Haken en breien, gratis breipatronen en haakpatronen
winkelpatronenhomeforum

  FAQ FAQ  Forum Zoekfunctie   Agenda   Registeren Registeren  Inloggen Inloggen

Zuurkool

 Reageer Reageer Pagina  12>
Autheur
  Onderwerp Zoeken Onderwerp Zoeken  Onderwerp opties Onderwerp opties
lw1463 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 06 Januari 2014
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 8028
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer lw1463 Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Onderwerp: Zuurkool
    Posted: 27 Oktober 2019 om 10:01
Ik heb voor het dagelijkse snijwerk een mes van Herder, een roestmes zo lekker scherp. Ze noemen het ook wel een molenmesje.
Maar ik vraag dus geregeld aan de huisband of hij mijn gereedschap wil afdrogen, zo van ik misbruik jouw schroevendraaiers niet,
dan kun jij ook best het roestende mes even afdrogen na gebruik.
 
Tegenwoordig is zelf fermenteren hip, ik kijk graag naar die filmpjes en denk daarna "doei" alhoewel zelf azijn maken van appels me wel
erg lokt . . .
Back to Top
lidwina View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 01 Mei 2011
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 14056
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer lidwina Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 27 Oktober 2019 om 09:58
Originally posted by francis3 francis3 wrote:

hoe scherper een mesje, hoe dunner je kan snijden. 

Die gewone ijzeren mesjes kunnen veel dunner en scherper geslepen worden dan roestvrij staal. Ligt waarschijnlijk aan de hardheid van het materiaal.
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.
Back to Top
francis3 View Drop Down
Hobbywonder
Hobbywonder


Lid sinds: 20 Januari 2012
Locatie: Belgium
Status: Offline
Points: 559
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer francis3 Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 27 Oktober 2019 om 09:51
hoe scherper een mesje, hoe dunner je kan snijden. 

Back to Top
lidwina View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 01 Mei 2011
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 14056
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer lidwina Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 27 Oktober 2019 om 09:25
Dank je wel voor de tip om zelf zuurkool te maken Teunis. Ga ik echt niet doen. Ik zie mijn oma nog staan schaven aan witte kolen. Ze had daar een hele grote schaaf voor. Heel veel werk.
Een houten vork werd vroeger gebruikt omdat de het bestek vroeger niet van roestvrij staal was. En zoals Kamilla al zei ontstaat er een chemische reactie met het zuur en ijzer. Dat is ook de reden waarom aardappels en vis niet gesneden mochten worden, de messen werden er vies van en er ontstond ook een heel raar smaakje aan je eten. Ik heb nog een oud aardappelmesje dat niet roestvrij is. Mijn man gebruikt dat het liefste om een appel te schillen. Je kunt er heerlijk dun mee schillen maar je moet het meteen schoonmaken anders gaar het roesten.

Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.
Back to Top
Kamilla View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 01 September 2011
Locatie: Almere
Status: Offline
Points: 5789
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer Kamilla Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 26 Oktober 2019 om 12:30
Originally posted by Mutti Mutti wrote:

Overigens zag ik gisteren een plaatje op internet van de keulse pot met de grote houten vork . Ik heb geen idee waarom die van hout moest zijn .

Metaal en zuur gaat een chemische relatie aan. Zeker als je een metalen vork daar voortdurend in laat zitten.
Back to Top
Mutti View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru


Lid sinds: 30 Januari 2011
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 8162
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer Mutti Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 26 Oktober 2019 om 12:23
Ik ben het met je eens wat betreft die verse Lida.

Vroeger toen ik nog thuis woonde hadden we een groente boer die zei dat je je adem in moest houden als groenteboer als je de zuurkool uit het vat haalde voor de klant .

Overigens zag ik gisteren een plaatje op internet van de keulse pot met de grote houten vork .
Ik heb geen idee waarom die van hout moest zijn .
Back to Top
Teunis View Drop Down
Duizendpoot
Duizendpoot
Avatar

Lid sinds: 24 Oktober 2019
Locatie: Drenthe
Status: Offline
Points: 165
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer Teunis Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 26 Oktober 2019 om 12:13
Lidwina, is dit iets voor jou?

https://www.24kitchen.nl/populair/zelf-zuurkool-maken

Het is meer werk, maar met een beetje geluk zelfs elke dag zuurkool!

(helaas lukt het mij niet  er een link van te maken)
Back to Top
lidwina View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 01 Mei 2011
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 14056
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer lidwina Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 26 Oktober 2019 om 11:29
Het liefste zou ik zuurkool zeker een keer per week eten, ik vind het heerlijk en dan de verse uit het vat. Ik geloof dat ik nog nooit uit een zakje gebruikt heb, maar dat is een tic van mij. Als ik er stamppot van maak is er altijd appelmoes bij. Ook zelf gemaakt, niet uit een pot. Ik heb ooit een recept gemaakt uit de Volkskrant, zeker 50 jaar geleden, ik maak mijn zuurkool nog steeds op die manier.
Groetjes, Lida.
Als je iets niet kunt veranderen, moet je zelf maar veranderen.
Back to Top
Teunis View Drop Down
Duizendpoot
Duizendpoot
Avatar

