbyguru Lid sinds: 06 Januari 2014 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8028 |
Post Options
Thanks(0)
|
Ik koop ook eigenlijk op gemak een zak, vooral ook omdat het zo goed houdbaar is en snel klaar als je in de winter eens geen flauw idee
hebt om te koken. Niet echt zero waste dus, daar moet ik dus aan werken
|
|
Mutti
Hobbyguru Lid sinds: 30 Januari 2011 Locatie: Netherlands Status: Offline Points: 8162 |
Post Options
Thanks(0)
|
Bedankt .
Ik zal eens kijken of onze supermarkt het heeft staan .maar er gaat meer uit het assotiment dan dat er bij komt . Ik denk ook dat de supermarkt de oorzaak is en de bezorging aan huis van de supermarkt . |
|
Magtelt
Hobbyguru Lid sinds: 26 November 2006 Locatie: Apeldoorn Status: Offline Points: 23641 |
Post Options
Thanks(0)
|
Weggeconcurreerd door de supermarkt, waarschijnlijk.
Even gegoogled: Hak wijnzuurkool, pot van 340 gram. Maar ja, hun schorseneren in pot zijn niet overal te koop. Zuurkool misschien ook niet. |
|
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen
wat rozengeur. |
|
Reageer | Pagina 12> |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions Je niet post new topics in this forum Je niet reply to topics in this forum Je niet delete your posts in this forum Je niet edit your posts in this forum Je niet create polls in this forum Je niet vote in polls in this forum |