Lid sinds: 24 Oktober 2019
Locatie: Drenthe
Status: Offline
Points: 165
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer Teunis Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 25 Oktober 2019 om 22:05
En bij de Jumbo of Delhaize zullen die zakjes toch echt wel te koop zijn. Die zakjes zijn zo direct in de vriezer te leggen. Doen wij al jaren. Overigens eten wij zuurkool inderdaad op een broodje met worst, zeg maar een hotdog. 
Back to Top
lw1463 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 06 Januari 2014
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 8028
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer lw1463 Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 25 Oktober 2019 om 19:49
Als je op goegel met plaatjes zoekt naar zuurkool uit het vat ga je het vast begrijpen. Als ze in Amerika een groenteboer hebben
hebben ze het vast, maar je moet het waarschijnlijk wel even vragen. Zo'n vat is namelijk niet erg sexy en staat dus meestal ergens
achteraf of onder de toonbank.
Back to Top
Mutti View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru


Lid sinds: 30 Januari 2011
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 8162
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer Mutti Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 25 Oktober 2019 om 14:19
Het zijn zakskes in de winkel ,maar vroeger kon je het los bij de groenteboer kopen ,

Dat is dan verse zuurkool of zuurkool uit het vat . De groenteboer haalde het met een houten vork uit een blauw plastic vat ,het is gewoon al in reepjes gesneden en behandeld ik dacht met zout

De zuurkool uit de zakjes zijn vaak voorzien van kruiden of wijn, dat maakt wel wat uit in smaak ,maar ook weer niet zoveel ,maar het ziet er het zelfde uit



Back to Top
bep View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 10 Juli 2014
Status: Offline
Points: 12059
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer bep Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 25 Oktober 2019 om 14:14
Ik denk dat die vaten hier in Amerika niet te vinden zijn. Heel heel misschien tegen de Duitse grens.
Back to Top
lw1463 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 06 Januari 2014
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 8028
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer lw1463 Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 25 Oktober 2019 om 14:03
Verse zuurkool haal je bij de groenteman, die dat in grote vaten heeft, die kool is rauw gesneden en dan gefermenteerd. Dat is gelijk wat er
in die zakjes zit. En wat hele oude omaatjes vroeger thuis in een grote Keulse pot maakten . . . deksel met een kei erop.
Back to Top
bep View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 10 Juli 2014
Status: Offline
Points: 12059
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer bep Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 25 Oktober 2019 om 13:36
Efkes een vraagske : gekookte verse zuurkool is dat dan een witte kool die ge zelf in repeltjes snijdt en dat kookt? Of is het al echt zuurkool (zoals die zakskes in de winkel)?
Back to Top
Mutti View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru


Lid sinds: 30 Januari 2011
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 8162
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer Mutti Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 25 Oktober 2019 om 13:31
Hier is de proef al gedaan .Gekookte verse zuurkool gestoofd in ananassap met stukjes ananas .

De rest van de zuurkool is als stamppot de vriezer ingegaan ,in twee porties, want ik denk dat manlief dat zo niet lust ,krijgt hij wat anders waar ik niet dol op ben zoals bieten .

In de Elzas is het een specialiteit .


Back to Top
bep View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 10 Juli 2014
Status: Offline
Points: 12059
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer bep Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 25 Oktober 2019 om 13:18
dan woon ik in Amerika want hier heb ik ook alleen maar zuurkool op een hotdog gezien. Ik vroeg mij al af of er mensen waren die zuurkool 'anders' aten, dus blijkbaar kan het wel.
Ga ik ook eens proberen, de overschot door de puree te draaien. Ik ben benieuwd naar de smaak.
Back to Top
Magtelt View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 26 November 2006
Locatie: Apeldoorn
Status: Offline
Points: 23641
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer Magtelt Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 22 Oktober 2019 om 12:14
In Amerika wordt zuurkool als garnering gebruikt op een hotdog. Je zou het als garnering van varkensvlees kunnen gebruiken, bijvoorbeeld witte bonen, hamlapje met zuurkool.
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen

wat rozengeur.
Back to Top
lw1463 View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 06 Januari 2014
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 8028
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer lw1463 Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 22 Oktober 2019 om 10:05
Ik koop ook eigenlijk op gemak een zak, vooral ook omdat het zo goed houdbaar is en snel klaar als je in de winter eens geen flauw idee
hebt om te koken. Niet echt zero waste dus, daar moet ik dus aan werken LOL
Back to Top
Mutti View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru


Lid sinds: 30 Januari 2011
Locatie: Netherlands
Status: Offline
Points: 8162
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer Mutti Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 21 Oktober 2019 om 18:57
Bedankt .

Ik zal eens kijken of onze supermarkt het heeft staan .maar er gaat meer uit het assotiment dan dat er bij komt .

Ik denk ook dat de supermarkt de oorzaak is en de bezorging aan huis van de supermarkt .
Back to Top
Magtelt View Drop Down
Hobbyguru
Hobbyguru
Avatar

Lid sinds: 26 November 2006
Locatie: Apeldoorn
Status: Offline
Points: 23641
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Citeer Magtelt Citeer  ReageerReply Direct Link To This Post Posted: 21 Oktober 2019 om 18:26
Weggeconcurreerd door de supermarkt, waarschijnlijk.

Even gegoogled: Hak wijnzuurkool, pot van 340 gram. Maar ja, hun schorseneren in pot zijn niet overal te koop. Zuurkool misschien ook niet.
Aan de hand die rozen schenkt blijft altijd hangen

wat rozengeur.
Back to Top
 Reageer Reageer Pagina  12>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.05
Copyright ©2001-2022 Web Wiz Ltd.

Deze pagina werd gegenereerd in 0.516 seconden.
Lang Yarns